Γιατί έφυγε ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ - «Δυο ξένοι» στο ίδιο κόμμα με Ανδρουλάκη

Γιατί έφυγε ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ - «Δυο ξένοι» στο ίδιο κόμμα με Ανδρουλάκη

Η παραίτηση έρχεται σε μία φάση γενικότερων ανακατατάξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του - Τα στάδια της ρήξης στις σχέσεις με Ανδρουλάκη

LOVERDO_ANDROYLAKH_NEO2
Σαν δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα ήταν τον τελευταίο καιρό Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος και η ρήξη επιβεβαιώθηκε σήμερα με εκκωφαντικό πολιτικά θόρυβο από τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Με την «άκρως εμπιστευτική» επιστολή του στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι παραιτείται απ’ όλα τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετέχει, όπως και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος- τονίζει ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι «αμιγώς πολιτικοί» και εύχεται στον κ. Ανδρουλάκη, τα στελέχη και τα άλλα μέλη του κόμματος «καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους». Ο κ. Λοβέρδος «κλείνει» τη δήλωση -με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ- εκτιμώντας ότι η «πεντακάθαρη» απόφαση «είναι για καλό».

Η ρήξη, η οποία έρχεται σε μία φάση γενικότερων ανακατατάξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θεωρείτο σχεδόν δεδομένη από την προεκλογική περίοδο, καθώς Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος δεν έβλεπε μέλλον στα σχέδια που «εξυφαίνονταν» από τη Χ. Τρικούπη για ρόλο του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υπήρχε έντονη απογοήτευση γιατί θεωρήθηκε ότι δεν εκτιμήθηκε ο προεκλογικός του αγώνας για το κόμμα. 


Η αντίδραση της Χ. Τρικούπη

«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο από Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την παραίτηση Λοβάρδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή έφτασε στα γραφεία του κόμματος σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιόποίηση της στα ΜΜΕ.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς και όταν η βούληση παύει, μπορεί να αποχωρήσει»

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη πρωταγωνίστρια κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους του πολίτες τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

Χαμηλούς τόνους και στοιχεία προβληματισμού στην αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη αναμένει από τη Χαριλάου Τρικούπη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε διαφωνίες…», αναφέρει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βλέπουν ντόμινο αποχωρήσεων;

Αναμένεται ντόμινο αναχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ; Έμπειρο στέλεχος εκτιμά ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι στην πρώτη φάση κάθε μετεκλογικής περιόδου εκδηλώνεται πικρία ή και διαφωνία από υποψήφιους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν βουλευτική έδρα.

Άλλος στέλεχος μιλώντας ειδικά για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου εκτιμά ότι «κόβει κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ και να κάνει, αν κάνει το επόμενο βήμα…»

Οι σταθμοί της ρήξης

Εκεί που φάνηκε καθαρά το μεταξύ τους χάσμα, ήταν όταν ένα σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την προεκλογική στρατηγική Ανδρουλάκη αλλά και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, όχι όμως και τη διαγραφή του.

Κλείσιμο
«Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε πει τότε ο κ. Λοβέρδος καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη. Η διαρροή της Χ. Τρικούπη -μόλις 18 λέξεων- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο ότι το σχόλιό του δείχνει  ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας  Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Στη συνέχεια και λόγω της προεκλογικής περιόδου σε εξέλιξη έπεσαν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε στην εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με στόχο την επανεκλογή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο -εκλέχτηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από την κάλπη για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθώντας να αποφύγουν τις επισημάνσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής υποστήριζαν με δηκτικό ύφος πριν από λίγο ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για το θέμα από ΜΜΕ. Άλλα στελέχη πάντως συμπλήρωναν ότι η ρήξη είχε συμβεί καιρό πριν κι ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίο στέλεχος με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο «οδεύει προφανώς προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος αναφέρει αναλυτικά:

«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος. Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.

ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη».

Ειδήσεις σήμερα:

«Μας είπαν ότι δεν άντεξε η καρδούλα του μικρού» - Θρήνος για τα αδέλφια που «έφυγαν» σε 6 ώρες

Τα πρώτα 24ωρα της νέας Βουλής: H ορκωμοσία, η εκλογή προέδρου, οι κόντρες και τα... στυλιστικά

Σάλος στην Ιταλία για τον υφυπουργό Πολιτισμού: Έχω κοιμηθεί με 1.500 γυναίκες, «όργανο γνώσης» το ανδρικό μόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης