Εκλογές 2023 -ΠΑΣΟΚ: Στρώνουν χαλί για νέες επιστροφές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 -ΠΑΣΟΚ: Στρώνουν χαλί για νέες επιστροφές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το διψήφιο ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει πλέον στην καθιέρωσή του ως βασική δύναμη της Κεντροαριστεράς - Γιατί ο Ανδρουλάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία - Τι σχεδιάζουν για την Αττική ενόψει των εκλογών 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pasok_antipoliteusI_xr
Με στρατηγικό στόχο να κερδίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ: Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για «πανστρατιά» στις κάλπες του Ιουνίου, ενώ στρώνουν χαλί για την επιστροφή και άλλων ψηφοφόρων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν τη θέση τους ως προς τη συνεργασία με τη Ν.Δ., προκειμένου να αποφύγουν τις βολές που ήδη εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας για «δεκανίκι της συντηρητικής παράταξης».

Σε πρώτη φάση, ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί αισθητή συρρίκνωση της διαφοράς που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνει ωστόσο ότι το πρόβλημα του κόμματος παραμένει μεγάλο σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνθηκαν σε αξιόλογο βαθμό προς το κόμμα του.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει μία σημαντική αλλαγή στο προφίλ της εκλογικής της βάσης: όπως έγινε σαφές από το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας, για παράδειγμα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τα κατεξοχήν «κεντρώα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι με κεντρώο προφίλ, που τον είχαν αναδείξει πρώτο σε ολόκληρη την Αττική στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ κινείται πιο «αριστερά», καθώς, όπως είναι φανερό από την άνοδο των ποσοστών του κόμματος, οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις διαρροές προς τη Ν.Δ.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι τα γκάλοπ προ της 21ης Μαΐου έδιναν την αίσθηση σε αρκετούς ψηφοφόρους ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο πιθανό να κρατηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά τελικά κατάφερε να διεγείρει με τα μηνύματά του το «διψήφιο» ενδιαφέρον των κεντροαριστερών που έφτασαν στην κάλπη.

Αναλύοντας τα ευρήματα του εκλογικού χάρτη, ανακαλύπτουν ότι μέσα στην τετραετία, που ξεκίνησε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι και συνεχίστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ είδε να αλλάζει σταδιακά η σύνθεση των ψηφοφόρων του· να κερδίζει εκεί όπου πριν σημείωνε μεγάλες απώλειες, να χάνει σε ηλικιακές ομάδες που αντιμετώπιζε ως δεδομένες. Η κυριότερη όμως αλλαγή στο προφίλ του «πράσινου» εκλογικού σώματος και των δυνητικών ψηφοφόρων έχει να κάνει με την αργή αλλά σταθερή στροφή προς τ’ αριστερά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη συγκρίνουν όλα τα στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «απόσταγμα» της κάλπης στο κομμάτι που τους ενδιαφέρει δείχνει ότι το περίπου 11,5% οφείλεται κυρίως στο πρώτο κύμα ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου -κατά περίπου 4 μονάδες- και λιγότερο στους κεντρώους που αμφιταλαντεύονταν μέχρι το τελευταίο λεπτό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Αλλωστε «είδαν» από τις αναλύσεις τους σχετικά με τις προεκλογικές διακυμάνσεις και την κάλπη να εγκαταλείπει τη Χαριλάου Τρικούπη για την Πειραιώς ένας πυρήνας της τάξεως του 1,5%. Το συμπέρασμα επ’ αυτών, από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι προσέρχεται «αριστερόστροφος» κόσμος, ενώ συνεχίζουν να αποδίδουν αρκετά τα διλήμματα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρώο ακροατήριο.

Δυναμική φαίνεται ότι είναι η προσέγγιση των νεότερων γενιών, αφού εκεί που το ΠΑΣΟΚ έβλεπε την πόρτα του... άβατου, βλέπει ότι «επιστρέφει» με καλύτερες προοπτικές. Για παράδειγμα, κατάφερε να φτάσει περίπου το 10% των νέων ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 17 και 24 ετών, και ταυτόχρονα άνοιξε περπατησιά στις έτερες «δεξαμενές» του δυναμικού κοινού, στους 30ρηδες και 40ρηδες, που εκπροσωπούνται πλέον από πολλούς συνομηλίκους τους στην «ομάδα κρούσης» του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, σε αυτές τις ηλικίες κινούνται οι νέοι βουλευτές του Επικρατείας και στενοί του συνεργάτες, Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, οι μισοί από τους νεοεκλεγμένους βουλευτές ανά τη χώρα και πολλά στελέχη με θέσεις-κλειδιά στην «ανανεωμένη» Χαριλάου Τρικούπη μετά το Συνέδριο του κόμματος, που έγινε ύστερα από την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Οι συνταξιούχοι

Το πρόβλημα που είχαν εντοπίσει στην αναλογία ανδρών και γυναικών φαίνεται ότι ισορρόπησε εγκαίρως, αφού η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να «σπάσει» εγκαίρως τη γυναικεία επιφυλακτικότητα. Αντιθέτως, άργησαν να στραφούν με πιο έντονα μηνύματα προς την πλευρά των συνταξιούχων, που έδιναν άλλοτε απλόχερη στήριξη στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της τρίτης ηλικίας φαίνεται ότι μετακινήθηκε -όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ- προς τη Νέα Δημοκρατία λόγω του νόμου Κατρούγκαλου και του φόβου επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά δρώμενα, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεχόταν να συγκυβερνήσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από συνταξιούχους που στράφηκαν αναζητώντας «ασφαλή νερά» στη Νέα Δημοκρατία για τη διατήρηση αλλά και την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους.

Στελέχη του «στρατηγείου» της Χαριλάου Τρικούπη προαναγγέλλουν καταιγίδα πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των δημοσίων υπαλλήλων και των δεξαμενών που κύκλωσαν με την ένδειξη «αχίλλειος πτέρνα». Εκτιμούν ότι με την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων σε εύληπτους «τίτλους» θα προλάβουν να φτάσουν στα στοχευμένα ακροατήρια και να τα πείσουν για τη δύναμη που ανακτά το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα. Είναι πασιφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πόνταρε και θα συνεχίσει να ποντάρει στρατηγικά στις νεότερες γενιές.

Αν ξεφυλλίσει κάποιος τις σελίδες του προγράμματος που επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, θα σταθεί αναπόδραστα στο κεφάλαιο που είχε επιλέξει να προτάξει και δεν ήταν άλλο παρά οι δεσμεύσεις του για τους νέους σε σχέση με την υποστήριξη όλων των βαθμίδων της Παιδείας, την εξεύρεση εργασίας, την επιστροφή τους από τις χώρες του εξωτερικού, όπου κατέφυγαν για δουλειά τα χρόνια της κρίσης, τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κ.ά.

«Πανστρατιά» στην Αττική

Το βλέμμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι στραμμένο και στη «μαύρη τρύπα» του Λεκανοπεδίου, όπου αν και αύξησε τις δυνάμεις της καρφώθηκε σε μονοψήφια ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο κόμμα μετά το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου, εκτός από την Ανατολική Αττική, όπου κατέλαβε την τρίτη κατά σειρά θέση και εξέλεξε έναν βουλευτή (δεν είχε την ίδια κατάληξη το 2019), τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, στέλεχος από τη νεότερη γενιά. Είναι όμως σίγουρο ότι η οδηγία Ανδρουλάκη προς το επιτελείο του προσβλέπει στην εξασφάλιση «πανστρατιάς» στο Λεκανοπέδιο, με τη συμμετοχή όλων των γενεών και των δικτύων που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλιστικό χώρο, στους κοινωνικούς φορείς, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, παντού.

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των εμφανίσεων στις γειτονιές της Αθήνας συνδυαστικά με τις περισσότερες ανοιχτές κομματικές εκδηλώσεις στα κομβικά σημεία της Αττικής, όπως το Περιστέρι, όπου θα μιλήσει την Τετάρτη. Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, θα αρχίσει τον νέο παράλληλο κύκλο των περιοδειών, εκτός Λεκανοπεδίου. Θα μεταβεί, εκτός απροόπτου, στη διεδρική Χίο, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη έδρα εξασφαλίζοντας το 19,30% των ψήφων του νησιού, έναντι του 12,36% που έλαβε σημειώνοντας σημαντική πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον επιπλέον στοιχείο στη μάχη της Χίου είναι ότι ο Σταύρος Μιχαηλίδης που εξελέγη με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «μεταγραφή» από τη Νέα Δημοκρατία.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και η καλύτερη πρόσβαση του ΠΑΣΟΚ στη δυνητική ψήφο στη Βόρεια Ελλάδα. Πέρα από την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης -όπου είχε πρωτεύσει ο Χάρης Καστανίδης- κάλεσε την Παρασκευή το πρωί στο γραφείο του τον οργανωτικό γραμματέα επί Φώφης Γεννηματά, τον Στέφανο Παραστατίδη, που συνέβαλε τα μέγιστα για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ (δεύτερη θέση μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ) στο Κιλκίς.

Ως υποψήφιος βουλευτής κατάφερε με τα «πρωτοποριακά» και μαζικά χαρακτηριστικά της εκλογικής του καμπάνιας να επαναπατρίσει ψηφοφόρους κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο πατέρας του ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Κουμουνδούρου, απ’ όπου αποχώρησε πριν το 2019). Πήρε την έδρα και σύντομα αναλαμβάνει στη βάση του ίδιου μοντέλου που ακολούθησε για τη δική του καμπάνια να επιχειρήσει την κινητοποίηση των δυνάμεων ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο επιτελείο που θα δώσει τη μάχη της πρώτης γραμμής, είναι επικεφαλής ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος και θα προστεθούν οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές από τις νεότερες γενιές, όπως ο Θανάσης Γλαβίνας (Β’ Θεσσαλονίκης), η Ελένη Βατσινά (Ηράκλειο), η Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασίθι), ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος (Μεσσηνία) κ.ά.

Το «όχι» στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά την κεντρική πολιτική γραμμή προς τον δεύτερο γύρο, δεν υπάρχουν πια αμφιταλαντεύσεις ή λιγότερο ευανάγνωστα σημεία. «Το λέω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε συγκεκριμένα ότι: «Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που αφενός λένε ότι “δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατίαˮ και αφετέρου δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή».

Οι πιο παρατηρητικοί, από τα λεγόμενα Ανδρουλάκη, αντιλήφθηκαν ότι μετά τις πρώτες κάλπες αφήνει στην άκρη τη ρητορική έντασης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποκλοπών και εστιάζει στην ανάδειξη του προγραμματικού λόγου για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Θα επιχειρήσει με τη ρητορική του να ρυμουλκήσει πίσω στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους που «από φόβο στη σκέψη επιστροφής του Τσίπρα επέλεξαν Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. πήρε ποσοστό «αυτοδυναμίας» με την απλή αναλογική και ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δυνατότητα επιστροφής στο Μέγαρο Μαξίμου». Υπέστη -προσθέτουν στελέχη υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ των ευρωεκλογών του 2019- στρατηγική ήττα, η οποία επιβεβαιώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο για την Κουμουνδούρου στην πρόσφατη κάλπη.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ψηλά στον πίνακα των ανακοινώσεων την έτερη οδηγία του κ. Ανδρουλάκη, μέσω της οποίας απευθύνεται καταρχάς στο επιτελείο του και στους «πολλαπλασιαστές» για να υπογραμμίσει την ανάγκη αποφυγής αλαζονικού λόγου και συμπεριφοράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν νομίζω ότι κανένας πολίτης θεωρεί πως όταν ένα κόμμα κάνει μια τέτοια στρατηγική ήττα, φταίνε τα υπόλοιπα κόμματα, και όχι το ίδιο. Είναι παράλογο και ως αφήγημα», εξήγησε άλλωστε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απαντώντας και στον κ. Μητσοτάκη, «που τον άκουσα να αναρωτιέται γιατί πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ».

Είναι, παραδέχθηκε, χαρούμενα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιατί μετά από 10 χρόνια έχουμε ένα καθαρό διψήφιο ποσοστό. «Στις εκλογές της Κυριακής ήταν το μόνο κόμμα που αύξησε τη δύναμή του κατά 220.000 ψηφοφόρους», συνέχισε, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Οι σφοδρές επιθέσεις, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν προς τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τις 25 Ιούνη, καθώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να πείσει ότι το κόμμα του και οι άνθρωποί του μπορούν να ασκήσουν αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση «εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να βουλιάζει στα θολά μηνύματα και τον λαϊκισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης