Εκλογές 2023: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το «φάντομ» Νίκος Σαργκάνης

Εκλογές 2023: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το «φάντομ» Νίκος Σαργκάνης

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας θα βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

kideia-13
Ένα «phantom» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ο λόγος για τον παλαίμαχο τερματοφύλακα Νίκο Σαργκάνη ο οποίος θα είναι μεταξύ των προσώπων που θα είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος.  Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σαργκάνης αγωνίστηκε στη δεκατία του '80 με τις φανέλες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ενώ ήταν και σπεσιαλίστα στις εκτελέσεις πέναλντι. Μάλιστα έχει μείνει στην ιστορία για την ιστορική απόκρουση που είχε κάνει στα προκριμάτικά του Μουντιάλ του 1982 απέναντι στη Δανία αποκτώντας το προσωνύμιο  «phantom».

Ποιος είναι ο Νίκος Σαργκάνης

Ο Νίκος Σαργκάνης γεννήθηκε στη Ραφήνα στις 13 Ιανουαρίου 1954. Το «phantom» αναδείχθηκε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Αρχικά αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και άρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα, όταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας κρίθηκε ανεπαρκής. Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.

Το 1977 πήγε στην Καστοριά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική στις 11/9/1977. Πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81).

Η καλύτερη απόκρουση του Σαργκάνη

Κλείσιμο
Το 1985 πήρε μεταγραφή στον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας του Πειραιά, τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Στον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του.

Ο τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης (αρχείο ΕΡΤ)

Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε άλλη μια επιτυχημένη παρουσία, καθώς τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ, κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά "λύγισε" με 0-2.

18- 9 -1991 ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- MANCHESTER UNITED 0 - 0 (τα καλύτερα στιγμιότυπα)

Στην εθνική Ελλάδας

Στην εθνική Ελλάδας κλήθηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1980. Έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στις 15 Οκτωβρίου 1980 στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982. Οι εκπληκτικές του αποκρούσεις, με κορυφαία μια αστραπιαία αντίδρασή του σε σουτ βολέ του περίφημου Άλαν Σίμονσεν από πολύ κοντά, συνέβαλαν στη νίκη της ομάδας του και ανάγκασαν τους Δανούς δημοσιογράφους να τον αποκαλέσουν «φάντομ», παρατσούκλι που του έμεινε έως το τέλος της καριέρας του. Με την εθνική Ανδρών αγωνίστηκε ως το 1991 σε συνολικά 58 αγώνες.

⚽️ Δανία - Ελλάδα 0-1 προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982 {15/10/1980}

Καριέρα προπονητή

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ο Νίκος Σαργκάνης ακολούθησε καριέρα προπονητή. Κατέχει δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου Α΄ και εκπαιδευτή τερματοφυλάκων στην εκπαιδευτική ομάδα της UEFA.



Ειδήσεις σήμερα:

Οδηγός λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε επίθεση από πέντε νεαρούς για μια παρατήρηση

Πολιτική αναταραχή στη Σεούλ μετά τη διαρροή εγγράφων που «αποκάλυψαν» κατασκοπεία των ΗΠΑ

«Βρετανοί κομάντο στην Ουκρανία» - Νέες αποκαλύψεις από τις διαρροές του Πενταγώνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης