Δένδιας για Συμφωνία Πρεσπών: Τα μνημόνια θα έρθουν για κύρωση όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον

Δένδιας για Συμφωνία Πρεσπών: Τα μνημόνια θα έρθουν για κύρωση όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει «ευρύτερη θεώρηση» για τον κατάλληλο χρόνο κύρωσης των συγκεκριμένων συμφωνιών προσθέτοντας πως «όταν το κρίνει θα έρθουν προς ψήφιση»

δενδιας
«Τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψουν» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τον χρόνο ψήφισης των μνημονίων που συνοδεύουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει «ευρύτερη θεώρηση» για τον κατάλληλο χρόνο κύρωσης των συγκεκριμένων συμφωνιών προσθέτοντας πως «Όταν το κρίνει θα έρθουν προς ψήφιση».

Παράλληλα επανέλαβε πως «η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες επιφυλάξεις για συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία θα τηρηθεί από την στιγμή που κυρώθηκε από την Βουλή» ενώ πρόσθεσε πως η Βόρειος Μακεδονία καταβάλλει προσπάθεια να τηρηθεί η Συμφωνία υπάρχουν ακόμα όμως σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της,

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βόρεια Μακεδονία; Υπάρχουν ζητήματα για τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες. Υπάρχουν ζητήματα στην άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανίζεται ως διάδοχος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως, ως γενική τάση και αυτό που εκλαμβάνω είναι ότι καταβάλλεται από την άλλη πλευρά προσπάθεια - με προβλήματα και τεράστιες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περιπολεί στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας ήδη.

Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας και συνολικά των Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη ο οποίος χαρακτήρισε «κουτοπόνηρη» συμπεριφορά την καθυστέρηση κύρωσης των μνημονίων, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη εκκρεμότητα υποστηρίζοντας πως το δικό του κόμμα θα υπερψηφίσει. «Δεν θέλω να προδικάσω την στάση του δικού μας κόμματος. Ελπίζω ότι θα μπορείτε να στηριχθείτε στις δικές μας ψήφους» είπε.

Η δευτερολογία του Νίκου Δένδια

Κλείσιμο
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν είναι συνήθως φρόνιμο να ευχαριστεί κανείς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης για το ύφος τους κατά τις ερωτήσεις ή δεν είναι και «πιασάρικο». Ξέρετε, συνήθως οι κοκορομαχίες είναι πολύ περισσότερο του συρμού, αλλά, παρά ταύτα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας ευχαριστήσω και για το ύφος στη δευτερολογία σας και για τον τρόπο που βλέπετε το ζήτημα των σχέσεων της χώρας, και με τη Βόρεια Μακεδονία και με τα Βαλκάνια συνολικά.

Διότι, πράγματι, καλούμαστε να απαντήσουμε: Η ύπαρξη, η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας;

Και νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας.
Και πρέπει να σας ευχαριστήσω και για τη δήλωσή σας, που δεν γίνεται εξ ονόματος του κόμματός σας βεβαίως, αλλά είναι δηλωτική του πνεύματος στο κόμμα σας, της στήριξης, της ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας στενών σχέσεων με τη χώρα αυτή.

Η οποία, οφείλω να πω, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία. Όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία παρεμπιπτόντως. Και, βεβαίως, είναι η γέφυρά μας προς τα Βαλκάνια, το είπατε πάρα πολύ σωστά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο, και αξιακό, αλλά και στενά αφορώντα στο εθνικό συμφέρον, να προάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια.

Έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία μιας κυψέλης, ή περισσότερων από μία, ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια. Είτε πιο κοντά μας, είτε βορειότερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Και στο πλαίσιο αυτό, και αυτό τον μήνα, αλλά και τον επόμενο μήνα, θα κάνω συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια. Σε συνεννόηση με μια σειρά από άλλες χώρες με τις οποίες διαρκώς συνομιλούμε. Γιατί η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι η καλύτερη.

Και δεν αναφέρομαι στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη όπου η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες.

Για αυτό, λοιπόν, οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπόψη μας, αναφέρομαι όχι σε εσάς, αναφέρομαι σε όλους μας, το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ειδήσεις σήμερα:

Blame-game από την Άγκυρα μετά την «εκστρατεία» διεθνοποίησης της Αθήνας

«Η μητέρα μπορεί να τον επισκεφτεί όποτε θέλει», δηλώνει ο Νορβηγός πατέρας του 6χρονου Ράινερ

Μαρτίκας για Βρισηίδα: «Ό,τι πιο πονηρό μπορεί να γνωρίσει κάποιος και ό,τι πιο επικίνδυνο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης