Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές, γκρίνιες και υπονοούμενα για τα αποτελέσματα - Ποιοι αντέδρασαν

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές, γκρίνιες και υπονοούμενα για τα αποτελέσματα - Ποιοι αντέδρασαν

H Έφη Αχτσιόγλου «κλείδωσε» την πρωτιά - Ρεπούση: «Kατευθυνόμενη ψηφοφορία» - Καρανίκας: «Οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο»

axtsioglou
Τρεις ημέρες αναμονής και αγωνίας βίωσαν οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι για την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέχρις ότου να καταμετρηθούν οι σταυροί προτίμησης, σε μια «πρωτόγνωρη» εσωκομματική διαδικασία, η οποία σηματοδοτεί -σε επίπεδο συμβολισμών και διακηρύξεων- αφενός την κοινωνική αντιστοίχιση του κόμματος και αφετέρου τη διεύρυνσή του με νέες και προοδευτικές εκφράσεις και δυνάμεις.

Μετά την ανακοίνωση -τελικά χθες το απόγευμα- των τελικών αποτελεσμάτων για την νέα Κεντρική Επιτροπή, στην «μεγάλη εικόνα» του κομματικού οργάνου προβάλλουν η σαρωτική επικράτηση του «προεδρικού» μπλοκ, σε συνδυασμό με την απώλεια εσωτερικών δυνάμεων για την «Ομπρέλα», δηλαδή την αριστερόστροφη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Μολονότι, τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» απώλεσαν σταυρούς προτίμησης και μαζί ισχύ στην τελική σειρά κατάταξης, με τις μετοχές τους να πέφτουν αρκετές θέσεις στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, εντούτοις η ενίσχυση των «προεδρικών» εκφράσεων στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνοδεύτηκε από αιχμές, «βολές» και υπονοούμενα αναφορικά με την οριστική έκβαση της διαδικασίας.

Ρεπούση: «Kατευθυνόμενη ψηφοφορία»

Έχοντας εκλεγεί στην 140η θέση στην Αττική, αιχμές άφησε χθες επί της διαδικασίας η ακαδημαϊκός, Μαρία Ρεπούση, κάνοντας λόγο χθες στα κοινωνικά δίκτυα για «κατευθυνόμενη ψηφοφορία». «Ευχαριστώ πολύ τα μέλη που με ψήφισαν για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παρά την κατευθυνόμενη ψηφοφορία. Θα προσπαθήσω να μην τους απογοητεύσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ρεπούση κι ενώ δεν έλειψαν χθες γκρίνιες και παράπονα σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα.
ΡΕΠΟΥΣΗ

Τα όρια της διεύρυνσης

Η πιο μαζική δεξαμενή παραπόνων αφορά στην ποσόστωση της διεύρυνσης, καθώς η τελική λίστα με τους εκλεγέντες (150 στο σύνολο) στην Αττική, άφησε εκτός νυμφώνος ιστορικά στελέχη, αλλά και ιδιαίτερα ενεργά κομματικά μέλη, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν καταφέρει την άνετη εκλογή τους. Με βασικό επιχείρημα ότι η διεύρυνση είχε ήδη συντελεστεί την τελευταία τριετία και πριν από τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου, στελέχη τα οποία έχασαν την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή στο νήμα, προσανατολίζονται στο να θέσουν και θεσμικά τις ενστάσεις τους, επισημαίνοντας ότι εκ του αποτελέσματος λόγω των ποσοστώσεων πριμοδοτήθηκαν άτομα, τα οποία θα αντλούσαν ούτως ή άλλως ψήφους από τη διευρυμένη δεξαμενή των 61.600 εγγεγραμμένων μελών του κόμματος, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια των παλιότερων ετών.

Καρανίκας: «Οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο»

Στις τάσεις απέδωσε, από πλευράς του, την αδυναμία του να εκλεγεί στην νέα Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Καρανίκας, απαντώντας σε παρηγορητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «τα 110.000 νέα μέλη, αν δεν τα διαγράψει η οργανωτική επιτροπή, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις τάσεις και τις φράξιες».

Κλείσιμο
Η ανάρτηση Καρανίκα:

«Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. προφανώς οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο και από την άλλη ίσως έχουν δίκιο και να μην έχω λόγω να είμαι στην ΚΕ. Το παλιό κομμα μίλησε όπως ξέρει και με τον τρόπο που έχει μάθει να λειτουργεί.

Αυτό ξέρει... οι τάσεις ξέρουν. Ένα ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο συνέδριο όπου τα 110.000 νέα μέλη, αν δεν τα διαγράψει η οργανωτική επιτροπή, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις τάσεις και τις φράξιες. Κάτι ήξερε ο πρόεδρος που το επιδίωξε τουλάχιστον για το μέλλον και για την ΚΕ».
karanikas


Μπλέχτηκαν οι «γραμμές»

Ακόμη και αν «οι τάσεις κάνουν ακόμα κουμάντο», όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καρανίκας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την μη εκλογή του, δεν έλειψαν, ωστόσο, χθες τα παράπονα αναφορικά με στελέχη που ανέπτυξαν ανταγωνισμό μεταξύ τους, αν και ανήκουν στην ίδια τάση. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η «γραμμή» των «προεδρικών» φαίνεται να «έσπασε» κατά κράτος από κάποιους υποψήφιους, προκαλώντας την «έκρηξη» των υπολοίπων συντρόφων τους, αφού όλοι τους πρόσκεινται όχι μόνο στην «προεδρική» πλειοψηφία, αλλά και στην ίδια φράξια, δηλαδή την «Κίνηση Μελών».

Πρωτιές και υπονοούμενα

Εν τω μεταξύ, τα πάθη φαίνεται να όξυνε το θρίλερ που διαδραματίστηκε τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής. Αρχικά το προβάδισμα διατηρούσε στη σταυροδοσία η Έφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου. Ακολούθως, προχθές της κούρσας της καταμέτρησης ηγούνταν η κ. Δούρου, με την τελευταία ανατροπή να σημειώνεται χθες, όταν η Έφη Αχτσιόγλου «κλείδωσε» την πρωτιά, νωρίς το μεσημέρι.

Η Τομεάρχης Οικονομικών και πρώην Υπουργός Εργασίας κατέγραψε τελικά την καλύτερη επίδοση σε σταυρούς σε όλη την Αττική, εξέλιξη, ωστόσο, που πυροδότησε υπονοούμενα στο διαδίκτυο σε σχέση με την οικογενειακή της κατάσταση (ως σύζυγος του Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου), τα οποία προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση αρκετών μελών του κόμματος, τα οποία μάλιστα εκλέχθηκαν και στην νέα Κεντρική Επιτροπή, όπως η Μαρία Γιαννακάκη και η Άννα Χατζησοφιά, καταγγέλλοντας το σχόλιο εναντίον της κ. Αχτσιόγλου ως σεξιστικό. «Δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου είμαι ο εαυτός μου. Συγχαρητήρια κ. Εφη Αχτσιόγλου» ανέφερε, στο ίδιο πλαίσιο, και η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
κανελλοπουλου«Τείνω στο συμπέρασμα ότι τύπους σαν αυτόν που έσπρωξε τον Δρίτσα στο συνέδριο, έχουμε περισσότερους από όσους μπορούμε να αντέξουμε» σχολίασε για το ίδιο θέμα και ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και μέλος της νέας ΚΕ, Άγγελος Τσέκερης.

Ούτε τα «συντροφικά» καρφιά περί οικογενειοκρατίας έλειψαν από τις χθεσινές «αναλύσεις» των τελικών αποτελεσμάτων, καθώς αρκετοί εκ των συντρόφων του παρατηρούσαν πως, για παράδειγμα, εκτός από τον πρώην Υπουργό, Φώτη Κουβέλη, εξελέγη στην νέα Κεντρική Επιτροπή και η κόρη του, Μαρία. Παράλληλα, η ανάδειξη του Γιώργου Τσίπρα στην 11η θέση, αποδόθηκε εν μέρει στο «βαρύ» του επίθετο, αν και ο ίδιος εξελέγη σε καλύτερη σειρά από την Ζανέτ Τσίπρα, που εκλέχθηκε 20η στην Αττική.

Με το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να παραμένει τεταμένο, «αντί ευχαριστιών, θα το ξαναπώ : όταν όλα αυτά τελειώσουν, σημασία θα έχει πώς φερθήκαμε ο ένας στον άλλον...» σχολίασε, με αφορμή την επανεκλογή της στα κοινωνικά δίκτυα η Αννέτα Καββαδία, η οποία πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Πάντως, αν και κόπηκε στην ποσόστωση, αυτή «καλώς υπάρχει για τους εν ενεργεία Βουλευτές» σχολίασε από πλευράς του ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, παρότι ο ίδιος συγκέντρωσε ποσοστό 80% των ψήφων στην περιοχή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένα πεντάχρονο παιδί έχασε το χαμόγελό του μετά από επίθεση του σκύλου του - Προσοχή σκληρές εικόνες

Το «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο» κακά μαντάτα για την Άγκυρα

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης