Απεβίωσε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

Απεβίωσε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από ανακοπή

marietam
Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα ΓιαννάκουΗ βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Η ανακοίνωση του 251 ΓΝΑ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

«Σήμερα, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.11, απεβίωσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου νοσηλευόταν από τις 10
Ιανουαρίου 2022, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μαριορή (Μαριέττα) Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το 251 ΓΝΑ.

Ποια ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου

Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν τότε 45 χρονών, γεγονός που σύμφωνα με δηλώσεις της «της στοίχισε πολύ» και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της, αφού «την ανάγκασε να αισθανθεί μεγαλύτερη την ευθύνη από τόσο μικρή ηλικία».

Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και ο πατέρας της την προόριζε για διπλωμάτη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Αν και αφοσιωμένη στην πολιτική παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της. Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν και δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί ευρύτερα με την πολιτική, η κατάσταση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης της έδωσε την ώθηση και από τότε η πορεία της στην πολιτική σκηνή ήταν συνεχώς ανοδική. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Κλείσιμο
Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο "Bernando O' Higgins" της Δημοκρατίας της Χιλής. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.

Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Αποχαιρετώ με συντριβή μια σπουδαία γυναίκα και ακατάβλητη μαχήτρια

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

«Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο»,  σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου για Μαριέττα Γιαννάκου: Ήταν φωτεινή παρουσία στο δημόσιο βίο της χώρας μας

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι», καταλήγει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν παράδειγμα αγωνιστικότητας και εθνικής προσφοράς

 «Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή, η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα, αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, η Μ. Γιαννάκου υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α' Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα. Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή της Μαριέττας Γιαννάκου θα λείψει από τη δημόσια ζωή

Για την «υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή φωνή» της Μαριέττας Γιαννάκου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

«Με την Μαριέττα πορευτήκαμε για πολλά χρόνια μαζί σε κοινά ευρωπαϊκά μονοπάτια. Η υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πάντα ευρωπαϊκή της φωνή -που ποτέ δεν σίγησε στις δύσκολες στιγμές- θα λείψει από τη δημόσια ζωή. Θα την θυμόμαστε με αγάπη. Συλλυπητήρια στους δικούς της» αναφέρει ο κ. Σχοινάς.
Ντόρα Μπακογιάννη: Μαριέττα μου θα μας λείψεις πολύ - Η Βουλή είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη

«Έφυγε η Μαριέττα μας! Η Μαριέττα που έδινε μάχες όλη της τη ζωή. Μάχες για τα εθνικά μας θέματα, μάχες για την παιδεία, μάχες για τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ντόρα Μπακογιάννη. «

Πάντα μακρυά από λαϊκισμούς και κορώνες. Μάχες και για την υγεία της. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω, ήταν πάντα όρθια πρωτίστως για την κόρη της τη Ζωή αλλά και για όλους εμάς! ΜΑΡΙΕΤΤΑ μου θα μας λείψεις πολύ. Η Βουλή των Ελλήνων είναι από σήμερα πραγματικά φτωχότερη», καταλήγει η κυρία Μπακογιάννη.

Έφυγε η Μαριέττα μας ! ⠀ Η Μαριέττα που έδινε μάχες όλη της τη ζωή. Μάχες για τα εθνικά μας θέματα, μάχες για την...

Posted by Ντόρα Μπακογιάννη - Dora Bakoyannis on Sunday, February 27, 2022
Νίκος Δένδιας: Ο θάνατος της Μαριέττας Γιαννάκου είναι μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια & το ήθος της & υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
ΣΥΡΙΖΑ: Σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε τού προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο». Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια» και ότι «οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβά σεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου και το κόμμα της.

ΚΙΝΑΛ: Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία της την παράταξή της αλλά και τη δημόσια ζωή μέσα από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με συνέπεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Και συνεχίζει: «Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τις στενές διαχωριστικές γραμμές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

ΚΚΕ: Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα και εντιμότητα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.

Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αβραμόπουλος: Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας

«Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό, αναγνώριση και τιμή μία σπουδαία γυναίκα πολιτικό, που υπηρέτησε με πάθος τη Δημοκρατία και ξεχώρισε για το προσωπικό και δημόσιο ήθος της, τις καινοτόμες ιδέες της, το θάρρος της γνώμης της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θα τη θυμόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων για την πατρίδα και την Παράταξή μας και για το ανώτερο και ευγενές συναδελφικό της φρόνημα.

Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας.

Θα σταθούμε κοντά και θα συμπαρασταθούμε στην αγαπημένη της κόρη Ζωή και την οικογένειά της και θα την κρατάμε πάντοτε στην καρδιά και στη μνήμη μας. Να είναι γαλήνιος ο δρόμος σου Μαριέττα στην αιώνια ζωή», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ευάγγελος Βενιζέλος:  Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής


«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με τη μετριοπάθεια, την ποιότητα του λόγου, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της διακρίθηκε ως υπουργός και ως μέλος τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συγκέντρωσε την καθολική αναγνώριση ως πολιτικό πρόσωπο και τον σεβασμό όλων για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε τις μεγάλες περιπέτειες της υγείας της. Καθώς είχα την τιμή να τη ζήσω ως συνάδελφο, φίλη και συνομιλήτρια, νιώθω το μέγεθος της απώλειας για τον δημόσιο βίο που συνιστά ο πρόωρος θάνατος της. Καλό της ταξίδι στην Ιστορία», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.



Ειδήσεις σήμερα

«Έξαλλος ο Πούτιν για την πορεία της εισβολής», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Fox News

Οργή στην Αθήνα για τους 10 νεκρούς ομογενείς: Για εξηγήσεις σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης, συλλυπητήρια από Μακρόν

Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης