Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς

Παναγιωτόπουλος: Τα Rafale κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» - Η ένταξη των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία «υλοποιείται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους» είπε ο διοικητής της 332 Μοίρας

rafale_tanagra
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale με ελληνικά χρώματα στα φτερά και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια ήρθαν να εγκατασταθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης που για δεκαετίες ήταν η ιστορική έδρα των Mirage, που επιχειρούσαν και ακόμη επιχειρούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Τα Rafale, τόνισε, ήρθαν «για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς». «Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη- πρέπει να γίνουν κι άλλα» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Επίσης, συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την επίτευξη της απόκτησης των αεροσκαφών, κάτω από αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες.

Πλην των έξι Rafale, σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που είναι αναγκαία προϋπόθεση «για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον βασιζόμενες σε σταθερό παρόν»


Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» σε όλους όσοι δούλεψαν για να έρθουν στην Ελλάδα τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Κλείσιμο
«Ήταν μια προσπάθεια που έγινε τάχιστα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον τους βασιζόμενες σε ένα σταθερό παρόν».

Σε διάστημα μικρότερο του έτους η ένταξη των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία

Αναφερόμενος στα Rafale, ο διοικητής της 332 Μοίρας τόνισε «ότι υλοποιείται σε διάστημα μικρότερο τους ενός έτους» η ένταξη των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία.

«Το αεροσκάφος Rafale με τα όπλα που διαθέτει καθίσταται το πλέον αποτελεσματικό εναντίον επίγειων στρατηγικών στόχων με το βλήμα Scalp και εναντίον θαλασσίων στόχων με το βλήμα Exocet. Παράλληλα, το βλήμα Meteor του δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες εμπλοκής εναερίων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις», πρόσθεσε

«Τα όπλα που φέρει το Rafale», ανέφερε ο αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούρτης, «σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το καθιστούν game changer». Η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί την απόσυρση του Mirage 2000, που εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1988.

«Στα 34 χρόνια που υπηρέτησαν στην Πολεμική Αεροπορία τα Mirage 2000 πραγματοποίησαν πάνω από 130.000 ώρες πτήσης σε εκπαιδευτικές αποστολές, συμμετέχοντας σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας την ελληνική σημαία» κατέληξε ο διοικητής της 332 Μοίρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Ερίκ Τραπιέ στάθηκε στη στρατηγική σημασία της πρόκτησης των αεροσκαφών από την Ελλάδα ενώ έδωσε έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και της παράδοσης των Rafale.

«Νέο κεφάλαιο στην ελληνογαλλική συνεργασία»

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε στην πράξη την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία με την επιλογή των Rafale, «που θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες».

Μετά τα Mirage, επισήμανε ο Γάλλος πρέσβης, «ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνογαλλική συνεργασία ανοίγει» με την άφιξη των Rafale.

«Την Ελλάδα και τη Γαλλία τις ενώνει μια φιλία αιώνων» τόνισε και προσέθεσε: «Οι λαοί μας μοιράζονται τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης όπως επίσης και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης».

Ειδήσεις σήμερα:

«Όχι» απάντησε ο Τζόνσον σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βρετανία αν θα παραιτηθεί


Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε σε... διεθνή φόρα τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, λέει ο Δένδιας


Παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα εισηγείται η Επιτροπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης