Νταβίντ Σασόλι: Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Ελλάδα - «Θαυμάζω τις πράξεις των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια»

Νταβίντ Σασόλι: Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Ελλάδα - «Θαυμάζω τις πράξεις των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια»

Οι ιδιαίτερες σχέσεις του με την Ελλάδα, που δεν έκρυψε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του - Τη Δευτέρα ο ύστατος φόρος τιμής από το Ευρωκοινοβούλιο 

david_sassoli_greece_xr
Το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απηύθυναν, προχθές στη Ρώμη, οι στενοί του συγγενείς και φίλοι, παρουσία πλήθος κόσμου, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Τιμητικά αγήματα από καραμπινιέρους είχαν παραταχθεί έξω από την εμβληματική εκκλησία της Παναγίας των Αγγέλων και των Μαρτύρων, (Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri), την οποία σχεδίασε ο ίδιος ο Μιχαήλ-Άγγελος τον 16ο αιώνα, την ώρα που το φέρετρό του, τυλιγμένο με την ευρωπαϊκή σημαία, μεταφερόταν εντός του ναού.

Funeral de David Sassoli com homenagens ao Homem, ao pai, ao jornalista e ao politico


Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και φίλος του εκλιπόντος Νταβίντ Σασόλι, ήδη από τα γυμνασιακά τους χρόνια. «Ο Ιησούς σε αγκαλιάζει με το μεγάλο του έλεος. Καλό δρόμο. Αναπαύσου εν ειρήνη και το χαμόγελό σου να μας θυμίζει πάντα να αναζητούμε την ευτυχία και να χτίζουμε την ελπίδα». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Καρδινάλιος Ζούπι, ενώ συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια της συζύγου του εκλιπόντος, Αλεσάντρα Βιτορίνι, η οποία αποκάλυψε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Νταβίντ Σασόλι, αισθανόμενος της σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, της εκμυστηρεύτηκε ότι «είχε μια υπέροχη ζωή, αν και μερικές φορές περίπλοκη», προσθέτοντας ότι «να φύγω στα 65 μου, είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Ο Σασόλι στην Κιβωτό του Κόσμου
Κλείσιμο


Ο Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του ΕΚ το 2019, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, καταφέρνοντας να κερδίσει στον δεύτερο γύρο (από τους τέσσερις συνολικά που προβλέπονται) της μυστικής ψηφοφορίας, 345 ψήφους. Επρόκειτο για μια συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ώστε οι προεδρίες των ευρωπαϊκών οργάνων να κατανεμηθούν αναλογικά στις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες. Καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προέρχονταν από το ΕΛΚ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από τους Φιλελεύθερους, η θέση της προεδρίας του ΕΚ συμφωνήθηκε να δοθεί, για ένα διάστημα 2,5 ετών, σε ένα μέλος των Σοσιαλδημοκρατών.

Η επιτυχία του στις Βρυξέλλες εξέπληξε τους φίλους και τους οικείους του, καθώς θεωρούσαν ότι η εγγενής του ευγένεια και καλοσύνη θα ήταν εμπόδιο στον κυνικό κόσμο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η πρώτη πράξη ως εκλεγμένος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν να αποτίσει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος τον σταθμό του μετρό Maalbeek, στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, ένα από τα τρία σημεία που τον Μάρτιο του 2016 πραγματοποιήθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Νταβίντ Σασόλι κατάφερε να εφαρμόσει με εξαιρετική επιτυχία τις εξ αποστάσεως εργασίες του ΕΚ, ενώ παράλληλα ζήτησε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων επισκέψεων στο ΕΚ, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Στρασβούργο. Απέναντι στην απόφασή του αυτήν βρήκε την ισχυρή αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης που ασκούσε αφόρητες πιέσεις ώστε να επανέλθουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΕΚ στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.

Παράλληλα ο Νταβίντ Σασόλι ανακοίνωσε ότι οι σεφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ετοιμάζουν 3.000 γεύματα την ημέρα για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και για τους άπορους στην πόλη των Βρυξελλών, ενώ διέθεσε χώρους του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη φιλοξενία αστέγων.

Ο «Έλληνας» Σασόλι

Αυτός ο ένθερμος ευρωπαϊστής, είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, την οποία δεν έκρυψε ποτέ τα δυόμιση χρόνια που βρέθηκε στην κορυφή του ΕΚ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «ΘΕΜΑ» και τον υπογράφοντα, τον Μάρτιο του 2020, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, είχε δηλώσει ότι «κάθε προσπάθεια εκβίασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία με τη ζωή απελπισμένων ανθρώπων είναι απαράδεκτη και θα είναι ανεπιτυχής». Λίγες ημέρες πριν είχε επισκεφθεί μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη τον Έβρο, για να δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πιστός ωστόσο στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νταβίντ Σασόλι είχε δηλώσει στην ίδια αυτήν συνέντευξη ότι «θαυμάζω τις πράξεις των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την αφοσίωσή τους. Κατανοούμε ότι οι αντοχές στα ελληνικά νησιά έχουν εξαντληθεί και ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει [...] αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει ούτε να παραβλέψουμε τις αξίες μας ούτε να αναστείλουμε το αίτημα ασύλου. Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στα ατομικά δικαιώματα είναι αυτά που ορίζουν την Ένωσή μας».

Παραμονή της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821,ο Νταβίντ Σασόλι ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο με ειδική αναφορά στον «αγώνα των Ελλήνων, ο οποίος απέκτησε πανευρωπαϊκή διάσταση».



Τον Μάιο του 2021 ο Νταβίντ Σασόλι βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Επισκέφθηκε την φιλανθρωπική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου», η οποία έχει βραβευτεί για το πολλαπλό και σημαντικό κοινωνικό έργο της με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί υποδέχθηκαν έναν ξαφνιασμένο Νταβίντ Σασόλι, τραγουδώντας το διάσημο ιταλικό τραγούδι «Bella Ciao».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερη και τελευταίας αυτής επίσκεψής του στην Ελλάδα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νταβίντ Σασόλι συναντήθηκε με όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, ενώ κατά την ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο εξήρε τη συμβολή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες


«Πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας [...] δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.



Το τελευταίο κεφάλαιο

Την Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας, στις 18:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης. Παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ.

Παρόντες θα είναι επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο στενός φίλος του εκλιπόντος προέδρου Σασόλι και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα θα εκφωνήσει λόγο, όπως και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.


Ειδήσεις σήμερα

«Δεν θα κάνω πίσω» λέει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη που κατήγγειλε βιασμό

Η ιδιαίτερη αγάπη του Σασόλι για την Ελλάδα - «Θαυμάζω τις πράξεις των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια»

Κυρώσεις, κίνητρα και ιδιώτες διευθυντές, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης