Τσίπρας: «Μη αποδεκτή» η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Δεν δεσμεύεται το Παρίσι

Τσίπρας: «Μη αποδεκτή» η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία - Δεν δεσμεύεται το Παρίσι

Μιλώντας στην κοινή Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αντίθετος και για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και  διερωτήθηκε αν η κούρσα εξοπλισμών ισοδυναμεί με «επιστροφή στην εποχή του Άκη και του Γιάννου»

5391787
Για στρατηγική ριζικής μετατόπισης από πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία εξελίσσεται σε «πολλαπλώς επιζήμια για τη χώρα και τα συμφέροντα της», εγκάλεσε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του.

Αποκρυσταλλώνοντας τη στάση του κόμματός του απέναντι στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως αυτή δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην ήδη οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η συμφωνία εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ της Αφρικής.

Εποχές Άκη και Γιάννου;

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία που ανέφερα, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τη δημοσιονομική πτυχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να μας γυρίσει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας των εξοπλισμών», καθώς “και 18 ραφαλ και επιπλέον 6 ραφαλ και κορβέτες και φρεγάτες και αστρονομική επένδυση στο κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας” εκτοξεύουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το λογαριασμό “σε περισσότερο από 10 δις ευρώ”.

“Δεν έχουμε αλήθεια διδαχθεί τίποτα από τη κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια; Ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα μεταξύ 2020-2021 αυξήθηκε κατά 41%, ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%, ενώ υπογράμμισε την απουσία ενεργητικής εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Κλείσιμο
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως «υπερκινητική μεν αλλά παθητική» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να καθιστά τη χώρα σταδιακά σε «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο». Αναφερόμενος παράλληλα στους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως πρόκειται να αποδεχθεί -από ό,τι μαθαίνουμε- μια επ’αόριστον συμφωνία, όπου η Ελλάδα θα απεμπολεί για πάντα το δικαίωμα να ανανεώνει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα και ταυτόχρονα θα εκχωρεί για πάντα κυριαρχικά δικαιώματά της στο έδαφός της.

Ο κ. Τσίπρας αποτίμησε ακόμη ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» τη διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα ύψους 1.8δις ευρώ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του από το γεγονός ότι «εμείς η μικρή Ελλάδα στέλνουμε Patriot και 100 Έλληνες στρατιώτες να εμπλακούν σε μια επικίνδυνη διένεξη στη Μέση Ανατολή, εκτός οποιουδήποτε πλαισίου διεθνών οργανισμών», αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε ότι ο «κ. Μητσοτάκης δεν προωθεί μια στρατηγική λύσης σε σχέση με τη διαφορά μας με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ παρά τα αντιθέτως λεγόμενα και τις διακηρύξεις του», με κριτήριο το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το οποίο αποτέλεσε παράθυρο ευκαιρίας κατά την Κουμουνδούρου, ώστε να πειστεί να αποδεχθεί έναν ουσιαστικό διάλογο η Τουρκική πλευρά.

“Χυδαία” η θεωρία των δύο άκρων

Με φόντο τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρχή της ομιλίας του στην επίθεση στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, χαρακτηρίζοντας “χυδαία και ανιστόρητη” τη θεωρία των δύο άκρων, αλλά και “ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς”. Σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι εφιάλτες της ιστορίας περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για υποχρέωση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αφήσουν “τις ίσες αποστάσεις”.

Σε υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σχολιάζοντας πως ο “κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τη χώρα στο έλεος του ιού”, καθώς “είμαστε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας”. Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως “σήμερα φαίνεται να ρίχνει λευκή πετσέτα”, τη στιγμή που “όλοι οι ήρωες του επιτελικού κράτους είναι όλοι παρελθόν” μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Σε γραμμή “Μαξίμου ΑΕ”

Τοποθετούμενος ως προς την οικονομική συγκυρία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “αφόρητο κύμα” ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά με φόντο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, κατηγορώντας την ίδια ώρα την κυβέρνηση για “εξυπηρέτηση λογής συμφερόντων”. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμπορεύτηκε ανοιχτά με το σχήμα της κριτικής του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας πως “πιστεύω ότι δεν είναι υπερβολή, αυτό που ακούστηκε από τα χείλη αρχηγών άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι αυτό που μας κυβερνά δεν είναι κυβερνητικό σχήμα αλλά το «Μαξίμου ΑΕ». “Δεν το είπα εγώ, αλλά το προσυπογράφω”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν για Pandora Papers: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γέμισε η ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου» - Διακομιδή δασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης