Μηταράκης για το Αφγανιστάν: Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών

Μηταράκης για το Αφγανιστάν: Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» είπε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης - «Οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86%»

Μηταράκης για το Αφγανιστάν: Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών
«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, όπως την περίοδο 2015-19, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με αφορμή τις εκρηκτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν τονίζοντας πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος εργάζονται για την φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.

Μιλώντας στην Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες απέλασης και χορήγησης διεθνούς προστασίας, τόνισε πως «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» εξηγώντας πως «οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86% και μάλιστα, στα νησιά κατά 95%, Στο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 77% οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδοχώρα. Πλέον, στις δομές και στο ΕΣΤΙΑ έχουμε 37.000 διαμένοντες και 9.000 που ετοιμάζονται για αναχώρηση».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Μηταράκης, διευκρίνισε ότι ρυθμίζονται ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν παράνομα στη χώρα, με την τροποποίηση διατάξεων του νόμου περί απελάσεων και του νόμου περί επιστροφών.

Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών, τόνισε ο κ. Μηταράκης, είναι «η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί απελάσεων και επιστροφών και κατά το δυνατόν, περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών». Στόχος, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι «ο σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αλλοδαπών εν γένει που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης χερσαίας ή θαλάσσιας διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της Χώρας, από τις διαδικασίες επιστροφής που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις».

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και την τροποποίηση διατάξεων με σκοπό την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου που υπονομεύουν και επιβραδύνουν την εν γένει διαδικασία. Βασικά σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, είναι μεταξύ άλλων «η εισαγωγή δυνατότητας απόρριψης αιτήματος διεθνούς προστασίας και στις περιπτώσεις που θα επιτρεπόταν η ανάκλησή της εάν είχε χορηγηθεί. Πρόκειται για ενσωμάτωση σχετικής διάταξης Οδηγίας περί μη χορήγησης ασύλου όταν ο αιτών (ή η αιτούσα) θεωρείται ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας ή την κοινωνία της Ελλάδας, λόγω τελεσίδικης καταδίκης του για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος».

Ειδήσεις σήμερα:

«Νέο Εξοικονομώ»: Ποιες αλλαγές περιλαμβάνει ο νέος κύκλος

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Σήμερα Παρασκευή πληρώνονται οι μη-μισθωτοί από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

Σταύρος Πετρόχειλος: Πέθανε ο επιχειρηματίας της Σούπερ - Αγοράς Home Electric
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης