ΣΥΡΙΖΑ: H έκρηξη Σκουρλέτη κατά Κουρουμπλή και η σύγκρουση προεδρικών και «αριστερών»

ΣΥΡΙΖΑ: H έκρηξη Σκουρλέτη κατά Κουρουμπλή και η σύγκρουση προεδρικών και «αριστερών»

Τι κρύβεται πίσω από τον άγριο καβγά Κουρουμπλή - Σκουρλέτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

skourletis-kouroublis
Ένα ιδιότυπο σύνδρομο «ever-given», εκ της περιπέτειας που ταλαιπώρησε την παγκόσμια οικονομία με το φρακάρισμα του τερατώδους πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ και την αδυναμία του να κινηθεί, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την ημέρα που φάνηκε ότι μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν κάτι θετικό, έστω και οριακά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επεισόδιο ανάμεσα σε Πάνο Σκουρλέτη και Πάνο Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, φανέρωσε όχι μόνο το χάσμα που επικρατεί μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων (προεδρικοί – αριστερόστροφοι), αλλά και τον εκνευρισμό που διακατέχει ένα μέρος των στελεχών, που νιώθουν ότι δεν βρίσκονται στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα – εάν, όποτε και όπως έρθει αυτή!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χθεσινό επεισόδιο, με τον κ. Σκουρλέτη να κάνει μέγα θέμα μία παρατήρηση του κ. Κουρουμπλή άφησε αποσβολωμένους όσους τους βουλευτές, που παρακολουθούσαν την οργισμένη και εκτός ορίων αντίδρασή του, αλλά πιθανόν να μην ξάφνιασε και τους πάντες. Κι αυτό γιατί ο πρώην γραμματέας του κόμματος μοιάζει εδώ και καιρό σαν ωρολογιακή βόμβα, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή – και χθες ήταν μία από τις αναμενόμενες εκρήξεις. Ο κ. Σκουρλέτης νιώθει ότι οι σχέσεις με τον Τσίπρα είναι σε τέτοιο βαθμό διαρρηγμένες, που το πολιτικό του μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο. Ουσιαστικά με το ξέσπασμά να μετέφερε και την αγωνία μίας μερίδας στελεχών, τα οποία διαβλέπουν ότι το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά – από την οποία προέρχεται και ο κ. Κουρουμπλής άλλωστε - να περιορίζει δραστικά το δικό τους ρόλο.

Ψύχραιμοι παρατηρητές των όσων έγιναν χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν κατάλαβαν καν τον λόγο, για τον οποίο εξερράγη ο κ. Σκουρλέτης. Και πως εάν δεν ήταν αυτή η αντίδρασή του, ίσως να μην γινόταν καν θέμα η επισήμανση του κ. Κουρουμπλή ότι «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το κόμμα να μείνει στο 20% , θέλουν να μην ξανακερδίσει τις εκλογές προκειμένου να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις».

kouroublis_skourletis
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ουδείς άλλος βουλευτές ενεπλάκη στον συγκεκριμένο καβγά και φυσικά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να πει οτιδήποτε στον κ. Κουρουμπλή – θα περνούσε μάλλον αδιάφορα εάν δεν αντιδρούσε ο κ. Σκουρλέτης αυτή η παρατήρηση.

Ο πρώην γραμματέας εξεμάνη, φωνάζοντας «είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες κατηγορίες εναντίον στελεχών, έτσι πυροβολείτε τα πόδια σας με το κυνήγι μαγισσών στο οποίο επιδίδεστε». Πολλοί θυμήθηκαν εκείνη την ώρα ότι έτσι (και πρώτος εκείνος) έκανε θέμα προ των ευρωεκλογών τη συνάντηση Κουρπουμπή – Αμβρόσιου, με αποτέλεσμα και ο αιτωλοακαρνάνας πολιτικός να μην εκλεγεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να πληγεί!

Τα σκάγια πήραν στη συνέχεια και τον Νίκο Φίλη, καθώς ο κ. Κουρουμπλής, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη τον επέκριναν επειδή καταψήφισε με τον Θοδωρή Δρίτσα το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, κόντρα στην επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαίως τότε ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε «συνεδρίασε κάποιο όργανο και αποφάσισε κάτι άλλο; Ο πρωινός καφές είναι κομματικό όργανο για να αποφασίσει;. Από την στιγμή που δεν υπήρξε κομματική γραμμή έκανα αυτό που πίστευα σωστό».

Κλείσιμο
Οι αψιμαχίες αυτές έφεραν στην επιφάνεια με έναν ακόμα τρόπο τη σύγκρουση των προεδρικών με την πτέρυγα της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά τη λυσσώδη μάχη για τον έλεγχο των νομαρχιακών επιτροπών και ενόψει των κορυφαίων διαδικασιών, όπως είναι η συνδιάσκεψη και το συνέδριο.

Ο προβληματισμός αφορά πάντως στο γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκτήσει βηματισμό στην αντιπολιτευτική του προσπάθεια και μάλιστα μόλις χθες ένα ακόμα γκάλοπ έδειξε ότι η ψαλίδα από την ΝΔ εμφανίζει ενδιαφέροντα σημάδια κλεισίματος (στις 11 μονάδες ή 12 με την αναγωγή, όπως τη βλέπει η εταιρία Pulse).

Και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε νωρίτερα στους βουλευτές του ότι «τον τελευταίο 1,5 μήνα βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς και ζήτησε υπομονή και σχέδιο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κάνουν δύσκολα τα στελέχη του. Ειδικά ότι σε θέματα κρίσιμης σημασίας όπως το μέτωπο της πανδημίας, η Κουμουνδούρου δεν αποφεύγει τα λάθη, όπως αυτό με την κριτική για τα self test, για τα οποία ισχυρίστηκε προ ημερών ότι η κυβέρνηση θέλει να τα δώσει στην Siemens. «Οκ, έκανε μια αστοχία ο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απολογητική φράση του Κώστα Ζαχαριάδη, στον ΘΕΜΑ 104.6, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον σχετικό ισχυρισμό του κόμματός του.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια

Ο κορωνοϊός εκτόξευσε τις πωλήσεις των... sex toys!

Το Facebook μπλόκαρε την Έλενα Ακρίτα για 30 ημέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης