LIVE

Κορωνοϊός

Νέα γαλλική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες - Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί για τα Rafale

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
parli-ellada-35

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας συναντάται με τον πρωθυπουργό για την υπογραφή των συμβάσεων πώλησης στην Πολεμική Αεροπορία 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale

«Θέλω να μου πείτε ποιο είναι το καλύτερο πλοίο για σας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για το θέμα των τεσσάρων νέων φρεγατών με τις οποίες έχει αποφασιστεί να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχουν λάβει οδηγίες να εξετάσουν όλα τα υποψήφια πολεμικά πλοία που προσφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία και να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Οι επιδόσεις των υποψήφιων φρεγατών σε σχέση με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του πλοίου που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του στόλου για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από το συνολικό τίμημα για τη ναυπήγηση των πλοίων, από το υποκατασκευαστικό έργο που θα αναληφθεί από ελληνικά ναυπηγεία και βεβαίως από τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση, δηλαδή τις φρεγάτες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και μέχρι να αρχίσει η παράδοση των καινούριων φρεγατών.

Σήμερα Δευτέρα, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί  φτάνει στην Αθήνα για την υπογραφή των συμβάσεων πώλησης στην Πολεμική Αεροπορία 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Από το Παρίσι έχει προαναγγελθεί ατύπως ότι η κυρία Παρλί θα παρουσιάσει επίσημα νέα, ανταγωνιστική πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου Belh@rra. Τι θα περιλαμβάνει η νέα γαλλική πρόταση; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι θα εισηγηθεί να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία σημαντικό μέρος του χτισίματος των δύο -ίσως τριών- εκ των τεσσάρων φρεγατών.

Το τίμημα που προσφέρουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ για τα τέσσερα πολεμικά πλοία, κόστος σημαντικά μειωμένο από την τιμή των περίπου 3 δισ. ευρώ για δύο φρεγάτες, πρόταση που είχε αναγκάσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξηγήσει στην πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν ήταν εφικτή.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον σχεδιασμό για ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, οι Γάλλοι εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν φάκελο με επικέντρωση στην κατασκευή μεγάλου μέρους των φρεγατών στην Ελλάδα. «Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή, ίσως για την πιο σημαντική αγορά την οποία θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο οπλικών συστημάτων, να μην πορευτούμε με ανταγωνιστικές προσφορές, από τη στιγμή που καλούμαστε να ναυπηγήσουμε καινούρια πλοία; Αυτό εισηγείστε; Αυτό έπρεπε να κάνουμε; Δεν έπρεπε να ψάξουμε, να ρωτήσουμε, να δούμε ποια είναι η καλύτερη;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση της ανάθεσης του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι μετά την κατάθεση της ελκυστικής πρότασης των Γάλλων διά χειρός της υπουργού Αμυνας Παρλί, νομοτελειακά θα καταθέσουν ανταγωνιστικές προσφορές και οι άλλες χώρες που επιδιώκουν να κερδίσουν το συμβόλαιο των 4 δισ. ευρώ. Πέραν της τεράστιας ονομαστικής αξίας του προγράμματος των φρεγατών, είναι κοινό μυστικό ότι όποιος αναλάβει τη ναυπήγηση θα αποκτήσει προνομιακή σχέση συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό για την προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων υλικών για τα επόμενα 40 χρόνια.

Εμβόλιο για τους πιλότους των Rafale

Το Πολεμικό Ναυτικό θα υποβάλει τη δεσμευτική του πρόταση για την προτιμώμενη φρεγάτα τον Απρίλιο. Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι στην τελική απόφαση θα αξιολογηθούν και η μεταβατική πρόταση για πολεμικό πλοίο, το τίμημα, η προτεινόμενη στρατηγική σχέση συνεργασίας, αλλά και πιθανές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα ήταν δελεαστικό το σενάριο της προσφοράς από τους Γάλλους ακόμη 10-12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αντί της ενδιάμεσης λύσης για φρεγάτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο πρώτων πολεμικών πλοίων.

Η τελική απόφαση για τον ανάδοχο της ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών αναμένεται στις αρχές καλοκαιριού, όταν και προβλέπεται η παράδοση του πρώτου εκ των 18 μαχητικών Rafale με τα οποία θα ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία. Για τις 8 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η αναχώρηση για τη Γαλλία των τεσσάρων πρώτων Ελλήνων πιλότων που θα εκπαιδευτούν στην πτήση των Rafale. Για την αποστολή των Ελλήνων ιπταμένων λαμβάνονται όλα τα μέτρα: είναι ενδεικτικό ότι προτού φύγουν για τη γαλλική βάση, όπου θα εκπαιδευτούν, οι τέσσερις πρώτοι Ελληνες θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου για COVID-19.

Eπειτα από συμφωνία των υπουργείων Εθνικής Aμυνας και Υγείας, εξασφαλίστηκαν δόσεις εμβολίων για τους 12 Ελληνες τεχνικούς που θα μεταβούν κι εκείνοι στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στη συντήρηση των Rafale όσο και για τη δεύτερη τετράδα των Ελλήνων πιλότων -οι οποίοι έχουν επίσης επιλεγεί- και αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον χειρισμό των δικινητήριων γαλλικών αεροσκαφών που θεωρούνται «game changer» για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Λιανεμπόριο: Τρόμαξαν τους ειδικούς οι σκηνές συνωστισμού στην αγορά - Αλλαγές σήμερα στα ταξί

Με «κόκκινες γραμμές» η Ελλάδα στις διερευνητικές - Παγίδες από τους Τούρκους

Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βουτιά στο «Νησί των Ονείρων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Οφσορ επενδυτης απο παναμα πειπερς

Τι τα θες...Διαιρει και βασιλευε και πουλα! Διαχρονικος νικητης ανα τους αιωνες. Ακομα και στον εικοστο με ιντερνετ, σκαιπ, φαισμπουκ,δοριφορικα πιατα γιουτουμπ ,κλ, κλ...Απλα τωρα μονο με μισθοφορους γιατι οι ηλιθιοι λιγοστευουν.

.

αν ήμουνα υπουργός θα ξεπλήρωνα τη Γαλλίδα αλλιώς, πιο αντρικά βρε παιδί μου

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Κάποτε κατάφερε το ελληνικό κράτος, με την βοήθεια του Αβέρωφ, να πάρει το θωρηκτό (που στην ουσία ήταν αντιτορπιλικο) και αυτό έκανε την διαφορά στους πολέμους που ακολούθησαν. Και τώρα η Ελλάδα χρειάζεται πλοία που θα κάνουν την διαφορά και αυτήν και πάλι μόνο σύγχρονα αντιτορπιλικα μπορούν να την κάνουν.

Κύριος Ιλό

Ο Λιγούρης 12:49 έχει απόλυτο δίκιο.Και άσε τους κακόγουστους να θεωρούν ωραία τη...Συνατσακη που έχει προγναθισμο!

ΝΔ

Θέλω να μου πείτε ποιο είναι το καλύτερο πλοίο για σας», Άμα ο άνθρωπος τον φυσάει τον παρά!! Τίνα λέμε τώρα!! Γεια σου ρε Κούλη κιμπαρη .

Πληρωνει ηδη.......................................

..........................600εκ το χρονο(καθε χρονο,απ το 1999...) δινει σε "κεκτημενα νταβατζηλικια" των υπεραριθμων κ νεοκοπων συνταξιουχων "Φωτοπουλων" της ΔΕΗ επειδη μας εκαναν τη ....χαρη κ δεν κατεβασαν τους διακοπτες για να μη μεινουμε χωρις ρευμα οταν μετοχοποιησε τοτε το ΠΑΣΟΚ το 49% (για 1,8δις,δηλ σε 3 χρονια φαγανε τη μιση εταιρεια.....!!!) σε ΕΞΤΡΑ(ΝΑΙ ! ΕΞΤΡΑ!)συνταξεις τους..............................250εκ το χρονο πληρωνει ο Πολιτης για τους 3000+ της ΕΡΤ ενω τα αλλα καναλια λειτουργουν με 400-.Αν η ΕΡΤ ειχε "μονο" 1200(δηλ Χ3 οσους ειναι απαραιτητοι για τα αλλα καναλια........)θα στοιχιζε 100εκ maximum γλυτωνοντας αλλα 150.........600+150 μονο απ αυτα τα 2 πραγματα ειναι 750εκ...Αυτη τη στιγμη στον Προυπολογισμο του Κρατους οι εξοπλιστικες(+συντηρηση κλπ) δαπανες ειναι 520εκ κ για τους 3 Κλαδους των Ε.Δ........................Δεν πειραζει(μονο τα ξαναζεσταμενα φασολια πειραζουν...)!Θα χασουμε το μισο Αιγαιο κ ολη την Αν.Μεσογειο(μη σου πω κ τη Θρακη...)αλλα θα εχουμε την ΕΡΤ με περισσοτερους κ απ το BBC κ φυσικα τους "Φωτοπουλους" να χαιρονται τα "κεκτημενα" τους ως αλλοι κοτζαμπαδηδες............................ΝΑ ΠΩ ΚΙ ΑΛΛΑ Η ΦΤΑΝΟΥΝ??????????????????????????????????????

Eliman

Να αγιάσει το στόμα σου! Πιστεύεις ότι καταλαβαίνουν οι πελάτες που θεωρούν ότι είναι πολίτες;

Παναγιώτης

Τα λεφτά αυτά αντί να τα δώσουμε σε ελληνικές οικογένειες να γεννοβολήσουν τα δίνουμε σε παλιοσίδερα που σε μερικές δεκαετίες δεν υπάρχει προσωπικό να τα κινεί και να τα λειτουργήσει.Σκεφτειτε το!!!

Αχ κάτι παλιοσιδερα

Που αυξάνουν την ισχύ της χώρας..

Δεν υπάρχει λόγος για ενδιάμεσες λύσεις φρεγατών που κάνουν και δεν κάνουν...

4 Μπελαρά όποτε τελικά τις πάρουμε και τώρα συμφωνία για 12 ακόμα Ραφάλ για να κλείσουμε στα 30 μαχητικά συνολικά, συν 12 F-15 από ΗΑΕ για να σφίξουν οι σουφρίδες από τώρα. Κι άσ´τους αυτούς μετά να φτιάχνουν ντρόουνς στη σειρά στο γαμπρό του Εργογιάννη.

Πέτρος

Καλύτερα να πάρουμε τους S-500 να θωρακίσουμε έτσι τη χώρα.

Για να το λες εσυ Πετρο

Κάτι παραπάνω θα ξέρεις..

Παναγιώτης

Μητσοτάκη Πρωθυπουργέ μας μην τους ακούς καλά κάνεις και σκέφτεσαι να αγοράσεις τα Αμερικανικά που είναι πιο αξιόπιστα , δοκιμασμένα και αξιόμαχα. Όλοι αυτοί που θαυμάζουν τις γαλλικές φρεγάτες δεν ξέρουν τι τους γίνεται.Η Αμερική έχει φήμη και προϊστορία στα πολεμικά πλοία και εμείς θέλουμε να κάνουμε πειράματα με τις μη λειτουργικές για τα δικά μας νερά γαλλικές; Μητσοτακη προχωρά και μην τους ακούς πολύ σωστες κινήσεις κάνεις και επίσης με τις διερευνητικές απλά θα συζητήσουμε τίποτα άλλο.Μητσοτακη όλοι είμαστε μαζί σου η αυτοπεποίθηση και η ενέργεια που εκπέμπεις μας δίνει σιγουριά και ελπίδα.Συνεχισε έτσι δυνατά.

Θέμης

Lol, fun!

Γιώργος Σ.

Τις MMSC (LCS) ούτε οι Αμερικανοί δεν τις θέλουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης