Μήνυμα Μητσοτάκη στους Τούρκους και τον διεθνή παράγοντα: Απαντούμε, δεν προκαλούμε

mitsotakis-0

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός - Εδειξε το δρόμο του διαλόγου ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός δεν περνάει μέσα από κλίμα έντασης - Γιατί αναφέρθηκε στον κίνδυνο ατυχήματος

Ενώπιον των ευθυνών τους έθεσε τον διεθνή παράγοντα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη γειτονική Τουρκία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό για την ενημέρωσή του απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε προς τους Έλληνες πολίτες το ακριβές περιεχόμενο των διπλωματικών ενεργειών της χώρας με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την νομιμότητα των ελληνικών θέσεων και συμφωνιών.

Εστιάζοντας, μάλιστα, στην πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, έδειξε το δρόμο του διαλόγου προς την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός δεν περνάει μέσα από προκλήσεις και κλίμα έντασης.

Δήλωση 20200812


Με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο, ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «απαντούμε, δεν προκαλούμε», αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το παράθυρο ελληνικής ανταπόδοσης, με ορατό τον «κίνδυνο ατυχήματος».

Με αιχμές για τη στάση της γειτονικής χώρας τις τελευταίες ώρες, «δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης» αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα και το εύρος των ασύμμετρων τουρκικών απειλών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας», έχοντας επικαλεστεί προηγουμένως την εθνική αυτοπεποίθηση.

Με ρητές αναφορές στη διπλωματική λογική και την αμυντική αποτροπή, «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, κρατώντας σε κάθε περίπτωση ανοιχτό το τραπέζι για «ένα καλόπιστο διάλογο».

Όλο το μήνυμα Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.

Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 262 κρούσματα κορωνοϊού - 85 στη Θεσσαλονίκη, 66 στην Αττική

Επίθεση με βιτριόλι: Οι πρώτες ώρες της Ιωάννας στο σπίτι της\

Για ποιες χώρες παρατείνεται η αναστολή πτήσεων έως 31 Αυγούστου - Διαβάστε τη λίστα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (128)

Ξυδάκι Χρυσαυγίτες

Ο Κυριάκος θα μοιράσει δίκαια το Αιγαίο και δεν θα χρειαστεί πόλεμος που θα καταστρέψει και τις δυο χώρες.

Obi Wan

it's all War

κα

Όλα αυτά τα δηλώνει ενώ το Oruc Reis απλώνει καλώδια επί τρεις μέρες ενώ οι άλλοτε λαλίστατοι "μπατριώτες" χειροκροτούν έμπλεοι ενθουσιασμού!

Επρεπε

να βγει και ο Φλωρος με τη στολή

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός - Εδειξε το δρόμο του διαλόγου ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός δεν περνάει μέσα από κλίμα έντασης ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ? ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΑΑΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ... ΛΕΕΜΕ ΤΩΡΑ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ... ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ .... ΡΕΕΕΕ ΛΗΓΜΕΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ???? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΧΕΛΑ .....

Τι ακριβώς θα συζητήσεις

δειλέ;;; O Tσίπρας , καλά, τα είχε ξεπουλήσει φανερά, εσύ κρυφά. Μας πάτε σε "διάλογο" χωρίς να έχετε ρωτήσει κανέναν. Αί στο διάβολο όλοι οι πολιτικοί, ξεπούλησαν τόσα χρόνια την Ελλάδα και γεμίζανε τις τσέπες, ιδίως το Πασοκ και τώρα τί;

Johnny Metallo

Eric Reiss....και Κλάιν μαιν Ναουμ. Σαπακια λεσα του κερατα. Ουάου Τουρκία super power και πείνα.... Αλλά μηδενη προ του τέλους μακαριζε.ερντοκλαν....μαγκια κλανια και κολο φιλιστρινι

Μεμος

Ο ερτογαν έχει βρει το μάστορα του με τον Μητσοτκη. Φαντάσου τώρα αντί για τον Κυριάκο να ήταν ο τσιπρας με τον Κατρούγκαλο. Έλεος. Ευτυχώς όμως έχουμε ΝΔ.

ΤουρκΤεκε

Κούλη δίνεις καρφί ένα 5% στο ναζιδι, ένα 4% στο βλακοπουλο και ένα 6% στους τσιπραιους. Μόνο στη Φώφη και στο ΚΚΕ δεν έχεις δώσει ακόμη ρε Αστραχάν!

ετσι κουλη

με το μαλακο. εχεις δει μουσουλμανο να σκαει διπλα σου και να παιρνει καμια δεκαρια μαζι του; ...ουτε εγω..οποτε για να μην το δούμε μαζι με ολη την ευρωπη καλο ειναι να βαλετε την ουρα στα σκελια ολη μαζί, ή νακανετε το κινεζο, πουλενε να δωσουν και τιποτα απο τακλεμμενα της ελλαδας και κυπρου στο τουρκο που ειναι τουρκος γιατι τα βλεπω καλα τα πραγματα. τι να κανουμε εκαναν πολεμο στην ελλαδα φερνοντας μουσουλμανους για να παραδωσου -ξερεις τι μην τα λεμε- ελα ομως που δεν τους βγαινει τωρα. ειναι αγρια πραγματα εκει που καθεσαι αμέριμνος ( και οι ελληνες ειναι και πολύ αμέριμνοι ) νασκαει διπλα σου ο μουσουλμανος. αστο. αστο σου λεω....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης