LIVE

Κορωνοϊός

Για ποιες χώρες παρατείνεται η αναστολή πτήσεων έως 31 Αυγούστου - Διαβάστε τη λίστα

aerodromio_elvenizelos2

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες notams που θα ισχύσουν έως τις 31 Αυγούστου – Από ποιες χώρες οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού

Τις νέες αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύσουν έως τις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος των οδηγιών είναι η προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρώτη αεροπορική οδηγία (notam) αφορά την παράταση αναστολής πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα.

Με την δεύτερη notam επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 31/8/2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Η τρίτη αεροπορική οδηγία, αφορά παράταση προϋπάρχουσας notam, που θα ισχύει επίσης έως τις 31 Αυγούστου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράλληλα με νέα τέταρτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά (7) ακόμα χώρες. Ειδικότερα με την notam προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Για τις αεροπορικές οδηγίες - notams, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν.

Παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους Πολίτες.

Η πέμπτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα προβλέπει παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη Χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπηκόους τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν, μέλη κυβερνητικών αποστολών, μέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, τα πληρώματα των αεροσκαφών, τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, τα οποία διελαύνουν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και το απολύτως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη μεταφορά αυτών, επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), σπουδαστές, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας. Υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη Χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει...

Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Δένδιας - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Από νεαρό που πήγε σε συναυλία, τα 36 κρούσματα στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

για όλους τους Ελληνες

Για κάθε Ελληνα ταξιδιώτη (ελληνικό διαβατήριο) από αυτές τις χώρες με προορισμό την Ελλάδα. Αν σας αρνηθεί η επιβίβαση επειδή δεν έχετε PCR, να απευθυνθείτε αμέσως σε δικηγόρο για μήνυση κατά των αρχών που αρνήθηκαν την επιβίβαση. Ας τα βρουν με την Ελλαδα αλλά η επιστροφή ενός πολίτη στη χώρα του ειναι βασικο δικαιωμα.

αν το PCR ισχυει και για Ελληνες Πολιτες που έρχονται Ελλαδα

η Ελλάδα θα διασυρθεί διεθνώς.

οτι να ναι

αν εισαι αλβανος δηλαδη και ερθεις μεσω ρωμης μπαινεις χυμα,αν ειναι λετονος και κανεις layover στη σοφια για 2 ωρες πρεπει φερεις τεστ...σχεδιασμος για κλαματα

ΡΟΥΑΝΤΑ ??

Γιατι η Ρουαντα εξαιρειται και ειναι μεταξυ των 11 εξαιρουμενων χωρων , τι το ιδιαιτερο εχει ?

billy

Δεν εχω καταλαβει τιποτα, θα γυρισω απο Σουηδια 26 Σεπτεμβριου, θα χρειαστει να κανω τεστ εκει με 500 ευρω το ζευγαρι? Αν βρεθω θετικος που θα μεινω 14 μερες καραντινα? Μετα θα ξανακανω το τεστ με αλλα 500 ευρω? Αυτο το μετρο θα επρεπε να ισχυει για τους μη Ελληνες πολιτες. Μια απαντηση σιγγουρη απο καποιον που ζει Στογχολμη για το ππου κανεις τεστ που να βγαινει σε 3 ημερες

φαίδων

Άλλα αντ' άλλων... Η μία κυβέρνηση χειρότερη από την άλλη. Οι αριστεροδεξιοί εβροπαηστές φιλοτομαριστές φιλελέδες εκλεγμένοι από τον "σοφό ελληνόφωνο" λαό. Ουστ

Jezix

Δεν μπορώ να καταλάβω. Η Αλβανία και τα Σκόπια δεν είναι τρίτες χώρες?

Αναστολή για 6 μήνες σε όλες τις χώρες και βλέπουμε!!!

Αν είναι να κλείνουν να ανοίγουν πάλι θα γίνει του κορωνοίου το μπάχαλο....

Βέλγος πολίτης

Απαράδεκτη πολιτική κλειστών συνόρων τύπου Βόρειας Κορέας που δεν ταιριάζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα που είναι και γενέτειρά της Δημοκρατίας.

Επίσης

Η μάσκα είναι κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών μας. Κάτω το κεφάλαιο!

μόνο αυτό;

Άσε που δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ελληνων πολιτών. Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, η Ελλαδα δεν δεχεται Ελληνες χωρίς τεστ, θα γελάνε και οι κότες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης