Τι σημαίνει η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

egypt-ypografi01-mesa

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών - Δείτε βίντεο από τις υπογραφές - Δένδιας: «Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο» - «Στον κάλαθο των αχρήστων το Μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη» - Σούκρι: «Είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο»

Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιτεύχθηκε στο Κάιρο, όπου μετέβη εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την υπογραφή της συμφωνίας και την κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ελλάδα - Αίγυπτος: Υπογραφή συμφωνίας θαλασσίων ζωνών


simfonia__1_
simfonia__4_

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Σαμέχ Σούκρι επισήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία» συμπλήρωσε, τονίζοντας η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών» σε επίπεδα υπουργός. Οπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο».

Δήλωση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια μετά την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης AOZ  Ελλάδος και Αιγύπτου (06.08.2020)


Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και για τη θερμή φιλοξενία, αγαπητέ μου Sameh, κύριε Υπουργέ, κ. Shoukry.

Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα.

Κατ αρχάς, διότι συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ.

Μια διώρυγα που μας ενώνει και για την οποία, δίπλα στους Αιγύπτιους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και 20 Έλληνες πιλότοι, δούλεψαν σκληρά, παρέμειναν στις θέσεις τους, αν θυμάστε, το 1956, ώστε η Διώρυγα να παραμείνει ανοιχτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα.

Η διαπλάτυνση της διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Sisi επιχειρεί στην Αίγυπτο. Όπως καλά γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Είναι όμως ιστορική και για έναν ακόμη λόγο.

Πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Sameh Shoukry, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας.

Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους.

Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.

Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.

Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Και, από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών. Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας.
Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sameh Shoukry για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του, ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.

Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Sisi και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.

Η σημερινή υπογραφή είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές. Ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.

Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του.

Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Αγαπητέ μου Sameh, σε ευχαριστώ θερμά.

Τι σημαίνει η συμφωνία για τη χώρα μας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

- Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου
- Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού - «Έτρεμα ολόκληρη και ήμουν τραυματισμένη» λέει κάτοικος στο protothema.gr

Βίντεο: Και η Ικαρία τον... χαβά της - Πανηγύρι, χοροί και συνωστισμός στην Ακαμάτρα

Δρ. Φάουτσι: Απειλούν να σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου για όσα λέω για τον κορωνοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Μάνος

Πολύ κλάμα τα συριζάκια, τα βελοπουλάκια και τα χρυσαυγιτάκια.

555

Πίσσα και πούπουλα. Μια τρύπα στο νερό.

Ο.Ε

Μια ακόμη επιτυχία τού υπουργού μας κ. Δένδια, και ένα λιγότερο πρόβλημα στη Φαρέτρα τής εξωτερικής πολιτικής τής χώρας μας. Θεωρώ, με την υποκειμενική μου κρίση, τον κ. Δένδια ως έναν ικανότατο ΥΕ με πλατιά μόρφωση, έγκριτο Νομικό προικισμένο με την απαραίτητη οξυδέρκεια να διαπιστώνει για το τι είναι εφικτό στη δεδομένη συγκυρία και τι ουτοπιστικό, τουλάχιστον προς το παρόν. Βέβαια οι γείτονες τούρκοι, αρπακτικοί και αχόρταγοι από τη φύση τους, έχουν χάσει, μερικώς- τον ύπνο τους αλλά κάτι θα βρουν πάλι για να μας στριμώξουν. Πάντως η υποκειμενική μου γνώμη είναι ότι με τούτη την κυβέρνηση και τον Δένδια διαπραγματευτεί με τον χαζούλικο Ντιμιτρώφ, η Συμφωνία των Πρεσπών με τούς απογόνους των Κομιτατζήδων και των ΣΝΟφιτών συμμοριτών δεν θα γινόταν, και αν γινόταν, ουδέποτε με τούς υποτακτικούς όρους αποδέχτηκε ο χαριτόβρυτος μας Κοτζιάς, που όχι μόνο τα παντελόνια κατέβασε αλλά και τα μεταξωτά του βρακιά στους άξεστους και ανεπρόκοπους Βουλγαροσλάβους. Ο Κοτζιάς, φαίνεται το είχε άχτι και όνειρο ζωής, από τον καιρό τής εφηβείας στο Κατηχητικό τής ΚΝΕ, να κάνει το όνειρο τού ανθέλληνα Ζαχαριάδη και των άλλων ελεεινών Μπολσεβίκων κατσαπλιάδων συντρόφων του πραγματικότητα, με την εκχώρηση τού πανάκριβου και αδιαπραγμάτευτου ονόματος τής Μακεδονίας μας στους Βουλγαροσλάβους, τούς σεσημασμένους αδιάντροπους παραχαράκτες τής ιστορίας μας σκοπιανούς, με γλώσσα - εθνικότητα και οριοθετημένη γεωγραφικά "μακεδονική" οντότητα - σε μια πανσπερμία λαών, φυλών, γλωσσών κ.ά. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία υποχωρητικότητας απέναντι σε μια χούφτα πεισματάρηδων τυχοδιωκτών, πού όμως στο τέλος πήραν αυτό που επιδίωκαν και στην κοινή γλώσσα, μας καβάλησαν κατά πώς αυτοί το ήθελαν -σάλιο και χωρίς σάλιο!... Να δούμε, πώς και πότε, μια πραγματικά ελληνόψυχη Κυβέρνηση θα βρει τρόπους και αφορμές να επαναδιαπραγματευτεί, επί ίσοις όροις αυτή τη φορά, την υπάρχουσα προδοτική Συμφωνία -αγκάθι οδυνηρό μέσα στα σπλάχνα μας, που μας άφησε κληρονομιά ο ανίκανος ανεπαρκής και ανιστόρητος τσίπρας μαζί με τον ονειροπαρμένο ...Στρατάρχη των ΕΔ, καμμένο. Όνομα και πράμα ο τύπος, μας έκαψε για τα καλά, παίζοντας κι από πάνω τον ...πατριώτη, το Νούμερο! Μακεδών τής Ομογένειας.

Να δεις

Κάψιμο που θα φας σε δυο μήνες με την τις μειωμένης επήρεια Αοζ . Όσο για το σκοπιανό μιλάς σαν να το ακύρωσε ο κουλής

ΝΕΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Ρε ανίδεοι σανοφαγοι της ΝΔ και τρολ του Μητσοτακη, ούτε καν ξέρετε τι γράφει και πανηγυρίζετε με τα 800 ευρώ μισθό που σας δίνουν για να νομίζετε ότι ο απατεώνας Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός. Όλη η Ελλάδα ήταν μεν εναντίον της συμφωνίας Τσίπρα στα Σκοπιά και μακάρι να ήταν αλλιώς αλλά όμως δεν εκχώρησε έδαφος. Η συμφωνία έγινε για να μην πάνε τα Σκοπιά στην Τουρκία για αυτό φώναζαν τότε οι Ρώσοι. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΣ Μητσοτάκης σήμερα δίνει το μισό Αιγαίο στην Τουρκία έμμεσα, παραχωρώντας εδαφος την Αίγυπτο. Για να πει αύριο ότι θα είναι νόμιμο να κάνει το ίδιο με την Τουρκία. Σας κλέβουν ζώα και εσείς ψηφίσατε έναν απατεώνα. Ξεχάστε ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και λοιπούς. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να είναι Αντί-Μητσοτάκης. Οποίος και να υπάρχει θα είναι καλύτερος. Οι κάτω των 40 δεν γνωρίζουν. Διαβάστε και αλλά πράγματα για το ποιος είναι αυτός ο απατεώνας και η οικογένεια του

Κάνει μπαμ

Θα μας μαντρώσει πάλι ο κουλι, και βγάζει τα τρολάκια του να κάνουν ντόρο για την τμηματική ΑΟΖ(χωρίς Καστελόριζο και με ολίγη από Κρήτη)....

Μ.Πασοκ

Θελω να πιστεύω ότι και η Γαύδος και η Κρήτη συμπεριλαμβάνονται στην επήρεια της αοζ.

αλεξ

τι νοημα εχει η συμφωνια με μια χουντα που ανετρεψε με τα τανκς τη νομιμη κυβερνηση και την οποια στηριει μονο η αρχουσα ταξη της αιγυπτου??ειναι φανερο οτι οταν πεσει η αιγυπτιακη χουντα,θα ακυρωθει καθε συμφωνια..

Καλά κρασια

Όσο αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση τους τζιχατζιστες του σαρατζ τοσο νομιμοποιουμε το τουρκολιβυκο μνημονιο!!! Προωροι πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα! Να αρθεί αμέσως η αναγνώριση στον σαρατζ και μετα να τους γλεντησουμε ομαδικώς!

Αλέξης Τ+Πάνος Βουβαλόπαιδος=αιώνια αγάπη

Η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Να μην είμαστε μοναχοφαγάδες. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κολοκοτρωνης

Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται στα μαχαίρια, η υπογραφή μερικής συμφωνίας για την ΑΟΖ αφήνοντας έξω το Καστελοριζο αποτελεί διπλωματική ήττα και πχι επιτυχία

Τι το

χαραμιζεις το όνομα Κολοκοτρώνης αφού δεν έχεις ιδέα από πολιτική και διπλωματία;

Γιάννης

Λες βλακείες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης