Αποκάλυψη Αποστολάκη: Προσπαθήσαμε να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

apoostolaks-thema

«Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», περιέγραψε ο πρώην υπουργός Άμυνας μιλώντας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 - Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε ότι θα προκύψει αν γίνουν λάθος ενέργειες 

Το παρασκήνιο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και της παρ’ ολίγον εμπλοκής της Ελλάδας αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.


Ο πρώην υπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για τα όσα έγιναν τέσσερα χρόνια πριν. Αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους «8 ».

Όπως επεσήμανε, ακόμη, οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι θα προκύψει «αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες».

«Ξέραμε ότι ο Ερντογάν είναι σε ξενοδοχείο»

«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», περιέγραψε ο κ. Αποστολάκης.

Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία να παραλάβει τον Ερντογάν, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

«Κάναμε προσπάθεια να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8»

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους «8 » που έφτασαν στη χώρα μας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο κ. Αποστολάκης

«Χλιαρός ο ρόλος των ισχυρών»

Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι πρέπει «να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Ερντογάν, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο ότι αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».

Σχολιάζοντας το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι είναι «χλιαρός είναι ο ρόλος των ισχυρών, με μία λέξη. Αυτό τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».

«Τελικά σε πρώτη φάση πρέπει να είμαστε ικανοί εμείς να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο να γίνει στρατικοποίηση. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Θεωρούμε ότι αυτά μας δίνουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τα προασπίσει και να τα εφαρμόσει. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι θα πράξει το αυτονόητο. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί. Μην κάνουμε τέτοια σενάρια γιατί δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Δεν συμφέρει κανέναν ένα θερμό επεισόδιο»

«Θεωρώ ότι κανείς δεν θα δοκιμάσει να χαλάσει τις σχέσεις του ειδικά με πολεμικές επιχειρήσεις με κάποιον με τον οποίο προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις. Η Ευρώπη θα πιέσει αυτόν που πιέζεται. Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι είναι ασυμπίεστος», εξήγησε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες. Και εάν προκληθεί. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο. Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα - Εννέα τα «εισαγόμενα»

Κορωνοϊός: Έλεγχοι παντού «χωρίς εκπτώσεις»

Εκτός ορίων πάλι ο Ερντογάν: Σόου για την επέτειο του πραξικοπήματος μπροστά από την Αγιά Σοφιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Είπον....

Αυτό το μορμολύκειο περιφέρει το σαρκίο του ανά τα κανάλια, παρακαλετά μια που και υπουργός έγινε επειδή ήταν βαφτιστήρι του Βαρδινογιάννη, για να πάρει 5 λεπτά δημοσιότητας. Πρώην ΟΥΚ τρομάρα του, άκρατος χειροκροτητής των Πρεσπών χωρίς να πάρει ακόμα χαμπάρι ότι ήταν ο χρήσιμος ηλίθιος που ήθελε ο Τσίμπλας για να βάλει υπογραφή. Υποτακτικά οσφυοκαμπτικό όργανο του Σοροκίνητου Πάϊατ, με μόνη αξιόλογη δραστηριότητα στις συναγρίδες στα φαγκριά και στις τσικουδιές. Ο πλέον εθελόδουλος ένστολος από το 1821 μέχρι σήμερα. Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ του πρώτου Μουσουλμανικού Τζαμιού! Ιδιαίτερης ΚΑ(Υ)MΜΕΝΙΚΗΣ οσφυοκαμψίας και αναμφισβήτητης ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΕΙΚΗΣ ΠασοκοΣυριζαικής ΑΞΙΑΣ. Εξ ου και έφτασε να ακουστεί το όνομά του για ΠτΔ. Έλεος με αυτόν τον Πάϊατ! Παραδοσιακός μισθωμένος μανδαρίνος αριστερής μπόχας! Αδικημένη απ’ τη φύση μετριότητα, ΠΡΟΘΥΜΗ για εμπορευματοποίηση της κονόμας εν ονόματι της αριστερίλας εν μέσω σταλινικής «δημοκρατίας» της πάρτης και της τσέπης. Από άποψη καρριέρας έχει διαπρέψει στο ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΠΟΥΘΕΝ-ΑΚΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ !!! Τι έγινε με τον Ταξίαρχο που ξεσκέπασε το σκάνδαλο με την Σαουδική Αραβία; Συμφώνησε να τον συλλάβουν για δήθεν συμμετοχή του σε κύκλωμα (και καλά) ! Φαίνεται ότι είχε πολλές τέτοιες εμπειρίες από τότε που ήταν υπασπιστής λαδιάριδων και φαύλων Υπουργών Εθνικής Αμύνης ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ και έβλεπε τα εκατομμύρια να σφυρίζουν γύρω του. Πρωταθλητής άλματος εις «βάθος».

Γιώργος

Ο Αποστολάκης δεν είναι ένας απλός προδότης. Ήταν στο κέντρο της προσπάθειας να μοιραστεί το Αιγαίο. Η θέση του είναι στο ειδικό δικαστήριο και στο εκτελεστικό απόσπασμα

Μάριαν

Το θέμα αυτό με τους 8 αξιωματικούς έχει σταματήσει εδώ και καιρό να παίζει στις τηλεοράσεις. Μάλλον έχει λήξει. Είναι προφανές ότι έχει λήξει. Πως έληξε όμως δεν μιλάει κανείς.

Axaxaxaxaxaxaxaxa

Προχώρα Ερντι η Αθήνα σε καλεί αχαχαχαχαχαχα

Χ

Καλά κρασά.Αχρηστοι.

Αντιτουρκ.

Κακώς κράτησαν εδώ τους 8-9-10 τουρκους πράκτορες. Για καλό ΔΕΝ ήρθαν πάντως. Εδώ.

..

..απλα μηδενικο

Ατυχέστατη η δήλωση του κ. Αρχηγού

Πρωτοφανές να λέει ότι το σωστό θα ήταν να παραδώσουν τους 8. Τί άλλο χρειάζεται το καθεστώς του Ερντογάν για να καθίσει την Ελλάδα στο σκαμνί του κατηγορουμένου μπροστά στην διεθνή κοινή γνώμη, λέγοντας ότι ακόμα και ο ίδιος ο τότε Αρχηγός του ελληνικού γενικού επιτελείου και μετέπειτα Υπουργός Αμύνης της Ελλάδας παραδέχεται ότι έπρεπε να παραδώσει η Ελλάδα τους 8, πράγμα που δεν έκανε και αρνείται να κάνει.

Καλά, μας έπεισε

Ενημέρωσε ο αρχηγός της ΕΥΠ τους Τούρκους ότι σχεδιαζόταν πραξικόπημα κι αυτοί δεν ήξεραν τίποτα... πόσα παραμύθια...

Εχιδνα

Δεν ειναι τπτ. Θα περασει!! Αλλα 500 χρονια σκλαβιας απο τον ΣΟΥΛΤΑΝΟ & ολα θα πανε καλα!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης