Nordic Monitor για Τουρκία: «Στημένο» το πραξικόπημα του 2016 - Ο άνθρωπος-«κλειδί» έδρασε με εντολή Ερντογάν

sadik-ustun

Ο Σαντίκ Οστούν είναι ο επικεφαλής των μυστικών επιχειρήσεων στη Λιβύη - Στόχος του Ερντογάν ήταν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας

Ο άνθρωπος που σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν ο αυτός που συνέβαλε καθοριστικά στην ενορχήστρωση του στημένου από τον Ταγίπ Ερντογάν πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με έρευνα του αποκαλυπτικού Nordic Monitor. Σε άρθρο που υπογράφει ο γνωστός αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κατονομάζει τον αξιωματικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Σαντίκ Ουστούν, ο οποίος έδρασε κατόπιν εντολών του ίδιου του Ερντογάν.

Στόχος του ήταν να συντριβεί η αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν. Το στημένο πραξικόπημα -κατά τον Τούρκο δημοσιογράφο- έγινε για να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις και εντέλει ο Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας. Ο Ουστούν είναι υψηλά ιστάμενος στην ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Είχε πριν υπηρετήσει κυρίως στο Γενικό Επιτελείο και στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων. Μεταξύ του 1999 και του 2002 υπηρέτησε στο Ανώτατο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο. Σύμφωνα με την έρευνα του Μποζκούρτ, μετά την οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011, επέστρεψε στην Τουρκία όπου και ανέλαβε τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΜΙΤ.

Στο πλαίσιο αυτό έπαιξε κεντρικό ρόλο στο στήσιμο του πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Μεταξύ άλλων, παγίδευσε στρατηγούς που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα. Ο μυστικός ρόλος του Ουστούν εκτέθηκε κατά την διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων σε βάρος γκιουλενιστών, οι οποίοι και αποκάλυψαν τις παρασκηνιακές ενέργειές του.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα για να αποφύγει την εξέταση από τους δικηγόρους εκατοντάδων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι οποίοι ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας. Δεν κατέθεσε ποτέ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και την εμπλοκή του σε παραπάνω από 60 υποθέσεις. Δεν κλήθηκε καν να καταθέσει ούτε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε ένα κραυγαλέο λάθος του, ο Ουστούν κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση. Όπως αποδείχθηκε, ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4-5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Ο Οζτούρκ εκτός ότι δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν, δεν γνώριζε καν τί ακριβώς εξελισσόταν εκείνη τη νύχτα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι ένα πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.

Περίπου 20 λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν πήγε, ο Οτζουρκ βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα. Του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Οζτούρκ εξήγησε ότι ο Ακάρ ως ανώτατος διοικητής, αφού δεν ήταν όμηρος, θα έπρεπε αυτός να είχε απευθυνθεί στους συνωμότες. Τότε είχε βρει παράξενη την εντολή που είχε λάβει, αλλά υπάκουσε. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι απλά είχε οδηγηθεί σαν πρόβατο σε σφαγή.

Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και είχε απλά προσπαθήσει να μεσολαβήσει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το δικαστήριο δεν τον πίστεψε, βέβαια, ούτε και τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην φυλακή, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια για μέρες. Τα δάχτυλά του κάηκαν ακόμη και με οξύ, ώστε να αναγκαστεί να υπογράψει την ομολογία του, αλλά δεν υπέγραψε.

Σύμφωνα με την έρευνα, η στοχοποίησή του δεν ήταν διόλου τυχαία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο αρχηγός της MIT Χάκαν Φιντάν αντιμετώπιζαν αντίσταση από ορισμένους στρατηγούς που είχαν δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Ειδικά από τον Οζτούρκ, ο οποίος κατείχε βασική θέση ως μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ο Οζτούρκ ηγείτο μίας ομάδας ανώτατων αξιωματικών που επέμενε για άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία. Το ψεύτικο -όπως το χαρακτηρίζει η δημοσιογραφική έρευνα- πραξικόπημα βοήθησε να σπάσει αυτή η αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις με την εκκαθάριση σχεδόν του 70% των ανωτάτων αξιωματικών.

Όταν κατακάθισε η σκόνη, ο Σαντίκ Ουστούν επέστρεψε και εστάλη στη Λιβύη για να οργανώσει τις εκεί μυστικές επιχειρήσεις με σκοπό να υποστηρίξει την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ. Μέχρι τώρα παραμένει εκεί ως επικεφαλής του εκτεταμένου δικτύου που έχει στήσει η ΜΙΤ, το οποίο μεταξύ άλλων ελέγχει και κατευθύνει τις χιλιάδες τζιχαντιστών που έχουν σταλεί από τη Συρία στη Λιβύη με τη φροντίδα του καθεστώτος Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητροπολίτης Φαναρίου: «Να ψάλλουμε τον Ακάθιστο ύμνο, την ώρα που θα διαβάζεται το κοράνι στην Αγία Σοφία»

Κρούσματα κορωνοϊού: Η έξαρση φέρνει πιο κοντά το Plan B - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Η τριμερής στο Βερολίνο και η προσπάθεια της Άγκυρας να τορπιλίσει τις κυρώσεις από την ΕΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

ΚΩΣΤΑΣ

ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΩ.ΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΔΩ.ΑΛΗΘΕΙΑ-ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ.

Στέφανος

Τό ξέραμε ότι ήταν στημένο από τόν Ερντογάν ήδη από τήν δεύτερη μέρα. Τώρα τό πήρε χαμπάρι ή Ευρώπη ?

μετα απο αυτην την δημοσιευση

ολοι οι σχολιαζοντες : εμ βεβαια φως φαναρι, το ειχα καταλαβει, φαινοταν οτι ηταν ψευτικο κοκ χαχαχαχ

Από την πρώτη εβδομάδα.........

Και έναν μαθητή τότε Γυμνασίου της Ελλάδας να ρώταγες, αυτό θα σου έλεγε.....(Αν ήταν κάποιος άλλος ηγέτης αλλού, θα τον είχαν αφήσει το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. ήσυχο;;;;;;;;;;;;;)

Ικαριώτης

Και επειδή έβγαλε ότι ήταν στημένο , ιδρώνει κανένας;(Για να μη θυμηθώ τη χλιαρή αντίδραση της Αμερικής τότε που μας έβαλε όλους σε σκέψεις) Όλοι το ξέρουν και κάνουν το κουνέλι,τον ερντο δεν τον ακουμπάει κανένας γιατί ακόμα και τώρα,τον θεωρούν ανάχωμα -εστω και σαθρό- κατά της ρωσικής επεκτατικότητας.

δεν βλέπω να σχολιάζεται

Το γεγονός, ότι αυτόν τον "αντί"-ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ , εμείς οι αγαθοι κ αφελείς Έλληνες (για να μη χρησιμοποιησω αλλη λέξη), με μυστικές παρασκηνιακές ενέργειες, προστρεξαμε να του προσφέρουμε κατάλυμμα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ως μπούμερανγκ, απο τον σχεδιασμό του. Αυτόν τον αποδεδειγμένα τυρρανο, του λαού του κ των λαων της περιοχής, προσπαθήσαμε να του παρασχουμε, γη κ ύδωρ, μη τυχόν κ χαθεί το DNA του. Τι χρεια άλλων αποδείξεων θέλουμε, για να καταλάβουμε, γιατί μας φέρετε έτσι, σαν γιουσουφακια? Αφού του δίνουμε οι ίδιοι το σχοινί, να μας κρεμάσει.

Από τι γλίτωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευτυχώς που δεν προχώρησε η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τόσο ραδιούργοι οι Τούρκοι που θα προκαλούσαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουν πράξει εάν ήταν εντος. Απολίτιστοι κατσαπλιαδες και βασανιστές τόσους αιώνες δεν ξεχασαν τις Μογγολικες τους καταβολές. Είναι στα βάθη της Ανατολής χαμένοι....

ΟΚ

Εχουμε μπλεξει με τον ψυχοπαθη σουλτανο. Η λυση ειναι μια.

Η λυση ειναι μια

παμε παραλια

Ψεκασμενος αναγνώστης

Όλα στημένα. Το πραξικόπημα. Ο ιός, οι δίδυμοι πύργοι ο Έλβις ζει. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτάκουστο. Οι νεοταξιτες δεξιοί κοροϊδεύουν όλους τους άλλους ως ψεκασμενους συνομωσιολογους όταν όμως τα συμφέροντα τους θίγονται βλέπουν αυτοί παντού συνωμοσίες.

Έχεις δει πραξικόπημα;

Άμα δεν έχεις δει, ρούφα το γάλα σου. Αυτό το λέγανε πολύ σοβαροί αναλυτές από την πρώτη ώρα.

nemecic

Από την αρχή έκανε μπαμ ότι ήταν στημένο. Τόσο εύκολη αντιμετώπιση πια... Απλά υπήρχε ένας πυρήνας που οταν έγινε αντιληπτός αφέθηκε, παρακολουθήθηκε συστηματικά και σε χρόνο προς όφελος Ταγίπ εξωθήθηκε σε κίνηση ώστε να λειτουργήσει αντίστροφα. Φάτε Ερντογάν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης