Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Φόρο τιμής στους περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί απέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην εμβληματική Αίθουσα Μνήμης (Hall of Remembrance), όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα τοποθεσιών όπου διαπράχθηκαν οι χειρότερες θηριωδίες των Ναζί σε βάρος των Εβραίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα ενδότερα του μνημείου όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθεται ένα βαγόνι από τα τραίνα που οδηγούσαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
vagoni

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και τον γιο τους Κωνσταντίνο, βάδισε έως το τμήμα του μνημείου που είναι αφιερωμένο σε μη Εβραίους οι οποίοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να προστατεύσουν τους διωκόμενους του Ολοκαυτώματος.

Ανάμεσα στα ονόματα που είναι χαραγμένα στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών (The Righteous Among the Nations) βρίσκεται αυτό της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του πρωθυπουργού, και συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τις δυνάμεις του Άξονα η Ευαγγελία Γεωργιάδου έκρυψε και περιέθαλψε τη μικρή κόρη μίας φίλης της έως την απελευθέρωση της πόλης από τους κατακτητές, προστατεύοντας διαρκώς την ταυτότητα του παιδιού.

Μητσοτάκης - Ολοκαύτωμα 1

Σε μία προσωπική στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέγγισε τις πλάκες του μνημείου και άγγιξε το όνομα της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, ενώ ο δρ. Joel Zisenwine μίλησε για την συνεισφορά και την αυτοθυσία της.
mitsotakis-israil__2_

«Κάθε ένα όνομα που αναγράφεται στο μνημείο αυτό λέει και μια προσωπική ιστορία γενναιότητας. Και για μένα είναι σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τη μνήμη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου και στο όνομά της να τιμήσω όλους τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι, στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αυτής της φρικτής, της ανείπωτης τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πάντα την ανθρωπότητα, έκαναν πράξεις μεγάλης γενναιότητας για να σώσουν συνανθρώπους τους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Το 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει για πρώτη φορά την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Προσηλωμένη στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η χώρα μας θα αναπτύξει πλούσιο πλέγμα μορφωτικών και πολιτιστικών δράσεων για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την εξάλειψη του αντισημιτισμού, ενώ θα εστιάσει και στην ανάδειξη της δισχιλιετούς ιστορίας του Ιουδαϊκού Ελληνισμού.

Βίντεο από τον προσωπικό λογαριασμό στο instagram του Κυριάκου Μητσοτάκη 
Μητσοτάκης - Ολοκαύτωμα 3

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική στιγμή για μένα. Η Ευαγγελία Γεωργιάδου ήταν η μικρότερη αδελφή της γιαγιάς μου, της οποίας έχω πολύ ζωντανή την ανάμνηση. Στη διάρκεια του πολέμου έκανε μια πράξη μεγάλης γενναιότητας, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι μη Εβραίοι που τιμώνται ως Δίκαιοι των Εθνών, και αυτή η προσωπική ιστορία μας υπενθυμίζει ότι αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι κάτι που αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας.

Κάθε ένα όνομα που αναγράφεται στο μνημείο αυτό λέει και μια προσωπική ιστορία γενναιότητας. Και για μένα είναι σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τη μνήμη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου και στο όνομά της να τιμήσω όλους τους Έλληνες και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι, στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αυτής της φρικτής, της ανείπωτης τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πάντα την ανθρωπότητα, έκαναν πράξεις μεγάλης γενναιότητας για να σώσουν συνανθρώπους τους.
stefani_mitsotakis

Σήμερα ζει ακόμα η κόρη της, Σάκη Κυπραίου, την οποία αγαπώ πολύ, και η οποία ήταν μικρή όταν, κάποια στιγμή, υποδέχθηκε στο σπίτι της ένα κοριτσάκι, χωρίς πολλές εξηγήσεις. Απλά της είπαν ότι η οικογένεια θα έχει πλέον ένα τρίτο μέλος και θα πρέπει να περνούν χρόνο μαζί. Τα χρόνια περνούν και καθώς απομακρυνόμαστε από τα τρομερά αυτά γεγονότα, η μνήμη όσων συνέβησαν πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή.

Είναι λοιπόν για εμένα μια ιδιαίτερη στιγμή, να βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ για ό,τι κάνετε ώστε να διατηρηθεί η μνήμη των πολύ γενναίων ανθρώπων που, στη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας, υπερέβησαν εαυτόν για να κάνουν το σωστό και για τον λόγο αυτό καλούνται Δίκαιοι των Εθνών».
mitsotakis-israil__3_

Η ιστορία της Ευαγγελίας Γεωργιάδου

Η Ευαγγελία Γεωργιάδου (γεν. 1910), μητέρα δύο παιδιών, ζούσε στη Φιλοθέη, ένα προάστιο των Αθηνών. Έγινε φίλη με τη Μπιάνκα Βεντούρα, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και ήρθε στην Αθήνα το 1942, αφότου κατέλαβαν τη νήσο οι Γερμανοί. Η Μπιάνκα και ο σύζυγός της Ραφαέλ είχαν δύο παιδιά, την Υβέτ (γεν. 1936) και τον Ιωσήφ (γεν. 1938), τα οποία ήταν συνομήλικα με τα παιδιά της Γεωργιάδου. Όταν ξεκίνησαν οι διώξεις των Εβραίων στην Αθήνα, η οικογένεια Βεντούρα έμεινε πάμφτωχη. Συνεπώς, άρχισαν να κρύβονται σε σπίτια διαφόρων Ελλήνων φίλων τους σε ολόκληρη την Αθήνα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός αντιλαμβάνονταν ολοένα περισσότερο ότι έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές αυτών που τους φιλοξενούσαν. Κατά συνέπεια, αποφάσισαν να χωριστούν. Η Μπιάνκα αποτάνθηκε στη φίλη της Ευαγγελία Γεωργιάδου ζητώντας της να κρύψει την κόρη της, Υβέτ. Η Γεωργιάδου συμφώνησε να κρύψει το κορίτσι στο σπίτι της, προσφέροντάς της καταφύγιο, παρόλο που γνώριζε τον κίνδυνο που διέτρεχε. Η Υβέτ παρέμεινε στο σπίτι της Γεωργιάδου και της οικογένειάς της από τις αρχές του 1944 μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944. Η οικογένεια Γεωργιάδου τη φιλοξένησε με θέρμη και την αντιμετώπισε σαν τρίτο παιδί της οικογένειας. Η Γεωργιάδου δεν απεκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού στους γείτονες και τους φίλους της. Κάποια φορά, όταν αρρώστησε βαριά η μικρή, η Γεωργιάδου της προσέφερε τη μέγιστη ιατρική περίθαλψη χωρίς να επικοινωνήσει με τη μητέρα του κοριτσιού, ώστε να μην ανησυχήσει. Η Μπιάνκα δεν μπορούσε να επικοινωνεί με τη Γεωργιάδου και, συνεπώς, δεν μάθαινε νέα της κόρης της, αλλά ήταν σίγουρη πώς η Υβέτ ήταν σε καλά χέρια. Η Μπιάνκα Βεντούρα και η Ευαγγελία Γεωργιάδου παρέμειναν στενές φίλες μετά τον πόλεμο και συνέχισαν να συναντιούνται τακτικά για πολλά χρόνια.
mitsotakis-israil__1_

Στις 3 Νοεμβρίου 1986, το Yad Vashem ανακήρυξε την Ευαγγελία Γεωργιάδου ως Δίκαιη των Εθνών.

Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Gaby Ashkenazi και μετά με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Reuben Rivlin.

Ειδήσεις σήμερα:

Τσίπρας αδειάζει «Παπαδημούπολη»: Είναι πρόβλημα η υπόθεση Παπαδημούλη

Ο Ερντογάν στα άκρα: Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

Αντνάν Κασόγκι: Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, η «αγορά του αιώνα», οι «αιώνιες» ερωμένες και οι νύχτες με τον Ανδρέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Στα Καλάβρυτα

πάμε μόνο για σκι κ. Μητσοτάκη...

Κυνικος

Μεχρι και χρυσαυγίτης θα αήδιαζε με τον αντισημιτισμό στα σχόλια. Ρε φασισταριά, τι σκατά κουβαλάτε στο κεφάλι σας?

Η ανόητοι πιστεύουν στα γνήσια πτυχία

Όποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός μπορεί να παντρευτεί μια Εβραία και μόλις παντρευτεί αμέσως το βιογραφικό γίνεται τίτλος σπουδών και να μονομιάς γίνεσαι πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που γίνονται πρωθυπουργοί και αυτή είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν την κατάληψη στα Εξάρχεια και στα σχολεία βλέπετε υπάρχουν και τέτοιου είδους στοές που σου ανεβάζουν τον βιογραφικό σε Κέμπριτζ . Εσείς όλοι που ξοδέψατε την ζωή για ένα η δύο πτυχία δεν έχετε μοίρα βάζω και τον εαυτό μου μέσα , εμείς οι υπόλοιποι είμαστε για να ζούμε και να δημιουργούμε τον πλούτο για αυτούς που κάθονται απλά και χορηγούνται από τράπεζες δίχως να το αξίζουν . Δείτε τον δρόμο της δημιουργίας του Μπιλ Γκέιτς και θα καταλάβετε τι εννοώ . Τζάμπα δουλειά του έδωσαν για να τον ωθήσουν και δώρο κάτι εκατομμύρια. Αυτή είναι η πορεία των ανθρώπων κάποιοι ζούνε σε βάρος άλλων και κάποιοι δουλεύουν για να ζούνε αυτοί που είναι βάρος και αχόρταγοι.

ΑΝΤΙΣ.

Οι Εβραιοι εχουν διαχρονικα υπερεκτιμηθει αλλά δεν μπορουν να κανουν και πολλα πραγματα αν δεν τους βοηθανε φανερα οι Αμερικανοι Στην ουσια ειναι ενα κρατος πολυεθνικο που ξερει να εφαρμοζει κομματια απο τα πολιτικα συστηματα που γνωρισαν οι πολιτες του οταν ζουσαν στα διαφορα κρατη και καθεστωτα!

Θέτε και άλλα

Διέσωσαν τους Εβραίους η ήταν Εβραίοι ? Η πρώτη κατάρα της ανθρωπότητας που δημιούργησαν μια ιδέα ότι είναι τα παιδιά του Θεού ήταν οι Εβραίοι και το χρήμα προσκυνούν , μετά ήρθε ο μουσουλμάνος και δημιούργησε την δεύτερη κατάρα της ανθρωπότητας σφάζει στο όνομα του Αλλάχ που ψάχνει της παρθένες. Ήρθαν και οι χριστιανοί της μεγάλης Ρώμης και της Αγγλίας , σταυροφορίες κτλπ. Φτάσαμε στον Χίτλερ και στον Στάλιν κατέστρεψαν τον πλανήτη με την ιδεολογία της δύναμης και της εξουσίας , ήρθε η Αμερική ο απελευθερωτής από τον ίδιο τον εαυτό του στο όνομα δήθεν του δικαίου έχει καταστρέψει χώρες και χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε την δική μας κατάρα επίσης η ιδεολογία ψηφίζω αυτών που μας καταστρέφει καλύτερα και με ένα χτύπο στην πλάτη ξεχνάμε και την χειρότερη αρρώστια.

sachs

Κλάψτε φασίστες. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

α ρε γιδι τι ψηφισες

για τους ΤΕΛΑΜΩΝΕΣ που λενε οτι ειναι "θρησκευτικος χωρος" και πρεπει να φορεσει το καπελακι !!!!!!!!!!!!!!! , κοιταξτε καλυτερα...ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ

123

Έβαλε και αυτος το σκουφάκι των εβραϊων γιατί τού είπαν πως έτσι θα έρθουν οι "επενδύσεις"....

ΑΝΤΙΣ.

Ασχολειστε με τα εθιμοτυπικα των επισκεψεων και τις αβροφροσυνες που ακολουθουνται μεταξυ των αρχηγων κρατων σε αυτες τις περιπτωσεις, και δεν προσεχετε τα παραγομενα αποτελεσματα απο αυτες τις επισκεψεις.Ε,δεν ειστε σοβαροι, ουτε και σας παιρνει κανεις στα σοβαρα ως Αντιπολιτευση!

αΑ

Γιατί φοράνε αυτό το κιπά όλοι όσοι πάνε εκεί? Με το ζόρι τους το δίνουν?

@

οχι βέβαια το φορανε για να δειξουν υποτέλεια και προθυμία

ΕΔΕΙΞΕ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΗΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ

Φόρεσε και αυτός στο κεφάλι το εβραίϊκο σύμβολο το σκουφάκι ΚΙΠΑ με το αστέρι του Δαβίδ, το σύμβολο του λαού που σταύρωσε τον Χριστό. Σας κορόϊδεψε ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Zagklos

Δεν σταυρωσαν κανέναν χριστό γιατί δεν υπήρξε, ΔΕΝ εγεννήθη ούτε αυτός ούτε η μάνα του, όλα είναι μια προφητία, ΔΕΝ είναι φυσικό πρόσωπο ο χριστός, ξυπνήστε καμία φορά ερίφια.

Φραγκισκος Στοκας

Οι Ρωμαίοι σταύρωσαν τον Χριστο. Διάβασε λίγο ιστορία. Αναρωτιέμαι αν έχεις διαβάσει καν την Νέα Διαθήκη.

Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος

Και αυτόν τον καπέλωσαν οι Εβραίοι!

Φραγκισκος Στοκας

Αφού λες ότι είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, θα ξέρεις βέβαια ότι και η Παναγία, και ο Χριστος, και όλοι οι Απόστολοι, ήταν Εβραίοι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης