Αθηνά Ανδρεάδη: Η διεθνής Athena τραγουδάει με τον Κοέν

Αθηνά Ανδρεάδη: Η διεθνής Athena τραγουδάει με τον Κοέν

Με ένα τραγούδι-ύμνο στο ελληνικό φως, η Ελληνίδα που λάτρεψαν οι Βρετανοί και πλέον κάνει καριέρα στο Λος Αντζελες συμμετέχει στον νέο δίσκο του πιο διάσημου τροβαδούρου της διεθνούς μουσικής σκηνής 

Αθηνά  Ανδρεάδη: Η διεθνής Athena τραγουδάει με τον Κοέν
Η Αθηνά Ανδρεάδη είναι η Ελληνίδα που φανταζόμαστε: λουσμένη στο φως, θετική και μαγική, εμπνευσμένη από τον ήλιο της καριέρας της, μια καριέρα που φαντάζει πλέον διεθνής. Σε κάθε άκουσμά της υπάρχει και κάτι ακόμα που δικαιώνει το όνομα  Athena, όπως την έμαθαν οι Αγγλοι που τη λάτρεψαν και τη μαθαίνουν τώρα και στην Αμερική στα διάφορα μέρη όπου εμφανίζεται παρουσία του διευθυντή της Google ή της Στέλλα Μακάρντνεϊ.

 Παρότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πήγε να κάνει καριέρα στο Λονδίνο, είχε επιστρέψει για ένα μικρό διάστημα στην Ελλάδα -έλκει την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη και είναι κόρη του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη- και μετά έφυγε για το Λος Αντζελες κάνοντας συνεργασίες που θα ζήλευαν πολλοί.  Ωστόσο το σημαντικότερο νέο, αυτό που την έφερε στην πρώτη γραμμή, είναι η συνεργασία της με τον Λέοναρντ Κοέν στον δίσκο που σφραγίζει ολόκληρη την καριέρα του. Λίγους μήνες πριν από την παρουσίαση της δικής της διεθνούς δουλειάς, του δίσκου που έχει στα σκαριά και από τον οποίο ήδη έχουν κυκλοφορήσει κάποια τραγούδια, η Αθηνά τραγουδάει στο άλμπουμ «You want it darker» του Κοέν που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες.

Κλείσιμο
Το τραγούδι «Travelling light» είναι προφανές ότι έχει αναφορές στην αγαπημένη Ελλάδα του Κοέν - και συγκεκριμένα την Υδρα όπου έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του και διατηρεί και σπίτι. «Είμαι πολύ τυχερή γι’ αυτή τη συνεργασία», μας λέει η Αθηνά από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής στο μακρινό Λος Αντζελες και συνεχίζει: «Είναι ένα από τα όνειρά μου που έγιναν πραγματικότητα, μια εμπειρία σχεδόν μεταφυσική. Είναι άλλωστε ένας από τους καλλιτέχνες -μαζί με τον Τζον Λένον- που με έχουν επηρεάσει βαθύτατα με την ποίηση, τα τραγούδια, την εσωτερική τους διάρκεια, την αναζήτηση μιας άλλης, πιο εσωτερικής, πνευματικής κατάστασης.

Οταν τον συνάντησα από κοντά είχα την αίσθηση ότι όντως έχω να κάνω με έναν σοφό άνθρωπο, κάτι που φαινόταν σε κάθε του λέξη, ακόμα και στις σιωπές του». Μας εκμυστηρεύεται ότι έχει κρατήσει σαν πολύτιμο μυστικό ή συμβουλή διάφορες φράσεις, όπως αυτή που λέει ότι «όλοι ξέρουμε πως τα τραγούδια δεν είναι πια δικά μας», κάτι το οποίο προφανώς παραπέμπει σε κάθε δημιουργό που ξεχνάει ότι πίσω από την εικόνα του κρύβεται η δημιουργία. «Μοιάζει με ένα μεγάλο παιδί ο Κοέν.

Εχει μια πραγματικά πηγαία και αληθινή αθωότητα και ταυτόχρονα, όπως κάθε καλλιτέχνης, ένα σκοτάδι και ένα φως που διαφαίνεται σε αυτή την ισορροπία που διακρίνει τον λόγο του», συνεχίζει η Αθηνά καταγράφοντας τις εντυπώσεις της. Δηλώνει, επίσης, συγκινημένη που είχε την τύχη να παραβρεθεί στην τιμητική βραδιά όπου ο Καναδός τροβαδούρος δεν μίλησε μόνο για το έργο του αλλά και για τον συνοδοιπόρο του, τον σπουδαίο Μπομπ Ντίλαν που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τις λίγες στιγμές που θα κρατηθούν για πάντα στη μνήμη της είναι αυτή όταν, από τις πρώτες σειρές, άκουσε τον Κοέν να λέει, αναφερόμενος στην τιμή που έγινε στον Ντίλαν, ότι «είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Εβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο».  



Ο Κοέν και όλοι οι άλλοι τροβαδούροι, ο Ντίλαν, ο Λένον, με τη δύναμη της κιθάρας, των στίχων και της ξεκάθαρης και διαυγούς ποίησής τους κατέκτησαν τον κόσμο, μαζί και την Αθηνά, που μεγάλωσε και άρχισε δειλά-δειλά να γράφει στίχους και να τραγουδάει ακόμα και α καπέλα. Μάλιστα μοιάζει σαν να συνομιλεί με τον Κοέν όταν γράφει στο οπισθόφυλλο του νέου της υπό έκδοση δίσκου: «Η πραγματοποίηση αυτού του δίσκου είναι σαν να έγινε αληθινό το όνειρο ενός 14χρονου κοριτσιού που αναρωτιόταν και ονειρευόταν τι να βρίσκεται πίσω από τον Ολυμπο, τη θάλασσα του Αιγαίου, την άλλη πλευρά του κόσμου. [...] Αλλά τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είμαι έτοιμη να υποδεχτώ τον ήλιο, να αγκαλιάσω τη ζωή σε όλο της το θάμβος και όλες τις αποχρώσεις».

Τα λόγια αυτά βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τους στίχους του Κοέν στο «Travelling light», ο οποίος δεν σταμάτησε στιγμή να εξυμνεί το ελληνικό φως. «Γι’ αυτό και ένιωσα μεγάλη τιμή όταν κάποια στιγμή είχε αναφέρει το όνομά μου σε κάποια συνέντευξή του, αλλά τότε δεν μπορούσα καν να το πιστέψω. Τα νέα μου τα είχε μεταφέρει ένας φίλος και τώρα, μετά τη συνάντησή μας, σκέφτομαι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο», μας λέει η Αθηνά. Βέβαια το όνομά της το ανακάλυψε ο γιος του Κοέν, Ανταμ, που είναι και παραγωγός στον νέο του δίσκο, ο οποίος την ανακάλυψε στο Λος Αντζελες όπου διαμένει τώρα και εντυπωσιάστηκε από τη φωνή και τα τραγούδια της. «Ηταν μια μεταφυσική σχεδόν εμπειρία που με κράτησε στο Λος Αντζελες, κάτι σαν αποκάλυψη, που για μένα λειτούργησε σαν σήμα ότι ήρθα για να μείνω - και το καταλαβαίνω τώρα αφού ερχόμουν εδώ ως επισκέπτρια για καιρό.

Ετυχε, λοιπόν, κάποια στιγμή να βρεθώ στο Joshua Tree -το μέρος που ενέπνευσε και τους U2- έξω από το Λος Αντζελες και να αφεθώ στις σιωπές της ερήμου, στον ήλιο, σε αυτό το άδειασμα που χρειάζεται για να συνομιλήσεις με τη φύση και τον εαυτό σου. Ποτέ πριν δεν είχα νιώσει περισσότερο σίγουρη για τις αποφάσεις μου, σαν κάτι να με καλούσε εκεί, στην καρδιά αυτού του ξένου τόπου που είχε τελικά τόσα κοινά με τον δικό μου», προσθέτει η ίδια. Λίγες ημέρες αργότερα ομολογεί ότι έτυχε να γνωρίσει τον σημερινό της παραγωγό Ιθαν Αλεν, ο οποίος κατάλαβε το όραμά της και τη βοήθησε να διαλέξει και τα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στον δίσκο της.

Εγραψαν, μάλιστα, μαζί το «Strange» και αυτός τη σύστησε σε ονόματα λαμπερά, καταφέρνοντας έτσι να ηχογραφήσει με μια παρέα που είναι βραβευμένη με Grammy. «Ενιωσα πραγματικά τεράστια τιμή όταν πέρασα το κατώφλι των Village Studios και βρέθηκα να ηχογραφώ με πραγματικούς σταρ», λέει. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο να βρίσκεται απέναντί σου ο τελευταίος πιανίστας του Μάιλς Ντέιβις, ο Ντέρον Τζόνσον!

Και δεν ήταν μόνο αυτοί, αλλά και το αστραφτερό όνομα του περίοπτου και βραβευμένου με τρία Grammy καλλιτεχνικού διευθυντή  της Μαντόνα -αλλά και των Guns N’ Roses και των Sonic Youth- Κέβιν Ρίγκαν, που δεσπόζει στο δικό της άλμπουμ, για να νιώσει ότι πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ηδη η Αθηνά έχει κυκλοφορήσει το παιχνιδιάρικο, όμορφο και λυρικό βίντεο του τραγουδιού «Bring me luck», στο οποίο πρωταγωνιστεί το ασχημότερο σκυλί του κόσμου, όπως είναι γνωστό, ο Ράσκαλ, ο οποίος φαίνεται όντως να φέρνει στην Αθηνά απρόσμενη τύχη! Το ίδιο, πάντως, φαίνεται να της φέρνουν και οι διάσημοι φίλοι από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχουν ιδρύσει -της οποίας είναι πρέσβειρα η Αθηνά- με τίτλο Plastic Pollution Coalition (USA), μεταξύ των οποίων οι Maroon 5, o Τζεφ Μπρίντζες, ο Τζακ Ρόνσον και πολλοί άλλοι ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον καλλιτέχνες. 



Και στην επιτροπή των Grammy

Μια απόδειξη ότι η καριέρα της Αθηνάς φαίνεται να αρχίζει όχι μόνο δυναμικά αλλά και απρόσμενα, είναι το ότι έχει επιλεγεί μέλος της κριτικής επιτροπής για τα Grammy, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση σε όλους τους δίσκους που θα τίθενται σε κρίση, θα είναι στην καρδιά της μουσικής βιομηχανίας. «Ετσι θα έχω τη δυνατότητα να δω πώς λειτουργεί η μουσική βιομηχανία και να βρίσκομαι σε διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις», ομολογεί με ενθουσιασμό. Μέχρι να βγει το άλμπουμ η Αθηνά θα έχει νέα που ξεπερνάνε το φάσμα της καριέρας και εισέρχονται σε αυτό του ονείρου που έχει κάθε καλλιτέχνης για τον εαυτό του.

Η ίδια, όμως, επιμένει ότι έχει και υποχρέωση απέναντι στην καλλιτεχνική της ιδιότητα: «Γι’ αυτό και στον δίσκο αποφάσισα να συμπεριλάβω τη διασκευή ενός πολύ αγαπημένου μου κομματιού, του “Imagine” - και όχι τυχαία. Πιστεύω ότι εκτός από όμορφα λόγια, διάσημους στίχους και υπέροχη μουσική, το κομμάτι καταδεικνύει το χρέος του καλλιτέχνη να μιλήσει για τον ίδιο τον κόσμο, να θυμίσει ότι πρέπει να κοιτάμε μέσα μας και να μάθουμε να διακρίνουμε την ουσία από όλη αυτή τη φασαρία». 

Το «Travelling light» εμπνέεται από την αγαπημένη Ελλάδα του Λέοναρντ Κοέν, και συγκεκριμένα από το ελληνικό φως της Υδρας, εκεί όπου ο διάσημος βάρδος επέλεξε να έχει σπίτι και να περνά μεγάλα διαστήματα 



«Travelling light» είναι το τραγούδι που ερμηνεύει η Αθηνά στον νέο δίσκο του Λέοναρντ Κοέν 
με τίτλο «You want it darker» που θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες, μια ωδή στις μνήμες του από την Υδρα, συνδυάζοντας την τζαζ φωνή της με το μπουζούκι





Ο νέος δίσκος της Αθηνάς θα κυκλοφορήσει στις αρχές του ’17 με τη συνεργασία του βραβευμένου με τρία Grammy καλλιτεχνικού διευθυντή της Μαντόνα



«Μοιάζει με ένα μεγάλο παιδί ο Κοέν, έχει μια πραγματικά πηγαία και αληθινή αθωότητα. Ταυτόχρονα, όπως κάθε καλλιτέχνης, έχει ένα σκοτάδι και ένα φως που διαφαίνεται σε αυτή την ισορροπία που διακρίνει τον λόγο του»



Το άλμπουμ του Κοέν στο οποίο συμμετέχει η Αθηνά Ανδρεάδη έχει τίτλο «You want it darker», ενώ ο δίσκος της που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου χρόνου «Ready for the sun» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης