Λούις Γκόσετ Τζούνιορ: Πέθανε ο ηθοποιός στα 87 του χρόνια

Λούις Γκόσετ Τζούνιορ: Πέθανε ο ηθοποιός στα 87 του χρόνια

Πρόκειται για τον πρώτο μαύρο ηθοποιό που έλαβε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου - Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την κόρη του

louis-gosset-jr-arthrou
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, γνωστός μεταξύ άλλων, για τις ταινίες «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» και «Iron Eagle», έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια.

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την κόρη του, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αίτια.

«Με βαθιά μας λύπη επιβεβαιώνουμε ότι ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα το πρωί. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για τα συλλυπητήριά τους αυτή τη στιγμή. Παρακαλώ σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής», έγραφε η δήλωση της οικογένειας, την οποία κοινοποίησε στενός συνεργάτης του ηθοποιού.
Ο Λούις Γκόσετ Τζούνιορ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1936 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο πρώτος του ρόλος στο Μπρόντγουεϊ ήταν σε ηλικία 15 ετών, όταν έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή «Take A Giant Step». Ο Γκόσετ συνέχισε να εξελίσσεται στην τέχνη του με το βλέμμα στραμμένο στο Χόλιγουντ, παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής δίπλα σε άτομα όπως η Μέριλιν Μονρόε και ο Μάρτιν Λάνταου.

Αλλά το να είσαι μαύρος ηθοποιός δεν ήταν εύκολο, όπως τόνιζε αρκετές φορές. «Έπρεπε να μάθω πραγματικά τη σημασία του τι χρειάζεται για να επιβιώσεις σε αυτή την πόλη και έπρεπε να συμπεριφέρομαι σαν να ήμουν δεύτερης κατηγορίας. Έπρεπε να καταπιώ το βάρος του να είμαι Αφροαμερικανός στην Αμερική», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
pt64Kf8taUVXgulURYUeipRIEHV
Στην ταινία «Iron Eagle» του 1986
Ξεκίνησε ενεργά την καριέρα του τη δεκαετία του 1960, με εμφανίσεις σε θεατρικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές. Το 1961, ο Γκόσετ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο «A Raisin in the Sun». Αργότερα εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες αλλά «πάλεψε» να αποκτήσει πιο δυνατούς ρόλους. Έγινε ευρέως γνωστός για τον ρόλο του ως Fiddler στην μίνι σειρά «Roots» (1977), για την οποία κέρδισε βραβείο Emmy.

Το 1982, κέρδισε Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν» και έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της βράβευσής του
Louis Gossett Jr. Wins Supporting Actor: 1983 Oscars
Κλείσιμο
Ο Γκόσετ συνέχισε να παίζει πιο «σκληρούς» στρατιωτικούς ρόλους στις ταινίες «Iron Eagle» και στη μίνι σειρά «Sadat». Έχει επίσης εμφανιστεί σε ταινίες όπως «The Deep» (1977), «Enemy Mine» (1985) και «Watchmen» (2009).

Το 1992, κέρδισε βραβείο Χρυσής Σφαίρας για τον ρόλο του ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα Sidney Williams στο «The Josephine Baker Story» του HBO.

Δείτε το βίντεο
BLACK HISTORY – Louis Gossett Jr  Supports Josephine Baker
Ο ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη το 2010 και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την κατάστασή του «για να αποτελέσει παράδειγμα για τον μεγάλο αριθμό Αφροαμερικανών ανδρών που είναι θύματα αυτής της ασθένειας λόγω της σχετικά χαμηλής έμφασης στην κοινότητά μας στις προληπτικές εξετάσεις και έγκαιρη θεραπεία», όπως είχε πει.

Aπό την ώρα που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστούν του ηθοποιού, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.




Ειδήσεις σήμερα:

Ισόβια στην Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς: Το σχολείο των 6 εβδομάδων, η ευζωνική ακινησία και τα ζευγάρια

Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες και για τον βιασμό της 12χρονης - Αθώα η μητέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης