Προεδρική Φρουρά: Τα μυστικά των Ευζώνων - Το σχολείο των 6 εβδομάδων, η ακινησία και τα ζευγάρια

Προεδρική Φρουρά: Τα μυστικά των Ευζώνων - Το σχολείο των 6 εβδομάδων, η ακινησία και τα ζευγάρια

Το ρητό «έρχεται όποιος θέλει, μένει όποιος μπορεί», η ιεροτελεστία της ετοιμασίας, το μυστικό του φαγητού και η επιθεώρηση ακόμα και στα... νύχια

proedriki_froura_xr
Στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς και της εκπαίδευσης των Ευζώνων που την αποτελούν μπήκε η εκπομπή «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ αποκαλύπτοντας τα μυστικά του στρατοπέδου «Οπλαρχηγός Γεώργιος Τζαβέλλας».

Όπως εξήγησε ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς όποιος θέλει να γίνει Εύζωνας «πρέπει να είναι Ι1, από 1,87 μέχρι το 2,03 όσο το ύψος της σκοπιάς και το βασικό να είναι εθελοντής, να μην έχει τατουάζ σε εμφανή σημεία ή τρύπες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα μέσο ποσοστό 30% όσων παρουσιάζονται ολοκληρώνει την εκπαίδευση και γίνεται Εύζωνας. Εμείς εδώ έχουμε ένα ρητό: έρχεται όποιος θέλει, μένει όποιος μπορεί» εξηγώντας ότι ψάχνουμε πειθαρχημένους χαρακτήρες που να αγαπάνε αυτό που κάνουν γιατί «θέλει υπομονή, θέληση και αγάπη γι αυτό που κάνουν».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05n8199qe6h)


Το Σχολείο των Ευζώνων

Η εκπαίδευση ξεκινά αμέσως για όσους παρουσιάζονται στην Προεδρική Φρουρά. Στη διάρκειας 6 εβδομάδων εκπαίδευση κάνουν γυμναστική στο Ζάππειο με ένα πρόγραμμα που ξεκινά από τα 20 λεπτά και φτάνει μέχρι και τα 50 λεπτά. Όπως εξηγεί εκπαιδευτής «επικεντρωνόμαστε στο αερόβιο αλλά κάνουμε και βάρη σε ένα μικρό γυμναστήριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην εκπαίδευση έχουν τύχει λιποθυμίες παρά το ότι τους λέμε να μας ενημερώσουν και να μην δοκιμάζουν τα όρια τους. Ένας, μάλιστα, αποχώρησε στις δύο ώρες γιατί τρόμαξε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05nas4bfwe1)


Η ευζωνική ακινησία

Κλείσιμο
Όπως λένε δόκιμοι Εύζωνες «αυτό που είναι πολύ διαφορετικό είναι η ακινησία. Είναι απαιτητικό ότι το βλέμμα σου δεν πρέπει να φεύγει καθόλου. Ακόμα και λίγο να φύγει είναι παράπτωμα. Πρέπει να είναι ευθεία μπροστά, να μην μιλάς, να μην ρωτάς να μην κουνιέσαι».

«Πάμε για ευζωνική ακινησία» δίνει το παράγγελμα ο εκπαιδευτής και εξηγεί: «θα σας δώσω 2 λεπτά για να πάρετε τη σωστή στάση, να μου πείτε αν δεν βολεύεστε με το έδαφος, θα περνάμε κατά την ακινησία να ρωτάμε αν είστε καλά. αν νιώθετε αδιαθεσία αναφέρετε με χτύπημα όπλου, παρών είναι και γιατρός»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Προεδρικής Φρουράς «η ευζωνική ακινησία είναι από τα πιο δύσκολα μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός. Γι αυτό ξεκινάμε στα 20 λεπτά. Το μυαλό επιβάλεται στο σώμα. Υπάρχουν και μυστικά αλλά αυτό είναι το σημαντικότερο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05nmgahz8h5)


Γιατι να γίνει κάποιος Εύζωνας

Δόκιμος που μίλησε στην κάμερα είπε ότι αυτό που τον ώθησε να γίνει Εύζωνας ήταν ότι «από νεαρή ηλικία σε βόλτες με τους γονείς μου έβλεπα τους Εύζωνες και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Το θεωρώ πολύ τιμητικό να γίνει κάποιος Εύζωνας και αποδίδει με τη σειρά του φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι και σε Δημοκρατία»

«Είτε στον ήλιο είτε στην βροχή όλα γίνονται κανονικά γιατί όλα αυτά είναι φίλοι μας, όπως λέμε. Ήταν προσωπικός μου στόχος και πιο πολύ ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου» λέει άλλος δόκιμος ενώ ένας τρίτος ομολογεί ότι «σίγουρα ο θαυμασμός από τις γυναίκες είναι θεμιτός και το να σε ρωτάνε κοπέλες στις εξόδους τι κάνεις είναι τιμητικό και αποτελεί δέος».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05ne7yephpt)


Τα ζευγάρια

Κρίσιμη διαδικασία για την Προεδρική Φρουρά είναι η επιλογή των ζευγαριών καθώς στόχος είναι «να νομίζεις ότι είναι ίδιοι»,.

«Η επιλογή γίνεται με βάση κυρίως το ύψος. Από τη στιγμή που θα γίνουν ζευγάρι είναι σαν να είναι αδέλφια. Η επιλογή αυτή θα τον ακολουθεί μέχρι την απόλυση. Γίνεται όσο πιο αντικειμενικά: να έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, να είναι οι ώμοι στο ίδιο ύψος, ακόμα και τα αυτιά, εί δυνατόν να είναι μέχρι και δίδυμοι ώστε όποιος τους βλέπει να λέει ότι είναι ίδιοι» εξηγεί ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05np0spk615)


«Μπράβο παιδί μου, μπράβο λεβέντη μου»

Εύζωνες είπαν, επίσης, ότι «όλα είναι θέμα εκπαίδευσης που ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνεις στο στρατόπεδο. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις την πειθαρχία. Είναι συγκινητικό να σε βλέπουν οι δικοί σου αλλά στην εκπαίδευσή σου έχεις μάθει να συγκρατείσαι».

«Το πιο δύσκολο ήταν η ακινησία που μπορεί να ξεκινήσει από λίγα λεπτά και να φτάσει ως 4 ώρες. Την πρώτη φορά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ένιωσα ανατριχίλα, βάρυναν τα πόδια μου, ένιωσα υπερήφανος που το έκανα αυτό» λέει άλλος μέλος της Προεδρικής Φρουράς.

Στην ερώτηση αν συνηθίζεται να είσαι δίπλα σε τόσο κόσμο και να είσαι ακίνητος, άλλος Εύζωνας είπε ότι «βοηθάει και όσα θα ακούσεις από τον κόσμο και θα νιώσεις υπερήφανος. Άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας μας λένε "μπράβο παιδί μου, μπράβο λεβέντη μου" και αυτά με κάνουν να θέλω να πηγαίνω συχνότερα στην υπηρεσία».

«Εγώ θέλω κόσμο γιατί κοιτάω την κάθε υπηρεσία ως παράσταση για να τους δείξω τι ξέρω και να χαίρονται αυτοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα παιδάκι να λέει μαμά μαμά αυτός είναι άγαλμα δεν κουνιέται ποτέ» εξομολογούνται άλλοι Εύζωνες.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05o1kor8761)


Επιθεωρούνται μέχρι και τα νύχια

Τμήμα της εκπαίδευσης των Ευζώνων είναι και το ότι πρέπει να μάθουν να ντύνονται με συγκεκριμένες κινήσεις για να είναι το αποτέλεσμα άψογο.

Όπως εξηγεί λοχαγός «πριν να ξεκινήσουν πρέπει να γυαλίσουν όλα τα κομβία με ένα ξυλοκόμβιο. Η διαδικασία της φροντίδας γίνεται κάθε φορά πριν την υπηρεσία».

Οι Εύζωνες βγαίνουν εκτός προγράμματος μια ώρα πριν την υπηρεσία τους και «όσο όσο πιο παλαίος είσαι τόσο πιο γρήγορος είσαι για να ντυθείς. Επιθεωρούνται τα πάντα, κυριολεκτικά μέχρι τα νύχια γιατί και αυτά είναι επιθεωρήσιμα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05nzn38ku3d)


Το πλούσιο πρωινό

Για την εκπαίδευση που κάνουν οι Εύζωνες το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο και, όπως λέει ο σεφ της Προεδρικής Φρουράς, περιλαμβάνει αυγά, χαλβά, μέλι, μαρμελάδα, βούτυρο, ζαμπόν, τυρί, γάλα ή τσάι.

Όπως λέει «το εβδομαδιαίο μενού περιλαμβάνει 2 φορές κοτόπουλο 2 φορές όσπριο και 3 φορές κρέας. Ττο αγαπημένο φαγητό των Ευζώνων είναι το παστίτσιο, μπορεί να φάνε και δύο μερίδες ενώ το επίσημο φαγητό που κάνουμε την ημέρα που γιορτάζει η προεδρική φρουρά είναι η φασολάδα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05ncrozc609)


Οι τσαρουχοποιοί

Το εργαστήριο των τσαρουχοποιών φτιάχνει ό,τι έχει σχέση με δέρμα, τις μπότες των ποντίων και των κρητικών, φτιάχνουν τα τσαρούχια, τα στιβάνια. «Εγώ με αυτό το επάγγελμα μεγάλωσα, 15 ετών έπιασα την πρώτη μου δουλειά, με αυτή παντρεύτηκα, έκανα παιδιά, απέκτησα σπίτι. Όλος ο κόσμος χαζεύει τον εύζωνα. Το δικό μου το τσαρούχι το γνωρίζω από μακριά, μπορεί να μοιάζουν ίδια αλλά όλα είναι διαφορετικά» λέει ο Γιώργος που εργάζεται στην Προεδρική Φρουρά.

Όπως εξηγεί «για να γίνει ένα ζευγάρι τσαρούχι θέλει μια εβδομάδα. Το μικρότερο νούμερο είναι το 44 και το μεγαλύτερο το 53».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05o5e8vuc81)


Η έπαρση της σημαίας

Οι πιο συγκινητικές ημέρες για τους Εύζωνες είναι οι Κυριακές και οι εθνικές εορτές που κάνουν έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη με την προετοιμασία να ξεκινά τα ξημερώματα και τα μέλη του αγήματος να στέκονται όρθια στο όχημα γιατί δεν μπορούν να καθίσουν λόγω της στολής τους

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d05oaunfvmsp)

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών - Αισθητός και στην Αττική

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone με ταχύτητα 400 χλμ./ώρα

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας - Μητσοτάκης κατά πάντων από το βήμα της Βουλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης