Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

«Υπήρξε αρχηγός κράτους για αρκετά χρόνια» τόνισε ο ποινικολόγος - Δείτε το βίντεο

lykoyreazos_glyksmpoyrg
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 82 ετών, χθες Τρίτη 10 Ιανουαρίου και η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, να ταφεί ως ιδιώτης.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ωστόσο, πιστεύει ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και ότι δεν θα τον εξέπληττε αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό» ο ποινικολόγος μίλησε για τη φιλία του με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ και έκανε μία μικρή αναδρομή στην πορεία του, χωρίς να αφήσει ασχολίαστο τον τρόπο ταφής του, πριν γίνει γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, είπε: «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε ένα κομμάτι σημαντικό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Έχασε το δημοψήφισμα του 1974 και έκτοτε έγινε έκπτωτος, είναι ο τέως βασιλιάς. Βασιλιάς όμως υπήρξε. Νομίζω δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, δεν ξέρω τι απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση. Υπήρξε αρχηγός κράτους για πολλά χρόνια».

Δείτε το βίντεο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpp80pyd7x4p)

Τέλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισήμανε ότι: «Τον Κωνσταντίνο τον γνώριζα πριν παντρευτεί τη Μαρία και πριν γίνει διάδοχος. Κατά τη διάρκεια της χούντας είχαμε συχνή επαφή στο Λονδίνο, στη Ρώμη. Με τιμούσε με τη φιλία του και είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση. Υπήρξε ένας ακέραιος άνθρωπος, πολύ ειλικρινής και απλός. Με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Το τι προσέφερε ως βασιλεύς θα το κρίνει η ιστορία».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί της Τετάρτης (11/1) μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση ο ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα οριστεί σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν τελικά επιλεγεί η Μητρόπολη ως ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία τότε δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του Κωνσταντίνου - Τι θα συζητηθεί στο Μαξίμου

Πώς ήρθαν οι Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα: Από τον βασιλιά Γεώργιο στον Κωνσταντίνο

Γέλη Παπαγιαννοπούλου - Αγγελοπούλου: Η γυναίκα πίσω από τον «εμφύλιο» μιας δυναστείας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης