Αννα Βούλγαρη: «Έφυγε» ο τελευταίος κρίκος της χρυσής δυναστείας

Αννα Βούλγαρη: «Έφυγε» ο τελευταίος κρίκος της χρυσής δυναστείας

Οι 35 ημέρες που συγκλόνισαν τη λαμπερή ζωή της κόρης του Κωνσταντίνου Βούλγαρη, η λατρεία της για την Ελλάδα και οι στιγμές της εφιαλτικής απαγωγής που δεν ξέχασε ποτέ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
anna-voulgari
«Εφυγε» πλήρης ημερών στα 93 της χρόνια η Αννα Βούλγαρη. Ηταν η μόνη από όλη την οικογένεια Βούλγαρη που μιλούσε άπταιστα ελληνικά και η δεύτερη που έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τον γιο της, το 1983, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο εξοχικό τους.

Είναι ένα χειμωνιάτικο πρωινό στην Αθήνα του 1935 όταν ένα αυτοκίνητο σταματάει έξω από τη Σχολή Κροντηρά, ένα ιδιωτικό σχολείο που δεν υπάρχει πλέον. Ο οδηγός ανοίγει την πόρτα και ένα 8χρονο αδύνατο κοριτσάκι κατεβαίνει και περνάει την είσοδό του μαζί με άλλες συμμαθήτριές του, ντυμένο ζεστά. Λέγεται Αννα Βούλγαρη, είναι μαθήτρια της Tρίτης Δημοτικού και γόνος μιας οικογένειας που έχει ήδη αρχίσει να γράφει ιστορία στον glam κόσμο του πολύτιμου κοσμήματος με την επωνυμία Bvlgari.

Η μικρή αγνοεί φυσικά εκείνη την περίοδο ότι θα αργήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την αναχώρηση της ίδιας και της οικογένειάς της, το καλοκαίρι του 1936, για την Ιταλία και δη τη Ρώμη. Εκεί όπου θα μεγαλώσει μέσα στους κόλπους της δυναστείας που ίδρυσε ο παππούς της Σωτήρης Βούλγαρης.

Ηταν η μόνη από όλα τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τους θείους και τις θείες της οικογένειας που μιλούσε άπταιστα ελληνικά μέχρι την τελευταία ημέρα της μυθιστορηματικής ζωής της.

Μιας ζωής που, εκτός από τις λαμπερές στιγμές, είχε και μια τρομακτική εμπειρία, όταν τον Νοέμβριο του 1983 έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τον γιο της. Οι 35 ημέρες της ομηρίας τους, κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, είναι ένα γεγονός που σφράγισε τη ζωή της Ελληνίδας κληρονόμου, όσο και αν προσπάθησε να το βγάλει από το μυαλό της.

Κλείσιμο
Εξάλλου δεν την άφηναν να το ξεχάσει οι κραυγές πόνου του Τζόρτζιο όταν του έκοβαν το αυτί, η βίαιη κράτησή τους σε μια ανήλιαγη αγροικία και η άθλια κακομεταχείριση που υπέστησαν και οι δύο από τους μαφιόζους που τους είχαν αλυσοδεμένους επί έναν μήνα και πέντε ημέρες.
voulgari4
Η δυναστεία των Bvlgari, γύρω από την Αννα Βούλγαρη

Μεγαλώνοντας στη Ρώμη, η Αννα Βούλγαρη ήταν 18 ετών όταν η Ιταλία βγήκε λαβωμένη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ζώντας μαζί με τους γονείς και τα άλλα τρία αδέρφια της σε ένα όμορφο σπίτι.

Οι γονείς της πρόσεχαν με την ίδια αγάπη αυτήν, τη Μαρία, την Ξένια και τον Αλέξη, φροντίζοντας να μεγαλώσουν όλα τα παιδιά με αρχές, προσγειωμένα πάντα στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την οικονομική επιφάνεια που είχαν.

Η ενασχόλησή της με τον οίκο Bvlgari ήταν δεδομένη για τη νεαρή τότε Αννα που δούλεψε, όπως και όλοι οι απόγονοι της οικογένειας, στον ομώνυμο όμιλο, ο οποίος γιγαντωνόταν σταδιακά εντός και εκτός ιταλικών συνόρων. Ευτύχησε να γνωρίσει μυθικές προσωπικότητες, όπως αυτήν της Ελίζαμπεθ Τέιλορ που λάτρευε να φορά κοσμήματα Bvlgari, αλλά και του Ρίτσαρντ Μπάρτον. Επίσης ήταν παρούσα σε μυθικά γκαλά μαζί με προσωπικότητες του διεθνούς jet set.

Πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται ακόμα τη λεπτή φιγούρα της με τις σικ ενδυματολογικές επιλογές της να απολαμβάνει έναν καφέ ή το μεσημεριανό της στο φημισμένο «Cafe Greco» της Via Dei Condotti. Απέναντι ακριβώς δεσπόζει η ναυαρχίδα του οίκου, το φημισμένο κατάστημα της Ρώμης, εκεί όπου στις προθήκες με το απαλό μπεζ χρώμα αναπαύονται κοσμήματα εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα από αυτά που έπιασε στα χέρια της η Αννα Βούλγαρη ήταν ένα διαμάντι 60 καρατίων, το οποίο δεν εκτέθηκε ποτέ αλλά, όπως γράφτηκε, παρουσιάστηκε σε ορισμένους πολύ καλούς πελάτες του οίκου. Ενας από αυτούς -φημολογείται ότι ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι- το αγόρασε πληρώνοντας άγνωστο τίμημα, αφού η Αννα Βούλγαρη που ήξερε ποιος ήταν δεν αποκάλυψε ποτέ ούτε την ταυτότητά του, ούτε το ποσό που δαπανήθηκε για το εκπληκτικό αυτό διαμάντι.
voulgari1
Η ναυαρχίδα του οίκου Bvlgari, το εμβληματικό κατάστημα της Ρώμης, στη Via Condotti

Η γνωριμία της με τον στρατιωτικό Φρανσίσκο Καλισόνι γέννησε ένα ειδύλλιο που κατέληξε στα σκαλιά της εκκλησίας και έναν ευτυχισμένο έγγαμο βίο, μέσα από τον οποίο το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Εως το 1983 όλα στη ζωή τους κυλούσαν ιδανικά, με την ίδια να δουλεύει καθημερινά στον οίκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίποτα δεν μπορούσε να διαταράξει την ευτυχία τους. Τίποτα, μέχρι που εκείνο το βράδυ, επιστρέφοντας από ένα σύντομο ταξίδι αναψυχής με τον γιο της Τζόρτζιο, όταν έφτασαν στην εξοχική κατοικία τους έξω από τη Ρώμη -σε μια έκταση 25 στρεμμάτων- επικρατούσε μια απόκοσμη ησυχία.

Οι paesanΙ από τη Σαρδηνία

Μπαίνοντας στο σπίτι δεν πρόλαβαν να κάνουν το παραμικρό, αφού έπεσαν πάνω τους οι άνδρες που το είχαν καταλάβει, τρεις στο σύνολό τους, οι οποίοι για να περάσουν την είσοδο του κτήματος δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί που κυνηγούν τρομοκράτες.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Νοεμβρίου όταν η 56χρονη τότε Αννα και ο 17χρονος γιος της απήχθησαν μπροστά στα μάτια του ανήμπορου να αντιδράσει -μιας και ήταν δεμένος και φιμωμένος- συζύγου της και άλλων εννέα φίλων τους, οι οποίοι ήταν επίσης ακινητοποιημένοι. Οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία με δεμένα μάτια, όπου οι απαγωγείς τούς έδεσαν και τους δύο με χοντρές αλυσίδες μέσα στο δωμάτιο μιας αγροικίας, με το μαρτύριο της ομηρίας τους μόλις να αρχίζει.

Δύο από τους τρεις άντρες ήταν paesani, χωρικοί, από τη Σαρδηνία, οι οποίοι έκαναν τις βάρδιες φύλαξης εναλλάξ, φροντίζοντας από την αρχή να δείξουν ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Ούρλιαζαν στην Αννα και τον γιο της, τους έδιναν ελάχιστη τροφή και χωρίς λόγο τούς χτυπούσαν σε καθημερινή βάση, προσέχοντας, όμως, να μην τους σημαδέψουν πολύ.

Οι απαγωγείς όταν επικοινώνησαν με την οικογένεια ζήτησαν αρχικά 2 δισ. λιρέτες, τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί σε 1 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ήθελε να δώσει τα χρήματα από την πρώτη στιγμή.
voulgari2

Οταν πήραν τον Τζόρτζιο, η Αννα Βούλγαρη κατάλαβε ότι κάτι κακό θα έκαναν στο παιδί της, δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ως πού θα έφταναν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Τζόρτζιο υπέμενε στωικά την ομηρία του, έχοντας χάσει, όπως και η μητέρα του, την αίσθηση του χρόνου μετά τις πρώτες ημέρες της απαγωγής τους.

Στο δωμάτιο που τον πήγαν τον έδεσαν σφιχτά και όταν κάποιος από τους απαγωγείς άρχισε να του δίνει γκράπα να πιει, διαισθάνθηκε ότι τα χειρότερα έρχονταν, αφού οι δόσεις ήταν συνεχόμενες και ισχυρές. Οπως έγινε γνωστό αργότερα, το εν λόγω αλκοολούχο ποτό ήταν το μόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι απαγωγείς, οι οποίοι αποφάσισαν να τον ποτίσουν με αυτό για να μην ουρλιάξει πολύ όταν θα του έκοβαν το αυτί, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην οικογένεια και τις Αρχές.

Η Αννα άκουσε τις πνιχτές κραυγές του γιου της, τον οποίο είχαν φιμώσει, ζώντας τα πιο εφιαλτικά λεπτά της ζωής της μέχρι που τον γύρισαν σχεδόν λιπόθυμο και με γάζες στο βρόμικο και σκοτεινό δωμάτιο που τους κρατούσαν. Τα αίματα έτρεχαν από τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του κι εκεί που κάποτε ήταν το αυτί του, τη θέση του είχαν πάρει ένας λευκός επίδεσμος και ματωμένες γάζες.

«Εκείνη την ημέρα έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου», είπε ύστερα από χρόνια σε μια τηλεοπτική συνέντευξή της. Οι ληστές άφησαν το αυτί σε έναν κάδο σκουπιδιών μαζί με μια φωτογραφία και ένα λιτό σημείωμα που έλεγε ότι πλέον απαιτούσαν 4 δισ. λιρέτες, δηλαδή 2 εκατ. ευρώ!

Ηδη είχαν συμπληρωθεί 33 ημέρες από τη στιγμή που η κληρονόμος και ο γιος της είχαν απαχθεί και η οικογένεια Βούλγαρη, τρομοκρατημένη, έστειλε την επόμενη μέρα τα χρήματα στο σημείο παράδοσης που είχαν υποδείξει οι απαγωγείς. Λίγες ώρες μετά μητέρα και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι σε ερημικό σημείο και μετά από αρκετό περπάτημα κατόρθωσαν να φτάσουν στο σπίτι κάποιων φίλων. Ηταν Παραμονή Χριστουγέννων.

voulgari3
Tον Νοέμβριο του 1983 η Αννα Βούλγαρη έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τον γιο της Tζόρτζιο - Οι 35 ημέρες της ομηρίας τους χάραξαν ανεξίτηλα τη ζωή της

Η ζωή μετά και η Παραμυθιά

Το 1984 η Αννα πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τον οίκο Bvlgari και να απολαύσει μια πιο ήρεμη ζωή, κάτι που το είχε ανάγκη μετά τη φριχτή εμπειρία της απαγωγής που είχε βιώσει μαζί με τον γιο της.

Χρόνια μετά είπε σε συνέντευξή της ότι «μια μέρα ξύπνησα και είπα “basta”, δηλαδή φτάνει με τη δουλειά», απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ. Παρότι αδέρφια και ξαδέρφια προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, η Αννα Βούλγαρη αποσύρθηκε οριστικά, ενώ παρευρισκόταν μόνο σε κάποια λαμπερά events του οίκου στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Πάντρεψε τα τρία παιδιά της και κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν ινκόγκνιτο την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το χωριό απ’ όπου ο Σωτήρης Βούλγαρης ξεκίνησε τη μυθιστορηματική διαδρομή του. Αυτή που γέννησε έναν από τους πλέον επιτυχημένους οίκους κοσμημάτων στον κόσμο, τις δημιουργίες του οποίου φόρεσαν σταρ όπως η Σάρον Στόουν, η Αντζελίνα Τζολί κ.ά.

Οι διακοπές της Αννας Βούλγαρη ήταν με σκάφος, συνήθως στα νησιά του Ιονίου που αγαπούσε πολύ, όπως την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και τους Παξούς, χωρίς ποτέ να «φωνάζει» ποια είναι.

Στην Παραμυθιά αισθανόταν πάντα ότι ήταν με δικούς της ανθρώπους, θεωρούσε ότι επέστρεφε στις ρίζες της, απολαμβάνοντας τις κουβέντες με ηλικιωμένους και νέα παιδιά. Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχολείο που είχε χτίσει η οικογένειά της στο χωριό απ’ όπου ξεκίνησαν όλα και την περαιτέρω αξιοποίησή του, βοηθώντας η ίδια προσωπικά το όλο εγχείρημα.

Ωστόσο, όπως είχε εξομολογηθεί σε μία από τις λίγες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της σε ελληνικό κανάλι, τα τελευταία χρόνια της ζωής της δεν ήταν ευτυχισμένα. «Μου λείπει η παλιά μου ζωή, μου λείπει πολύ», είχε πει αυτή η γοητευτική γυναίκα με τα αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά, που λάτρεψε τη ζωή στον μέγιστο βαθμό, αλλά πλέον ζούσε μόνη της σε μια πολύ μεγάλη κατοικία.

«Εφυγε» πλήρης ημερών στα 93 της χρόνια, η μοναδική κληρονόμος της δυναστείας Bvlgari που μιλούσε την ελληνική γλώσσα άπταιστα, με την ίδια να έχει δηλώσει: «Λάτρεψα την Ελλάδα, πάντα τη λάτρευα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στην Ηγουμενίτσα: Κοριτσάκι δύο ετών πνίγηκε στα κάγκελα της κούνιας του

Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα: Μέτρα και επιφυλακή από την Ελλάδα στον Έβρο

Βίντεο: Χάος στις ΗΠΑ - Επεισόδια έξω από τον Λευκό Οίκο - Κρυμμένος μέσα ο Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης