Ελληνοτουρκικά-Έβρος: Μέτρα και επιφυλακή από την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά-Έβρος: Μέτρα και επιφυλακή από την Ελλάδα

«Θα ενισχυθούν περισσότερο τα σύνορα, με την κατασκευή του φράχτη», λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας - Ανησυχία ότι η Aγκυρα θα υλοποιήσει τις έμμεσες απειλές για νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
evros-arthrou
Πιθανές αναζωπυρώσεις με ενδεχόμενη επέκταση των εστιών και σε άλλα μέτωπα αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες κάνουν ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και προετοιμάζονται για ένα επικείμενο δεύτερο κύμα. Η περιγραφή της κατάστασης δεν αφορά την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, αλλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οπως η κρίση με τους ασθενείς από COVID-19 στην Ελλάδα μοιάζει -σε αυτή τη χρονική περίοδο- σαν να βρίσκεται σε αποδρομή, έτσι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την εβδομάδα δείχνουν σαν να διέρχονται μια φάση ύφεσης. Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμες και σχεδόν πάντα έδειχναν να παραπέμπουν στον… υδράργυρο, μιας από τις ιδιότητες του οποίου είναι ότι θερμαίνεται εύκολα και ψύχεται δύσκολα.

«Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Eβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράχτη που γίνεται», είπε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι «η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με υπερπτήσεις, με πύκνωση όλων αυτών των συμπεριφορών».

Παράλληλα με τις προσπάθειες θωράκισης της εθνικής άμυνας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας με το στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Αν είναι θερμό το καλοκαίρι δεν το γνωρίζω. Θα προτιμούσα να είναι ένα θερμό καλοκαίρι για την τουριστική δραστηριότητα και στις δύο χώρες», εξομολογήθηκε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Εχουμε έναν γείτονα εξαιρετικά περίεργο και εξαιρετικά ασταθή», λέει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγώντας ότι στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να ερμηνεύσουν κινήσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις στενών συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας, με σκοπό να ιχνηλατήσουν τις αρχικές αποφάσεις του.

Η ανησυχία στην Αθήνα είναι μήπως η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ακόμη και ως αποτέλεσμα μιας ακολουθίας που θα πυροδοτηθεί από ένα αναληθές δημοσίευμα -όπως το πρόσφατο στη βρετανική «Sun» περί δήθεν κατάληψης ελληνικού εδάφους στον Εβρο-, την άκριτη αποδοχή του από σχηματισμούς στη δεξιά άκρη του πολιτικού φάσματος και τη σχεδόν τοταλιταριστικού τύπου αποδοχή του και από κόμματα της Αριστεράς.

Κλείσιμο
Από τις 10 Μαΐου Ελληνες στρατιωτικοί καθάρισαν το δάσος στο προγεφύρωμα των Φερών, αφού προηγουμένως ειδικοί από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είχαν αποτυπώσει τις συντεταγμένες των ελληνοτουρκικών συνόρων ώστε οι προκαταρκτικές εργασίες και η κατασκευή του φράχτη -σχεδιάζεται να επεκταθεί σε μια περιοχή μήκους 26 χιλιομέτρων- να προχωρήσουν κανονικά.

Αρχικά η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα Μιχάλη Διάμεση τονίστηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν «η κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών».

Ανδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίστηκε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις), συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας), μπήκαν «για λίγο» σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερών στον Εβρο, όπως είπε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδιος παράγοντας.

«Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε», διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε και αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μη δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτραπούν στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερών προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Δίαυλοι επικοινωνίας

«Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, ότι πρέπει ντε και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία ενδεχομένως -όχι ενδεχομένως, σας λέω μετά βεβαιότητας ότι- διαφωνούμε και πολλά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν», είπε ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο STAR.

«Στο προγεφύρωμα των Φερών δεν είχαμε συνοριακή διαφορά, ούτε οι Τούρκοι απειλούν να γκριζάρουν τον Εβρο», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι η Αγκυρα είναι πολύ πιθανό να υλοποιήσει τις έμμεσες απειλές για νέα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα προς την Ελλάδα όταν ελεγχθεί η κρίση με τον κορωνοϊό στη γειτονική χώρα.

«Ο φράχτης στον Εβρο είναι εμπόδιο στο σχέδιο του Ερντογάν να στέλνει μετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη», υπογραμμίζει βουλευτής της συμπολίτευσης. «Αναλόγως της πορείας της τουρκικής οικονομίας και της εξέλιξης της κρίσης με τον κορωνοϊό, η Αγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει στην αποστολή ερευνητικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ιδίως αν θεωρήσει ότι στη Λιβύη την ευνοούν οι εξελίξεις επί του εδάφους», αναφέρει ο ίδιος βουλευτής. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποδαρικό με πέμπτο κύμα κανονικότητας: Ανοίγουν ξενοδοχεία, δημοτικά - Μειώνονται ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Βίντεο: Χάος στις ΗΠΑ - Επεισόδια έξω από τον Λευκό Οίκο - Κρυμμένος μέσα ο Τραμπ

Επίθεση με βιτριόλι: Το πιο κρίσιμο 48ωρο για τον εντοπισμό της μαυροντυμένης γυναίκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης