LIVE

Κορωνοϊός

Κρούσματα κορωνοϊού: Έφτασαν τα 66 - Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι των ειδικών για το επόμενο διάστημα

koronoios-ellada-66-arthro

Ακόμη 21 κρούσματα του κορωνοϊού προστέθηκαν σε ένα 25ωρο - Ανησυχία για τους επαγγελματίες υγείας λόγω της τοπικής έξαρσης στη Δυτική Ελλάδα - Πότε αναμένεται να μπει η χώρα σε ρυθμο ευρείας και μεγάλης διασποράς

Δυναμικά συνεχίζει την πορεία του ο κορωνοιός SARS-CoV-2 στη χώρα μας, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν άλλα 21 κρούσματα στα 45 που ήταν ο απολογισμός της περασμένης Παρασκευής, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 66. Οι ειδικοι θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαία με πυρήνα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμο ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.

Ωστόσο, από τους 66 ανθρώπους που νοσούν με τη νόσο Covid -19, οι περισσότεροι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, οι 43 δεν νοσηλεύονται καν σε νοσοκομείο αλλά βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους. Από τους 23 που χρειάστηκαν νοσηλεία, επίσης οι περισσότεροι εμφανίζουν καλή κλινική εικόνα.

Σε σοβαρή κατάσταση -έχει εκδηλώσει σοβαρή πνευμονία- είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είναι το περιστατικό που αποκάλυψε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη εστία της νόσου στη χώρα μας καθώς μέχρι τότε είχαν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι επίσης ενεργοποίησε την απαρχή μιας μεγάλης ιχνηλάτησης με επίκεντρο τον 66χρονο και άλλους 53 ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Δυτικής κυρίως Ελλάδας, που είχαν ταξιδέψει μαζί στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία έχει οδηγήσει σε συνολικά 51 άτομα μολυσμένα με τον κορωνοιό. Για την ακρίβεια, τα 47 άτομα είναι μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και τα τέσσερα άτομα είναι επαφές αυτών, όπως άλλοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τα κρούσματα έβαλε στον χάρτη της πορείας του κορωνοϊού κι άλλα σημεία της Ηλείας και της Αχαίας όπου καταγράφηκε η πρώτη τοπική επιδημική έξαρση της νόσου Covid-19, καθώς και την Εύβοια και την Αττική. Μόνο από τα τελευταία 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 7 βρίσκονται στην Αττική. Τα άλλα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και 1 στο νομό Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές Ηλείας, Αχαίας και Ζακύνθου έχει υψωθεί «τείχος» μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι και τις 20 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και οι μαζικές συναθροίσεις καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού χαρακτήρα. Εχουν ανασταλεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές απο και προς τις πληττόμενες περιοχές και αποφασίστηκε ολες οι προγραμματισμένες αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 20 Μαρτίου και θα παραταθούν ή όχι ανάλογα με την έκταση ή τον περιορισμό της διασποράς.


Ανησυχία για τους επαγγελματίες υγείαςΗ τοπική έξαρση του κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα είχε μια σημαντική επίπτωση, η οποία μάλλον αιφνιδίασε και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αν και τα αντανακλαστικά που έδειξαν τελικά ήταν καλά. Ανάμεσα στους προσβληθέντες απο τον κορωνοϊό είναι δεκάδες επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων της Ηλείας και της Αχαίας οι οποίοι εκτέθηκαν στον κορωνοιό είτε λόγω της επαφής τους με τον 66χρονο ταξιδιώτη που νόσησε και αναζήτησε ιατρική βοήθεια είτε με άλλα πρόσωπα από το γκρουπ.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πως τουλάχιστον 60 επαγγελματίες υγείας είναι σε απομόνωση στο σπίτι τους για το διάστημα των 14 ημερών που ορίζεται από τις ιατρικές οδηγίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 άτομα από το Νοσοκομείο Πύργου, 3 γιατρούς του ακτινολογικού και 3 τεχνολόγους, και άλλους 39 από το Νοσοκομείο Αμαλιάδος. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε κατ´ οίκον απομόνωση σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι 15. Το 1/5 των γιατρών της Παθολογικής κλινικής οπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής πριν βγει το δείγμα θετικό, είναι σε απομόνωση κατ´ οίκον.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό αντιλαμβάνεται κάποιος τι συνεπάγεται η αποδυνάμωση του προσωπικού σε αυτες τις κρίσιμες εβδομάδες και πόσο επιφορτίζονται οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές, πολύ δε περισσότερο αν συνυπολογιστεί πως το νοσοκομείο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας όπως το έκανε πάντοτε κι επιπλέον να διαχειριστεί τα περιστατικά, ύποπτα κι επιβεβαιωμένα, κορονοϊού.

Από τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου εχουν γίνει ολες οι αναγκαίες κινήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τις ανάγκες των τμημάτων που σχετίζονται με την νοσηλεια ασθενων με νόσο Covid-19, ενώ εχουν γίνει προσωρινές μετακινήσεις επαγγελματιών υγείας από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής. Ωστόσο, για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις το νοσηλευτικό ίδρυμα απαιτείται περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμός.

Σύμφωνα με τον γιατρό, κ. Δημήτρη Ζαζιά, έναν εκ των γιατρών σε περιορισμό λόγω επαφής με τον 66χρονο, το νοσοκομειο του Ρίου λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου αλλα, όπως εξηγεί, χωρις όπλα. Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας, νυν και προηγούμενο, και η οποία δημοσιεύτηκε, ο «ειδικά διαμορφωμένος θάλαμος αρνητικής πίεσης έχει ήδη κορεστεί, μέγιστη χωρητικότητα πέντε ασθενεις, και οι κλινικές Οφθαλμολογικη και ΩΡΛ έχουν επιταχθεί για τη νοσηλεια ασθενών που νοσούν λόγω κορωνοϊού. Το ακτινολογικό των ΤΕΠ που θα μπορούσε να εξυπηρετεί μονο αυτούς τους αςθενεις να ειναι εκτός λειτουργίας. Υπάρχουν έλάχιστοι διαθέσιμοι φορητοί αναπνευστήρες και μόνιτορ για διασωλήνωση» γράφει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη 

Κορωνοϊός: Έρχεται πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις- εργαζόμενους που πλήττονται

Νοσοκομειακοί γιατροί: Όχι στον σκοταδισμό - Η μετάδοση του κορωνοϊού δεν σταματά για θρησκευτικούς λόγους

Κορωνοϊός: «Μας αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε λέπρα» λέει 48χρονη από το γκρουπ των Αγίων Τόπων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Antapodo

Ο ιός δεν πρέπει να φτάσει ποτέ σε συνθήκες ευρείας διασποράς στη χώρα μας γιατί τα θύματα μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αν συμβεί αυτό τότε βλέπω τους υπεύθυνους να έχουν την τύχη των υπεύθυνων της μικρασιατικής καταστροφής και των κατοχικών κυβερνήσεων. Κάντε ό,τι χρειαστεί για να μη συμβεί αυτό. Όσο κι αν κοστείσει. Πρέπει να καταλάβετε ότι παίζετε κι εσείς το κεφάλι σας!!

Νικ

Γρίπη κορόνα 83-0 το σκορ,πολύ φασαρία τζαμπα

Κρούσματα αγνώστου ταυτότητας

Τι θα γίνει με τα κρούσματα της Αττικής; θα μας πουν από ποιες περιοχές είναι η θα το κρύβουν κι άλλο;

Κοκός

@Ο ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ.. διάβασα όλα τα σχόλια με προσοχή. Οφείλω να ευχαριστήσω για την ακριβή, αντικειμενική και τεκμηριωμένη αυτή πληροφόρηση. Κράτησα τούτο το link. Θα το στείλω σε όλους τουθς γνωστούς, φίλους, συγγενείς κλπ. Νά'σαι πάντα καλά! Ελπίζω να σε ανταμείψει ο Θεός (έστω και) στο ελάχιστο για τον κόπο αυτόν που έκανες να μας ενημερώσεις.

Μασκες

Αφηστε ρε αμπαλοι τις χειρουργικες μασκες και παρτε ffp2,ffp3

Ευγενής

αγαπητέ υπουργέ Κικίλια και λοιποί, έχετε την ευγενή καλοσύνη να ζητήσετε την άδεια από τον εν δυνάμει πρωθυπουργό για να κλείσετε τα γήπεδα και όλους τους αθλητικούς χώρους? ευχαριστούμε

Αγυριγο ρομπότ

Λογικά όπως όλοι οι ιοί αποδυναμώνεται το καλοκαίρι.

Μπα

Δες τι γινεται αυστραλια πλεον και σε αλλες χωρες με θερμοκρασιες που αλλους ιους οντως τους σκοτωναν..

ΝΙΚΟΣ

ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ???ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ??ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ..

Ενας γονιος

Αφου δεν κλεινετε τα σχολεια να μας διαβεβαιωσει η κ. Κεραμεως οτι κανενα παιδι δεν θα νοσησει και οτι καθημερινα θα γινονται απολυμανσεις σε ολα τα σχολεια, screening για πυρετο και οτι οι εκπαιδευτικοι θα ειναι υπευθυνοι για την τηρηση των κανονων πλυσιμο χεριων, δεν θα βαζουν τα παιδια τα χέρια τους στο προσωπο κλπ

ααα

ο ΠΟΥ συνεστησε στα κρατη να αγορασουν αναπνευστηρες για τα νοσοκομεια και εμεις εδω κανουμε συσκεψεις,,ο θεος βοηθος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης