Ο εφιάλτης της φοιτήτριας στο Airbnb με τις κρυφές κάμερες

Ο εφιάλτης της φοιτήτριας στο Airbnb με τις κρυφές κάμερες

Η λευκή συσκευή με το κόκκινο λαμπάκι που, όπως καταγγέλλει, κατέγραφε την ιδιωτική της ζωή - Το χαμηλό ενοίκιο και τα τηλεφωνήματα του ιδιοκτήτη στη φοιτήτρια για να δει ποιες μέρες και τι ώρες θα βρίσκεται στο σπίτι - Τι ισχυρίζεται ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ» - Πάνω από 2.500 καταγγελίες για κρυφές κάμερες σε Airbnb

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
room_ar
Μια απίστευτη υπόθεση, που ξυπνά έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των ενοίκων διαμερισμάτων που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας Airbnb, φέρνει σήμερα στο φως το «ΘΕΜΑ»: αυτόν της κρυφής κάμερας

Το περιστατικό που συνέβη πριν από τρεις περίπου βδομάδες στη Θεσσαλονίκη και είχαμε πρώτοι αποκαλύψει στο protothema.gr και το οποίο αφορά σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει μια φοιτήτρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία διαπίστωσε πως ήταν καλωδιωμένο με κρυφή κάμερα, εγείρει ξανά το ερώτημα κατά πόσο ασφαλείς είμαστε τελικά μέσα στα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Οι καταγγελίες περί μυστικής βιντεοσκόπησης πέφτουν βροχή όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Πλέον κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς σε αρκετές των περιπτώσεων ο εντοπισμός του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης επιτυγχάνεται μόνο αν χρησιμοποιηθούν ειδικοί ανιχνευτές που κάνουν αυτή τη δουλειά. Πόσοι, όμως, ένοικοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία; Σχεδόν κανείς.

Για να φανταστείτε, η νεαρή φοιτήτρια από την Πτολεμαΐδα εντόπισε την κρυφή κάμερα στο υπνοδωμάτιό της έπειτα από σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες. Πού να φανταστεί ότι νοικιάζοντας αυτό το διαμέρισμα των 70 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου 2019, θα έμπαινε μέσα στο... σπίτι του Big Brother και ενδεχομένως η ζωή της να παρακολουθούνταν 24 ώρες το 24ωρο, αν και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ισχυρίζεται ότι η κάμερα ήταν ανενεργή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαμέρισμα που νοικιαζόταν μέσω Airbnb, Booking, αλλά και από το site του ιδιοκτήτη, μαζί με άλλα διαμερίσματα και βίλες στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Κατερίνη.




air
Η λογική της κλειδαρότρυπας φαίνεται πως εξιτάρει και πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πλατφόρμας Airbnb
Κλείσιμο




King size κρεβάτι και υπαίθριο ντους

Οπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία, το όμορφο και μοντέρνο αυτό διαμέρισμα έχει διακοσμηθεί με γούστo και διάφορα αντικείμενα τέχνης και αποτελείται από ένα μεγάλο σαλόνι, μια εξίσου ευρύχωρη κουζίνα,
πρόσφατα ανανεωμένη, ένα όμορφο μπάνιο και μια κυρίως κρεβατοκάμαρα. Στο υπνοδωμάτιο υπάρχει ένα king size κρεβάτι και μια μεγάλη τηλεόραση στην άκρη του, αλλά και υπαίθριο μπάνιο που εκπλήσσει τον επισκέπτη με τη μοναδική χρωματική του παλέτα. Βέβαια στην περιγραφή που δίνει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος παραλείπει να αναφέρει την ύπαρξη της κρυφής κάμερας, ο φακός της οποίας κεντράρει στο υπνοδωμάτιο και στο ανοιχτό ντους, άσχετα αν ο ίδιος επιμένει ότι ήταν απενεργοποιημένη.




camera
H καμερα: H λευκή συσκευή είχε τοποθετηθεί, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, μέσα στην κρεβατοκάμαρα της φοιτήτριας και συγκεκριμένα στη δυτική κόγχη του ταβανιού, προσφέροντας πανοραμική θέα αφ’ υψηλού, εστιασμένη προς το κρεβάτι


Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς της φοιτήτριας το απόγευμα της Τετάρτης, ώρα 19.15, στο Τ.Α. Λευκού Πύργου εναντίον του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος είναι μέτοχος σε μεγάλη εταιρεία ένδυσης της συμπρωτεύουσας, η μίσθωση του ακινήτου έγινε με τη μεσολάβηση μεσίτη. Το διαμέρισμα, αν και διαφημίζεται ότι προσφέρεται για βραχυχρόνια μίσθωση, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης του συμφώνησε να το νοικιάσει στη φοιτήτρια για διάστημα ενός έτους και σε χαμηλό σχετικά μίσθωμα σε σχέση με την κεντρική τοποθεσία του και την πρόσφατη ανακαίνιση που είχε υποστεί.

Η νεαρή φοιτήτρια εξέφραζε σε φίλους και γνωστούς της τον ενθουσιασμό της επειδή είχε βρει ένα σπίτι στην καρδιά της πόλης, πλήρως επιπλωμένο, μινιμαλιστικής διακόσμησης, με μια μεγάλη βεράντα που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στο ιστορικό κέντρο και βέβαια σε καλή τιμή.

Ολα, λοιπόν, κυλούσαν φυσιολογικά, χωρίς η ένοικος να διαπιστώσει κάτι το αξιοπερίεργο ή τουλάχιστον κάτι που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες, ωσότου μια μέρα το βλέμμα της καρφώθηκε ασυναίσθητα σε μια συσκευή λευκού χρώματος που βρισκόταν μέσα στην κρεβατοκάμαρά της και ήταν τοποθετημένη στη δυτική κόγχη του ταβανιού, η οποία πρόσφερε πανοραμική θέα αφ’ υψηλού, εστιασμένη προς το κρεβάτι.
Συγκεκριμένα, αναφέρει στη μήνυσή της: «Εντός του διαμερίσματος και συγκεκριμένα εντός της κρεβατοκάμαρας υπήρχε εγκατεστημένη μια συσκευή λευκού χρώματος η οποία έβλεπε προς το κρεβάτι. Σε σχετική μου ερώτηση προς τον ιδιοκτήτη, ως προς την ύπαρξη της ανωτέρω συσκευής, μου δήλωσε ότι πρόκειται για σύστημα συναγερμού το οποίο πλέον είναι εκτός λειτουργίας».



Αναβόσβηνε λαμπτήρας

Ωστόσο η ένοικος φαίνεται να μην πείστηκε από τις εξηγήσεις που πήρε και αυτό διότι είχε διαπιστώσει ότι μέσα στη συσκευή αναβόσβηνε ένα κόκκινο λαμπάκι, που της προκάλεσε υποψίες. Το ίδιο συνέβη και με το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος την έπαιρνε τηλέφωνο για να τη ρωτήσει ποιες μέρες και τι ώρες θα βρίσκεται στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μου στο διαμέρισμα έως και σήμερα διαπίστωσα ότι αναβόσβηνε λαμπτήρας στη συσκευή και μου δημιουργήθηκαν υποψίες. Επίσης, μου δημιουργήθηκαν υποψίες διότι ο ιδιοκτήτης με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρωτούσε πόσες ημέρες θα λείψω από το διαμέρισμα στις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και κάθε πότε βρίσκομαι σπίτι».

Η νεαρή φοιτήτρια, θορυβημένη από τα ευρήματα που είχε ανακαλύψει σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές οχλήσεις του κατηγορούμενου, κάλεσε στο διαμέρισμα τον θείο της, που γνωρίζει από ηλεκτρονικά, προκειμένου να ελέγξει τη συσκευή.

Οπως λέει στη μηνυτήρια αναφορά της, «όταν παρατήρησε την ανωτέρω συσκευή, διαπίστωσε πως αυτή ήταν συνδεδεμένη με καλώδιο, φέροντας τις ενδείξεις πως πρόκειται για κάμερα». Για να προσθέσει: «Τόσο η μητέρα μου όσο και η θεία μου ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη και στις σχετικές ερωτήσεις τους εκείνος απάντησε ότι όντως είναι συσκευή κάμερας, αλλά δεν είναι συνδεδεμένη, είναι εκτός λειτουργίας και είχε τοποθετηθεί για να παρακολουθεί τη μητέρα του που έμενε εκεί παλαιότερα».

Μάλιστα παρακάτω επικαλείται και την άποψη του θείου της, ο οποίος κατόπιν δικής του έρευνας, της είπε ότι η κάμερα εκπέμπει σήμα.

Για να συμπληρώσει στην κατάθεσή της ότι θεωρεί πως ο ιδιοκτήτης την παρακολουθούσε και την κατέγραφε κατά τις προσωπικές της στιγμές, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει να πάρουν την κατάθεση της φοιτήτριας, της έδειξαν μια φωτογραφία του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος για να τον αναγνωρίσει, όπως και έγινε, ζητώντας την ποινική του δίωξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 370Α, παρ. 2, που αναφέρει ότι όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.




«Δεν υπήρξε καταγραφή»
lawer
Η δικηγόρος του ιδιοκτήτη, Ανθούλα Ανάσογλου


Την άποψη ότι δεν υπήρχε δόλος στην τοποθέτηση και ύπαρξη της κάμερας μέσα στο υπνοδωμάτιο του διαμερίσματος που νοίκιαζε στη φοιτήτρια εξέφρασε μέσω της συνηγόρου του Ανθούλας Ανάσογλου, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Οπως ανέφερε η δικηγόρος, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, που διεξάγεται μετά από εισαγγελική παραγγελία, για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας από την πλευρά της φοιτήτριας. «Λόγω της μυστικότητας της φύσης της προκαταρκτικής εξέτασης και προς σεβασμό προς τις προανακριτικές αρχές, καθώς και της δημοσιοποίησης στον κατηγορούμενο ακόμη των επιβαρυντικών στοιχείων, επιφυλάσσομεθα για την ενδελεχή και λεπτομερή απάντηση στην άνω καταγγελία», σημείωσε, για να προσθέσει: «Επιγραμματικά δηλώνουμε ως υπεράσπιση ότι θα αποδειχτεί ότι ουδέν αδίκημα ετελέσθη, καθώς δεν υπήρξε καμία αποτύπωση ιδιωτικής πράξης σε υλικό φορέα και καμία καταγραφή. Επί των πραγματικών περιστατικών για την κατασχεθείσα κάμερα δηλώνουμε κατηγορηματικά ως υπεράσπιση ότι είχε τοποθετηθεί κατά την εφαρμογή συναγερμού και ήταν ανενεργή, άρα εκλείπει το στοιχείο του άμεσου δόλου της καταγραφής».




Πάνω από 2.500 καταγγελίες για κρυφές κάμερες σε Airbnb


Η τοποθέτηση κρυφών καμερών σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εξελίσσεται σε μάστιγα, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τους ενοίκους να εκφράζουν την ανησυχία ότι μπορεί να παρακολουθούνται μέρα - νύχτα, με τις ιδιωτικές τους στιγμές να καταγράφονται στον σκληρό δίσκο κάποιου υπολογιστή και από εκεί να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο, σε sites που προβάλλουν αντίστοιχο περιεχόμενο αντί πληρωμής.

Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 καταγγελίες για παράνομη καταγραφή από κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες μέσα σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η IPX1031 με τη συμμετοχή 2.000 Αμερικανών χρηστών Airbnb, το 58% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για τις κρυφές κάμερες, ενώ το 11% από αυτούς ισχυρίστηκε πως είχε βρει τέτοιες συσκευές σε διαμερίσματα που είχαν κλειστεί μέσω Airbnb. Οι πολιτικές της Airbnb επιτρέπουν κάμερες σε κοινόχρηστους χώρους αλλά όχι σε υπνοδωμάτια και μπάνια, όπως συνέβη στην περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη, όπου η κάμερα ήταν τοποθετημένη στην κρεβατοκάμαρά της.

Επιπλέον η Airbnb απαιτεί από τους οικοδεσπότες να αποκαλύπτουν όλες τις συσκευές, κάτι που δεν κάνουν φυσικά όλοι. Σύμφωνα με άλλα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα, οι περισσότεροι χρήστες Airbnb δεν αισθάνονται άνετα στο ενδεχόμενο παρακολούθησης, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, ενώ μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με κάμερες σε κοινόχρηστους χώρους όπως το καθιστικό ή η κουζίνα.


air1




Τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε τοποθέτηση κρυφών καμερών σε διαμερίσματα Airbnb και άλλων σχετικών πλατφορμών είναι εκατοντάδες.
Μια οικογένεια από τη Νέα Ζηλανδία ήρθε ωστόσο αντιμέτωπη με μια σοκαριστική αποκάλυψη.

Αντιλήφθηκε, σύμφωνα με τη γερμανική «Süddeutsche Zeitung», ότι είχαν καταγραφεί από κρυφή κάμερα στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει μέσω Airbnb, σε μια επίσκεψή της στην Ιρλανδία, όλες οι ιδιωτικές της στιγμές, ακόμη και οι πιο ακατάλληλες.

Η οικογένεια του Αντριου Μπάρκερ θέλησε να κάνει διακοπές στο Κορκ της Ιρλανδίας. Μετά από καιρό ο Αντριου, που εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής, είδε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία της οικογένειάς του που δεν την είχαν τραβήξει οι ίδιοι.

Οπως αποκαλύφθηκε, προήλθε από κρυφή κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμα που είχε κλείσει μέσω Airbnb. Ο Μπάρκερ ζήτησε να γίνει έλεγχος από την Αστυνομία, η οποία εντόπισε μια κάμερα σε λειτουργία ζωντανής ροής.

«Ηταν ένα σοκ, ένα τρομερό συναίσθημα», εκμυστηρεύτηκε η σύζυγός του, Νέλι, στο CNN.

Δεν πρόκειται πάντως για μεμονωμένο περιστατικό. Το 2013, ένας Γερμανός τουρίστας στην Καλιφόρνια βρήκε μια φωτογραφική μηχανή σε διαμέρισμα Airbnb, κρυμμένη σε ένα ντουλάπι. Στην αρχή του 2015, μια ομάδα τουριστών ανακάλυψε τρεις κάμερες στο διαμέρισμά τους στο Μόντρεαλ, συμπεριλαμβανομένης και μιας σε ένα από τα υπνοδωμάτια.

Ο Γερμανός τουρίστας άσκησε αγωγή εναντίον της Airbnb και αργότερα ήρθε τελικά σε εξωδικαστική συμφωνία με την εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πάντα περιπτώσεις μυστικής επιτήρησης και οι καταγγέλλοντες παραπονούνται για ανεπαρκή αντίδραση εκ μέρους της εταιρείας. «Η Airbnb δεν φαινόταν να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, μας αντιμετώπισαν ως μια κανονική ακύρωση», ανέφερε η Νέλι Μπάρκερ.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μπλοκαρίστηκε προσωρινά στην πλατφόρμα, στη συνέχεια, όμως, επανήλθε και τελικά αποκλείστηκε τελείως μόνο όταν τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψαν την υπόθεση. Σε δήλωσή της η Airbnb ανέφερε στο CNN ότι η αρχική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ανταποκρίνεται στα δικά της υψηλά στάνταρ. Η ίδια ανακοίνωση της εταιρείας εστάλη στο περιοδικό «Fast Company», το οποίο είχε αναφέρει αντίστοιχη περίπτωση ενός καθηγητή στην Πενσυλβάνια.

Δείτε βίντεο: Ο εφιάλτης της φοιτήτριας στο Airbnb με τις κρυφές κάμερες
Ο εφιάλτης της φοιτήτριας στο Airbnb με τις κρυφές κάμερες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης