Επέτειος Πολυτεχνείου: Με φόντο τις καταλήψεις το σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Επέτειος Πολυτεχνείου: Με φόντο τις καταλήψεις το σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Τεταμένο παραμένει το κλίμα με αφορμή την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου - Ποιες σχολές θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες ημέρες

sillalitirio
Τεταμένο παραμένει το κλίμα με αφορμή την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου. Υπό κατάληψη βρίσκονται πανεπιστημιακές σχολές, ενώ σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Αύριο Παρασκευή ξεκινά ο τριήμερος εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία την Κυριακή κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση.

Την ίδια ώρα, επεκτείνεται το κύμα καταλήψεων σε πολλές σχολές σε όλη την χώρα. Μετά τη διεξαγωγή συνελεύσεων, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις έως και την Κυριακή. Υστερα από γύρο γενικών συνελεύσεων σε σχολές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις μέχρι και τον εορτασμό της επετείου Πολυτεχνείου, την Κυριακή. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, κλειστές θα παραμείνουν σχολές στην Αθήνα, όπως η Ιατρική, η Νομική, το Παιδαγωγικό, το Πάντειο, η Φιλοσοφική και τμήματα του Πολυτεχνείου αλλά και της επαρχίας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα κλειστό μέχρι τις 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους τάσσονται κατά της βίας. Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει: «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή». Και προσθέτει: «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας».

Η σύγκλητος του ΕΜΠ θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του ΕΜΠ, και υπογραμμίζει τα εξής: «Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο».

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και με εκδηλώσεις που διοργανώνει θα τιμήσει την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης