Επέτειος Πολυτεχνείου: Νέος γύρος καταλήψεων σε Αθήνα και επαρχία - Ποιες σχολές κλείνουν

Επέτειος Πολυτεχνείου: Νέος γύρος καταλήψεων σε Αθήνα και επαρχία - Ποιες σχολές κλείνουν

Τι λένε οι πρυτάνεις

katalipsi
Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα ενόψει της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου. Νέος γύρος καταλήψεων ανακοινώνεται με αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, οι οποίοι προγραμματίζουν και νέο φοιτητικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη στα Προπύλαια.

Υστερα από γύρο γενικών συνελεύσεων σε σχολές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, φοιτητές αποφάσισαν καταλήψεις από σήμερα, Τετάρτη, μέχρι και τον εορτασμό της επετείου Πολυτεχνείου, την Κυριακή. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, κλειστές θα παραμείνουν σχολές στην Αθήνα, όπως η Ιατρική, η Νομική Σχολή, το Παιδαγωγικό, το Πάντειο, η Φιλοσοφική και τμήματα του Πολυτεχνείου, αλλά και στην επαρχία. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα κλειστό μέχρι τις 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους τάσσονται κατά της βίας. «Αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών», χαρακτηρίζει τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και καταδικάζει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της. Σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει: «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας.»

Την ίδια ώρα, ανησυχεί η Σύγκλητος του ΕΜΠ ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του ΕΜΠ, και υπογραμμίζει τα εξής: «Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός Οι εξελίξεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η δράση των δυνάμεων καταστολής με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, λίγες μέρες πριν από το τριήμερο των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η 46η επέτειος από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο. Θεωρούμε ότι, η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας θα αποτρέψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο». Τα παραπάνω τονίζει η Επιτροπή εορτασμού για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 στο σχετικό κάλεσμα για την 46η επέτειο .


Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν αναστέλλουμε τη λειτουργία μας - Οργανώνουμε εκδήλωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και με εκδηλώσεις που διοργανώνει θα τιμήσει την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει φήμες, που - στον απόηχο των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ - διακινήθηκαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα σχετικά με την πρόθεση για «lock-out» στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο απάντησε: «Η ακαδημαϊκή κοινότητα -καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι- περιφρουρεί το πανεπιστήμιο και πιστεύουμε ότι στις 18 του μηνός δεν θα βγούμε λαβωμένοι».

Διαβεβαίωσε δε, πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται από τους σχεδιασμούς της Πολιτείας και τα μαθήματα σε όλες τις Σχολές γίνονται κανονικά. Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μία ημέρα μετά την ανακάλυψη εντός του Ιδρύματος «ορμητηρίου» για επεισόδια και επιθέσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι «η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης