Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων: Ένας στους δέκα νοσηλευόμενους εμφανίζει λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια

Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων: Ένας στους δέκα νοσηλευόμενους εμφανίζει λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, που κοστίζουν χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση, θα μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), το διάστημα 6-8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα

nosokomeio
Το βαρύ φορτίο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των πολυανθεκτικών μικροβίων που αποικίζουν τους χώρους των νοσοκομείων στη χώρα μας, ιδίως χειρουργικές αίθουσες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θα μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), κατά το διάστημα 6-8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις κοστίζουν χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση. Πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, η οποία περιελάμβανε και την Ελλάδα, έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) που νοσηλεύονται, εμφάνισε κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού «Lancet», το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής θλιβερής λίστας.

Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί. Πάντως, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επίσημα στοιχεία του NHS αναφέρουν τουλάχιστον 13.455 απώλειες λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.

Εκτός από το μικροβιακό φορτίο και τη διαχείρισή του, με δεδομένο τις περιορισμένες δυνατότητες λόγω της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, στο Συνέδριο οι επιστήμονες θα εστιάσουν και στο οικονομικό βάρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων: απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνουν την παράταση των ημερών νοσηλείας, πρόσθετες υπηρεσίες (εξοπλισμός – αντιμικροβιακή θεραπεία, εργαστηριακές εξετάσεις), ανθρώπινους πόρους και μια σειρά άλλων υγειονομικών αλλά και κοινοτικών υπηρεσιών.

Το άμεσο ιατρικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και απειλεί τα συστήματα υγείας αλλά και ξεχωριστά τις υγειονομικές μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος των λοιμώξεων υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια, αποτελεί ακόμα επαχθέστερο φορτίο για την Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά, αλλά κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι και επιβαρυντικοί παράγοντες των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης