Ξένοι εθελοντές αρχιτέκτονες έδωσαν «ζωή» σε εγκαταλειμμένο πάρκο στις Σέρρες

Ξένοι εθελοντές αρχιτέκτονες έδωσαν «ζωή» σε εγκαταλειμμένο πάρκο στις Σέρρες

Τους φιλοξένησαν ντόπιοι κάτοικοι

4arthrou
Συνήθως στα Reunion παλαιοί συμμαθητές συναντιούνται μετά από χρόνια και ξεφαντώνουν μέχρι… πρωίας. Στην περίπτωση αυτή όμως, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δώσουν «ζωή» σ’ ένα εγκαταλειμμένο πάρκο.

10


Ο λόγος για 17 αρχιτέκτονες, από 13 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Ουκρανία, Ινδία και Σλοβακία), οι οποίοι αποφοίτησαν από κοινού από το σχετικό μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Ούμεο της Σουηδίας και από το 2015 ίδρυσαν την «Ομάδα Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης», με στόχο την πραγματοποίηση δράσεων σχετικών με το επάγγελμά τους, που όμως βοηθούν και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα ανήκε στην Ελληνίδα αρχιτέκτονα Ιουλία Ελευθεριάδου από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, η οποία ζει και εργάζεται στο Όσλο της Νορβηγίας, και γρήγορα αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους πρώην συμφοιτητές της, αλλά και από τον καθηγητή τους στο μεταπτυχιακό τμήμα, Ισπανό Αlberto Altes Arlandis, που επιβλέπει προσωπικά τα project. «Είμαστε ουσιαστικά παλαιοί συμμαθητές που σπουδάσαμε στο πανεπιστήμιο του Ούμεο της Σουηδίας και καθηγητής μας ήταν ο κ. Altes. Μας αρέσει να δουλεύομε με το ξύλο και τις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε πως η γνώση που έχουμε αποκτήσει να βοηθήσει προς το καλύτερο τις περιοχές που υλοποιούμε τις δράσεις μας, εμπνέοντάς μας για τη συνέχεια» λέει στο protothema.gr η κυρία Ελευθεριάδου.

8


Κλείσιμο
Το φετινό Project υλοποιήθηκε στο Νέο Πετρίτσι Σερρών και σ’ ένα, έως πρότινος, εγκαταλειμμένο δημοτικό πάρκο, σε μια γραφική τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια. Κατά την 5νθημερη παραμονή τους, οι 17 ξένοι αρχιτέκτονες -που έχουν ειδικευτεί στο ξύλο- κατασκεύασαν τρία έργα τα οποία στόχο έχουν ν’ αναβαθμίσουν το πάρκο και να το κάνουν και πάλι φιλικό προς ντόπιους και ξένους επισκέπτες. «Βρεθήκαμε στην Ελλάδα και στο Νέο Πετρίτσι, για να υλοποιήσουμε ένα έργο που πιστεύουμε πως θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία, μέσα από την επανάχρηση ενός πάρκου που είχε εγκαταλειφθεί για ολόκληρα χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα, αν και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα» λέει από την πλευρά του ο κ.Αlberto Altes Arlandis Διδάκτωρ καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Ντελφτ της Ολλανδίας, ο οποίος είχε τον γενικό συντονισμό και επίβλεψη των εργασιών.

3



Οι ξένοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν συγκεκριμένα, μια πολυχρηστική εξέδρα, που μπορεί να φιλοξενήσει από μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο κ.ά.) μέχρι ομαδικές συνεδρίες γιόγκα ή οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις για πικ νικ. Έναν τραπεζο-πάγκο, με τη μια πλευρά του να έχει θέα στο ρέμα της Σουλτανίτσας, δίπλα σε μια πέτρινη εστία για μπάρμπεκιου ή και παρεϊστικες μαζώξεις στις κρύες μέρες του χειμώνα. Ένα ξύλινο μπαλκόνι θέας και ξεκούρασης προς το ρέμα, που στήθηκε πάνω στο «πέλμα» μιας παλιάς πέτρινης γέφυρας που έχει καταρρεύσει, ενώ παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, στα κατεστραμμένα παγκάκια του Πάρκου.

1
2
5



Το περασμένο Σάββατο σε κατάμεστη αίθουσα στο κέντρο του Ν.Πετριτσίου, παρουσιάστηκε επίσημα το project «Πάρκο Λόντζας 2019» και στη συνέχεια ακολούθησε μικρό live στην ξύλινη σκηνή του πάρκου, από τον νεαρό μουσικό Χρύσανθο Ιορδανίδη από την περιοχή, καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο -εμπνευσμένο από τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη- από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Πετριτσίου, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν και ξένοι εθελοντές – αρχιτέκτονες. H Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση, που κατάγεται από την περιοχή, «αποκάλυψε» τα μυστικά του … στόχου στους ξένους εθελοντές, χαλαρώνοντάς του στο διάλειμμά των εργασιών.

21


Οι κάτοικοι του Νέου Πετριτσίου, αγκάλιασαν τους ξένους εθελοντές, ανοίγοντας για φιλοξενία τις πόρτες των σπιτιών τους και ετοιμάζοντας πίτες και γλυκά για τα πρωϊνά τους. Επαγγελματίες της περιοχής προσέφεραν με τη σειρά τους τα καθημερινά γεύματα και υλικά που ήταν αναγκαία για τα έργα. Η ξυλεία αποκτήθηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν μετά από δωρεές του Συλλόγου Πετριτσιωτών Θεσσαλονίκης, επιχειρηματιών και κατοίκων του Νέου Πετριτσίου καθώς και με χορηγία του δήμου Σιντικής που στήριξε την προσπάθεια. «Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Νέου Πετριτσίου για την θερμή φιλοξενία, που μας συγκίνησε. Μας άνοιξαν τα σπίτια τους και ήταν δίπλα μας σε ότι χρειαζόμασταν για την υλοποίηση του project. Έως σήμερα έχω οργανώσει παρόμοια workshop σε 22 χώρες σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα και στις Σέρρες, είχα τέτοια φιλοξενία, ζεστασιά και αγάπη» λέει ο κ. Altes, δηλώνοντας πως η ομάδα θα επιστρέψει και πάλι το 2020 στις Σέρρες προκειμένου να συνεχίσει το ενδιαφέρον project. «Το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψουμε και πάλι το 2020, γιατί πλέον έχουμε καλούς φίλους στις Σέρρες και στο Νέο Πετρίτσι» κατέληξε.

22-_1_


Η τοπική ομάδα υποστήριξης, που κάλεσε στο Νέο Πετρίτσι τους ξένους εθελοντές, ήρθε αντιμέτωπη με την αιώνια ελληνική γραφειοκρατία, όταν η Δασική Υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τελικά το «ΟΚ» προκειμένου οι ξένοι εθελοντές αρχιτέκτονες να πραγματοποιήσουν το αρχικό project ποτ αφορούσε παρεμβάσεις ώστε να γίνει επισκέψιμος κοντινός καταρράκτης, τον οποίον οι κάτοικοι του χωριού θέλουν ν’ αναδείξουν, στο πλαίσο δικτύωσης μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή. Προκειμένου να μην τιναχτεί το project στον αέρα και γίνουμε … ρεζίλι διεθνώς, ο δήμος Σιντικής παραχώρησε το Πάρκο της Λόντζας, όπου πραγματοποιήθηκαν μ’ επιτυχία οι παρεμβάσεις, αποκλειστικά με ξύλο και με μία αισθητική, που σίγουρα δε συνάδει με τη συνηθισμένη στη χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης