LIVE

Κορωνοϊός

Θρησκευτικά: Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά τα προγράμματα σπουδών του Γαβρόγλου

ste-eksoteriko-arthroy

Οι αποφάσεις Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΣΔΑ) είναι οι αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών αφενός του Δημοτικού και του Γυμνασίου και αφετέρου του Λυκείου, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με σημερινή  ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ.  1749 - 1752/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύεων Αθανάσιος Ράντος   και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) ακυρώθηκαν οι 101470/Δ2/16.6.2017  και 99058/Δ2/13.6.2017  αποφάσεις του υπουργού Παιδείας. 

Ειδικότερα, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ακόμη, ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το ΣτΕ, «όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή».

Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο). Κατόπιν τούτων, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (115)

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Το χριστιανικό πνεύμα της αγάπης πρέπει να διαπνέει το σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης

Άρης

Γιατί θριαμβολογείτε, αδελφοί εν Χριστώ; Το ΣτΕ μπορεί να είπε ότι η διδασκαλία πρέπει να είναι ορθόδοξη -και ασφαλώς αυτό είναι σκοταδισμός- πρόσθεσε όμως ότι όποιος θέλει παρακολουθεί. Άρα τα θρησκευτικά γίνονται ουσιαστικά μάθημα επιλογής όπως είναι και πολλά άλλα στα σχολεία μας.

Δ.Ε

Είναι δίκαι η απόφαση του ΣτΕ. Όπως ακριβώς σωστά γίνεται με τους Μουσουλμάνους, Εβραίους, Καθολικούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τα παιδιά τους την πίστη των γονέων τους, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ (Ισότητας, Ισονομίας, Ευρωπ.Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και με τους Ορθοδόξους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν 2ης κατηγορίας ή ράτσας πολίτες. Αν πούμε το αντίθετο αυτό είναι ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ή όχι; Εξάλλου,είναι επιλογής το μάθημα. Όποιος θέλει απαλλαγή, παίρνει. Ποιό λοιπόν είναι το πρόβλημα;

Δ. Μ.

Ας προσέξει η ΠΕΘ που με το φανατισμό της και τη μεσαιωνική της αντίληψη σπρώχνει τους μαθητές σε απαλλαγές, γιατί με την προτροπή του ΣτΕ, αν απαλλαγεί ικανός αριθμός από τα θρησκευτικά, τότε θα δημιουργηθεί τμήμα αναλόγου περιεχομένου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα στην κατήχηση και στη γνώση. Και τότε ο κάθε Ταλιμπάν θα καθήσει στον πάγκο του.

Επιστροφή στις ρίζες

Θρησκευτικά υποχρεούνται να διαβάζουν όλοι όσοι πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, ορθόδοξοι και μη! Αλλιώς να πάνε αλλού σε άλλες χώρες της επιλογής τους. Επίσης να επανέλθει η υποχρεωτική φοίτηση σε κατηχητικά σχολεία γι τους μαθητές του Δημοτικού. Μόνο έτσι θα σμιλευτούν και θα διαμορφωθούν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι αυριανοί πολίτες! Το κράτος έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τους αυριανούς υπερασπιστές της πατρίδος και του έθνους των Ελλήνων. Μόνο έτσι θα επιβιώσει και δεν θα αφομοιωθεί - καταστραφεί από το Ισλάμ και την Αθεΐα.

Τραιανος

Εγω λεω ότι η Αθεΐα απλευθερωνει τον ανθρωπο. Η Ορθοδοξια , το Ισλαμ κλπ κανουν το αντθετο. Κανουν τον ανθρωπο σκλαβο του Ιερατιου. Εσυ μας λες κατι σαν "Ελλας Ελλήνων Χριστιανών". Ποιος το ελεγε αυτό?

Δημήτρης

Το θέμα είναι ότι η ορθή εκπαίδευση ενός Χριστιανού δε διαμορφώνει υπερασπιστές της πατρίδας, αφού ο Χριστός κήρυξε την αδελφοσύνη των λαών, αλλά πού μυαλό για να καταλάβετε εσείς οι φανατικοί χριστιανοί αυτές τις απλές αλήθειες! Εσείς προσαρμόζετε τη χριστιανική διδασκαλία στα σκοτεινά συμπλέγματά σας.

Ρίκος

Σ' αυτή τη γωνιά του κόσμου που ζούμε, έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε το Χριστιανισμό. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, αν μη τι άλλο, δεν τιμά τους προγόνους του.

Ελλάδα 21ος αιώνας

Σωστή απόφαση. Άλλωστε πριν το χριστιανισμό δεν είχαμε προσηλυτισμό και για αυτούς που θα επιλέξουν να κάνουν να μην έχουν χριστιανικά θα κάνουμε τη νέα ιστορία. Ο Πατριάρχης έστειλε τις ευχές του στους επαναστάτες και γι' αυτό νίκησαν και ο άγιος Νικόλαος το θαύμα στην ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Τραιανος

Επιτελους φαινεται και η Ελλαδα να πηγαινει προ μια θρησκευτικη κανονικοτητα οπως είναι ολη η Ευρωπη εδώ και πολύ καιρο. Σιγα σιγα απαλλασομαστε απο την μεσαιωνικη παπαδοκρατια που θελει να εξουσιαζει τις ζωες μας. Καλα τα λεει το ΣτΕ. Εφόσον υπαρχει μαθημα θρησκευτικων - εγω λεω να καταργηθει τελειως - πρεπει να αφορα μονο τους Οροθοδοξους. Οι αλλοι δεν ειναι υποχρεωμενοι να ακουνε τα παραμυθια της Βιβλου. Οι Ορθοδοξοι και οι αλλοι οπαδοι αλλων θρησκειων και δογμάτων ας το κατανοησουν. Στην Ευρωπη δεν είναι τιποτα περισσοτερο απο τους αθεους, τους αθρησκους, τους υλιστες και τους αγνωστηκιστες. Δεν θα τυγχανουν ειδικης μεταχειρησης. Ας το χωνεψουν αυτό.

Καλε μου Θεουλη!!!!!!!!

Η Σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη (!!!!!) εισηγειται το τι ειναι καλο (χριστιανοταλιμπανεζικο) και τι .....κακο! (ενα βημα μπροστα μετα απο 200 χρονια)

Οι αποφάσεις που

βασίζονται στην ισότητα, όπως αυτή του ΣτΕ είναι καλοδεχούμενες. Είμαι ΧΟ και θέλω το παιδί μου να λαμβάνει τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεως. Λυπάμαι Αν χαλάστηκαν οι αριστεροί και άθεοι, αλλά ή πιστεύετε στη δικαιοσύνη, ή όχι. Το άλλο που πρέπει να μας απασχολεί επίσης, είναι τι καθηγητές διδάσκουν τα θρησκευτικά στα παιδιά μας. Αν αυτοί κάναν σωστή δουλειά, κανείς δε θα ζητούσε απαλλαγή απ' το μάθημα.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΠΑ ΜΑΣ ''ΜΑΣ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΟΜΒΡΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ'' Ή ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΟΙΦΤΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ''ΒΡΩΜΑΜΕ'' (ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΙ) Ή ΟΤΙ ''ΤΟ BAR CODE ΕΙΝΑΙ ΤΟ 666 ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ'' ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης