SOS για το Νοσοκομείο Κέρκυρας: Δραματική η συρρίκνωση προσωπικού

SOS για το Νοσοκομείο Κέρκυρας: Δραματική η συρρίκνωση προσωπικού

Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 62 για το Γενικό Νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη με μόνιμο προσωπικό - Στο τμήμα των Επειγόντων περιστατικών δεν υπάρχει ιατρός στη διαλογή των περιστατικών, μόνο νοσηλευτικό προσωπικό

nosokomeio-1

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κέρκυρας για την υποστελέχωση στο νοσηλευτικό ίδρυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ο ρυθμός συρρίκνωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια είναι δραματικός. Η συνεχής εφημερία έχει αποδεκατίσει το προσωπικό, ιδίως τους γιατρούς που παραιτούνται. Ωστόσο, το νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να εξυπηρετήσει τους 110.000 κατοίκους και τους χιλιάδες τουρίστες των θερινών μηνών.

Σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που βρίσκεται σε ισχύ από το 2017, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του λοιπού προσωπικού είναι 638 και του Ιατρικού κλάδου 132, ενώ καλυμμένες οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό προσδιορίζονται σε 299 και 68, αντίστοιχα.

Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 62 για το Γενικό Νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη με μόνιμο προσωπικό.

Ενδεικτικά αναφέρεται η Παθολογική κλινική, όπου οι μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 9 και υπηρετούν οι μισοί, 4, ταυτόχρονα και στην κλινική και στα ΤΕΠ του Παθολογικού τμήματος.

Ο διευθυντής της Παθολογικής συνταξιοδοτήθηκε αλλά δεν έχει προσληφθεί κανείς. Ομοίως και στην Πνευμονολογική κλινική όπου ο Δ/ντης συνταξιοτήθηκε στις 31-12-2017 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί κανείς. Η διοίκηση όρισε τον Δ/ντη της Καρδιολογικής κλινικής και στην Πνευμονολογική.

Η Νευρολογική κλινική δεν έχει Διευθυντή τα τελευταία 10 χρόνια

Στο τμήμα των Επειγόντων περιστατικών δεν υπάρχει ιατρός στη διαλογή των περιστατικών, μόνο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στις 170 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού ΤΕ υπηρετούν 63 και στος 86 θέσεις ΔΕ Νοσηλευτικής υπηρετούν 63.

Η καθημερινότητα είναι να υπάρχει μία νοσηλεύτρια σε 40 και πλέον ασθενείς, μία βοηθός θαλάμου σε όλο το νοσοκομείο.

Από τις 63 οργανικές θέσεις ΥΕ Υγειονομικου βοηθητικού προσωπικού είναι καλλυμμένες μόλις οι 20.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και εβδομαδιαίων ρεπό μόνο του Νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχεται περίπου σε 12.000 ημέρες.

Με δραματικά κενά λειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία: είναι υποστελεχωμένα, τα κτήρια εγκαταλειμμένα, οι προϋπολογισμοί ελλιπέστατοι, το προσωπικό ελάχιστο, και οι ασθενείς καταλήγουν στην ουρά των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, ακόμη και για ένα τσίμπημα εντόμου, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κέρκυρας.

Σε καθημερινή βάση, στο ΕΚΑΒ μόνο δύο ασθενοφόρα είναι σε κάθε βάρδια, για όλο το νησί της Κέρκυρας. Αν υπολόγιζε κάποιος τα κονδύλια που σπαταλούνται για την καθημερινή μεταφορά ασθενών και ασθενοφόρων σε Νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταφέροντας δεκάδες ασθενείς λόγω ελλείψεων μέσων και ειδικοτήτων του Ιατρικού κλάδου, θα κατέληγε στην οικονομικότερη λύση της κάλυψης των κενών θέσεων, τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης