Η Τέχνη και ο Πολιτισμός στην υπηρεσία των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός στην υπηρεσία των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα

Όσο μεγαλώνεις είναι όλο και πιο δύσκολο να ανακαλείς παιδικές μνήμες. Υπάρχουν, όμως, εκείνες οι πρώτες «επαφές», που συνήθως μένουν χαραγμένες στο μυαλό σου για πάντα.

gftytyw
Στιγμές, όπως η πρώτη επίσκεψη σε ένα μουσείο, σε ένα θέατρο, ή η πρώτη φορά που είδες από κοντά τον Καραγκιόζη και την παρέα του. Ή ακόμη, η πρώτη φορά που πήγες σε μια κινηματογραφική αίθουσα και μαγεύτηκες από όσα προβάλλονταν πάνω στο τεράστιο λευκό πανί.

Για τα παιδιά, η επαφή με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τις αρχαιολογικές ή άλλες μουσειακές εκθέσεις, και γενικότερα τις τέχνες και την ιστορία είναι σημαντική, γιατί δίνει ερεθίσματα στη φαντασία τους, αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους και θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή.

Όμως, πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτές τις εμπειρίες. Και εκεί αναλαμβάνουν δράση οργανισμοί, όπως είναι η Alpha Bank, με την πρωτοβουλία της «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο», στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας. Οι δράσεις της Τράπεζας δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό. Να δουν μια θεατρική παράσταση, να απολαύσουν μια ταινία, να «ταξιδέψουν» στα εκθέματα ενός μουσείου και, γενικότερα, να αποκτήσουν τις εμπειρίες εκείνες που θα τα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση και την πνευματική ανάπτυξή τους.

Η Alpha Bank έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία της Τράπεζας στην εκδήλωση «HD - The Heroes of Digea», που διοργάνωσε η DIGEA το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί βρέθηκαν 200 παιδιά από το Παιδικό Χωριό SOS, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου Κρήτης, τη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου, τη Ζωοδόχο Πηγή και την Κίτρινη Αποστολή. Τα παιδιά παρακολούθησαν δύο ταινίες σε πρώτη προβολή, ανάλογα με την ηλικία τους («X-MEN: Dark Phoenix» και «Ασχημογλυκούλια»), με την απαραίτητη συνοδεία ποπ κορν και λιχουδιών. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά, αλλά και με γνωστούς ηθοποιούς και παρουσιαστές, οι οποίοι τους μοίρασαν δώρα και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου υπήρχαν ομάδες δημιουργικής απασχόλησης με face painting, handprint, κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες. Επίσης, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με Playmobil και με τουβλάκια Play Can Do, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, διασκέδασαν με παιχνίδια στο PlayStation 4. Η Alpha Bank συμμετείχε ως χορηγός των δώρων για τα «μεγάλα» παιδιά, ενώ υποστήριξε την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, με την παρουσία εθελοντών από το προσωπικό της.

Η επόμενη δράση πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου, όταν, με την υποστήριξη της Alpha Bank, πραγματοποιήθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ). Οι περιπέτειες του Καραγκιόζη και της υπόλοιπης παρέας του διασκέδασαν 25 παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, τα οποία απόλαυσαν μια παράσταση που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους.

Κλείσιμο
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η εμπειρία που είχαν στις 15 Ιουλίου 20 παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», τα οποία βρέθηκαν στο Εργαστήρι Κινηματογράφου «Ο έξυπνος θεατής» του Athens International Children’s Film Festival, στο Ωδείο Αθηνών. Τα παιδιά, από 6 έως 16 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες και συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήρι κινηματογράφου, ενώ παρακολούθησαν και ταινίες μικρού μήκους. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, μέσα από διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια, τα οποία οξύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο», που αφορούν το σκέλος των επισκέψεων σε μουσεία, εφέτος ήταν η σειρά των παιδιών του Συλλόγου «Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες» να γνωρίσουν από κοντά το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης