Βαρθολομαίος: Προσευχηθείτε για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης

oik1

Συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε κλήρο και λαό να προσεύχονται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στο δίκαιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναλειτουργήσει η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στην τράπεζα της Ι.Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, μετά την καθιερωμένη Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, στο περικαλλές Καθολικό της.Αναφερόμενος στη στελέχωση της Πατριαρχικής Αυλής και των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου με νέους και μορφωμένους κληρικούς ο Παναγιώτατος επισήμανε: «Το ιδεώδες θα ήταν βέβαια να επαναλειτουργήσει η Σχολής της Χάλκης, αυτήπου έδωσε τόσα στελέχη στην Εκκλησία, στην δική μας την Εκκλησία και σε άλλες αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Κατά τα 127 χρόνια της λειτουργίας της, έδωσεπερίπου χίλιους αποφοίτους, εκλεκτά στελέχη εις τη διακονία της Εκκλησίας και τουλαού του Θεού, και το 1971, ξαφνικά, άδικα, αυθαίρετα, μας την έκλεισαν οι εφ’ ημάςτεταγμένες Αρχές και παρά τις προσπάθειές μας, τις προσευχές μας, παρά τιςυποσχέσεις και τις ελπίδες που μας έδωσαν κατ’ επανάληψη, δεν εννοούν να κάνουν τοαποφασιστικό βήμα και να μας δώσουν την ποθητή άδεια για να ανεβούμε και πάλιστον Λόφον της Ελπίδος, να έρθουν μαθηταί, να κρούσει ο κώδων της Σχολής, νααναψουν τα φώτα των κοιτώνων και των σπουδαστηρίων και των παραδόσεων. Εμείς δεν θα παύσωμε να προσευχόμεθα και να επιμένουμε και ναπροσπαθούμε να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας διότι το θεωρούμε αναφαίρετοδικαίωμά μας. Όταν στην Τουρκία υπάρχουν πάρα πολλές μουσουλμανικές θεολογικές Σχολές, με ποια λογική και με πιο αίσθημα δικαίου δεν μπορούν να έχουν και οιχριστιανοί πολίται της Τουρκικής Δημοκρατίας μία δική τους θεολογική Σχολή; Δεν θέλουμε περισσότερες, ούτε κάποια καινούργια, θέλουμε αυτή που είχαμε και πρέπεινα ανοίξει ξανά. Και τότε όλοι θα έρθουν και θα ανεβούμε μαζί εις τον Λόφον της Ελπίδος, να δούμε τις ελπίδες μας πραγματοποιημένες και να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές.

oik2
oik3
oik4


Να εύχεσθε όλοι, αδελφοί και τέκνα, γι’ αυτή τη μεγάλη ημέρα και επιφανή,την οποία χρόνια τώρα περιμένουμε, με δάκρυα και με προσευχή. Αλλά, και από τηνάλλη πλευρά, και με αγανάκτηση γι’ αυτή την κατάφωρη αδικία που μας γίνεται επίμισό αιώνα σχεδόν, χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση οι προσδοκίες και οι προσευχές μας». Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σασίμων, Υπεύθυνος της Μονής, ο οποίος με αφορμή την εκλογή των νέων Αρχιεπισκόπων Αυστραλίας καιΑμερικής σημείωσε ότι «τοιουτοτρόπως συνεχίζεται επί αιώνες η ζωή της Μητρός Εκκλησίας, και οι γενεές των διακονούντων αυτήν διαδέχονται η μία την άλλη. Συνεχίζεται η εμπειρία και η συμπεπυκνωμένη σοφία της, το ήθος και η παράδοσή της,η οποία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και πνευματικό θησαυρό αναπαλλοτρίωτο,μεριζόμενο και μηδέποτε δαπανώμενο.

Οι νεώτεροι προάγονται, οι πρεσβύτεροι, με την κτηθείσα πείρα τους διακονούν την Μητέρα Εκκλησία από άλλων, υψηλοτέρων καιπλέον υπευθύνων, θέσεων, ενώ η ίδια εξακολουθεί επί έτη, και δεκαετίες, και αιώνεςτώρα, να δίδει την σωτήρια μαρτυρία της, μαρτυρία αναστάσιμη, μαρτυρία πίστεως καιαληθείας, στους εγγύς και τους μακράν, να υπηρετεί τον χριστεπώνυμο λαό και να δοξάζει το όνομα του Κυρίου ως κιβωτός των παραδόσεων και της ιστορίας τουευσεβούς Γένους».Κατά τη Θεία Λειτουργία με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς τουΘρόνου, Γερμανίας Αυγουστίνος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Τορόντο Σωτήριος, ΑνέωνΜακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος,Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, ΑμερικήςΕλπιδοφόρος, Αυστραλίας Μακάριος, Σύμης Χρυσόστομος, και Ασπένδου Ιερεμίας, ενώτον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ. Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, Αρχοντες Οφφικιάλιοι ,ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Oleksandr Gaman, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Δανάη Βασιλάκη, και πλήθος πιστών από την Πόλη,την Ελλάδα, την Αμερική και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μετά την Απόλυση ο Παναγιώτατος απένειμε το Οφφίκιο του ΑρχοντοςΠρωτονοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον θεολόγο Κωνσταντίνο Βλιαγκόφτη, στέλεχος της Ι.Μ.Γερμανίας. «Γνωρίζομεν άπαντες ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν απειλείται σήμερονμόνον από την βίαν και την αδικίαν, από την εκμετάλλευσιν και την ένδειαν, αλλά καιαπό τας λεγομένας “ασθενείας του συγχρόνου πολιτισμού”», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον τιμώμενο θεολόγο, και πρόσθεσε:«Εναντι της αλλαζονείας της ισχύος, του προμηθεϊσμού της επιστημονικής καιτεχνολογικής προόδου, της παντοκρατορίας των οικονομικών μεγεθών και της βουλιμίας της καταναλώσεως, έναντι του γεγονότος ότι ο σύγχρονος άνθρωποςαδυνατεί να διακρίνει μεταξύ των αγαθών και του Αγαθού, οφείλομεν να ζώμεν και να κηρύττωμεν την εν Χριστώ ευχαριστιακήν, κοινοτικήν, ασκητικήν και δοξολογική νελευθερίαν, πάντοτε εστραμμένοι εις το Εν ου εστι χρεία. Η Ορθοδοξία, εις την Ευρώπην και πανταχού, οφείλει να εκπροσωπή των πολιτισμόν της αλληλεγγύης και το“αληθεύειν εν αγάπη” (Εφεσ.δ’,15), πάντοτε εν αναφορά προς την ευχαριστιακήν ταυτότητα της Εκκλησίας και τον αιώνιον προορισμό του ανθρώπου».

Εξαίροντας την προσφορά του νέου Αρχοντος στην Ι.Μητρόπολη Γερμανίας αλλάκαι την συμβολή του στις διάφορες διορθόδοξες και διαχριστιανικές κοινές Επιτροπές,στις οποίες συμμετέχει στην Γερμανία, ο Παναγιώτατος τον προέτρεψε, «να συνεχίσετετην εύορκον διακονίαν σας με εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού. Ζήτε εις τοκέντρον της Ευρώπης, εις την μεγάλην και ισχυράν Γερμανίαν, ομού μετά πολλώνεκατοντάδων χιλιάδων Ορθοδόξων, ομογενών και μη, και καλείσθε να δίδετε την καλήνμαρτυρίαν της πίστεως και της αγάπης, της Ορθοδοξίας, της ορθοπραγίας και της ουκαταισχυνούσης ελπίδος, ζώντες “το θαύμα του ελθόντος Χριστού και το όραμα τουερχομένου Κυρίου”».Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο προ του τάφου τουαοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχη Δημητρίου, δεηθείς και υπέρ των ψυχών όλωντων Πατριαρχών, Ιεραρχών και ευεργετών του Γένους που αναπαύονται στον αυλόγυροτης Ι.Μονής. Ακολούθως, τέλεσε Τρισάγιο στο παρακείμενο Β’ Κοιμητήριο της Ι.Μονήςυπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των αειμνήστων πατέρων και αδελφών, «ων ταονόματα Κύριος γινώσκει»


oik5
oik6
oik7

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Zagklos

Κάθε σώφρων πολίτης, αδιαφορεί πλήρως για την σχολή "κοπανιστού αέρος", ουδεμία σχέση έχει αυτό το πράμα με την Ελλάδα.

θεσπρωτος

Ναι αλλα προσευχεται και παρακαλει τον θεο , μην παθει κατι το ποιμνιο !!!!! και ποιος θα τους ταϊσει ??? λιγο τοχεις αυτο ??? προσφεροντας πνευματικη τροφη στο ποιμνιο ...!!!! χιλιαδες πατερυμωνια , κυριε ελεησον , αγιος , ο θεος , ευχες και ελπιδες !!! με το φτυαρι .....ευτυχως!!! ειναι αυτος ....και αντεχει , ( γερο σκαρι ..!!! ) αν ηταν αλλος , θα ειχε "κοιμηθει...." μετα απο ΤΕΤΟΙΟΝ !! αγωνα ...!!!!

Να προσευχηθούμε

Να προσευχηθούμε για την Κύπρο και το Αιγαίο παναγιώτατε, μετά οι συμβολισμοί...

Δε μας χ@ζεις παπά μου

Γιατί να προσευχηθούμε για το μαγαζί σου παπά που; Επειδή το ανήγαγες σε μείζον πολιτικό ζήτημα και δεν έχεις πρόβλημα να χαριστεί το Αιγαίο στους Τούρκους για χατίρι σου;

θεσπρωτος

Μην τον βριζεις , γερος ανθρωπος ειναι και πολυ κουρασμενος ...!!!! μετα τις τοσες ευλογιες !!!! στα οπλα του Ερντογαν στο/ην Αφριν για καλο βολι !!!!!! .

Ορθόδοξος Χριστιανός

Κλήρος και λαός πρέπει να προσευχηθεί και για αυξηση στους μισθούς των Κληρικών καθώς και στις χορηγίες προς τις Ιερές Μονές. Δεν φτάνουν τα μισθά!!!

Paok

Δε τραβας τα π..ρε αρχιεπισκοπε πληρωνουμε για να τρωτε

Κυνικός

Προτιμώ να προσευχηθώ για κάποιον άρρωστο συνάνθρωπο, παρά για το άνοιγμα μιας άχρηστης θεολογικής σχολής...Ας προσευχηθούν οι Φαναριώτες για τη Χάλκη, καλό θα τους κάνει...

Τίτλοι...

Αυτοί οι τίτλοι π.χ. Άρχοντας, Παναγιότατος, κλπ., με ποιανού εισήγηση καθιέρωθηκαν; Και τη στιγμή που μάλιστα εξαίρεται ο ρόλος της ασκητικής ζωής; Πώς συνδυάζεται η ασκητική ζωή με τίτλους όπως Άρχοντας και Παναγιότατος Πάντως ο Ιησούς ή οπουδήποτε στην Αγία Γραφή δεν προτείνεται η καθίερωση κι απονομή τέτοιων απίστευτα κοσμικών τίτλων και αξιωμάτων.

Χψω

Βεβαίως βεβαίως, κομμάτια να γίνει.

Απορία

Απλώς, μια απορία... Πόσες θεολογικές σχολές που παράγουν μουσουλμάνους θεολόγους έχουμε στην Ελλάδα ώστε να απαιτούμε η Τουρκία να ιδρύσει πανεπιστημιακή σχολή ελληνοορθόδοξης θεολογίας; Άλλωστε, εμείς, στην Ελλάδα, δεν παράγουμε αρκετούς ελληνορθόδοξους θεολόγους και ιερείς; Γιατί πρέπει να παράγει και η Τουρκία; Είναι γνωστό ότι το κλείσιμο αυτής της σχολής (και όχι μόνο αυτής) έγινε όταν κηρύχθηκε γενικά αντισυνταγματική η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Τουρκία που δεν είναι απ' ευθείας συνδεδεμένα με δημόσια πανεπιστήμια και δεν υπόκεινται σε απ' ευθείας έλεγχο από το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας. Στην Ελλάδα μάλιστα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τελείως απαγορευμένα! Έτσι, πώς θα μπορούσε η Ελλάδα ή άλλη τρίτη χώρα να απαιτήσει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου ιδιωτικού πανεπιστήμιου στην Τουρκία ή να γίνει Τουρκικό δημόσιο πανεπιστήμιο (για την παραγωγή ελληνορθόδοξων ειδικά ιερέων;)... Δεν βγάζει νόημα... Η Ρωσία πάντως δεν θα το στήριζε αυτό. Διότι τότε και η Ρωσία θα απαιτούσε από την Τουρκία (και κυρίως μετά την πρόσφατη σύγκρουση με το Φανάρι), να φτιαχτεί και τουρκικό πανεπιστήμιο ή θεολογική σχολή που να παράγει θεολόγους κι ιερείς προσκείμενους στον Ρώσο Πατριάρχη. Και όλα αυτά με χρηματοδότηση, αν η σχολή είναι δημόσια, από τους Τούρκους φορολογούμενους; Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα. Βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στην ουτοπία και απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από τον σύγχρονο κόσμο...

θεσπρωτος

Σοβαρη η απορια σου !!!!! Αντι να απορεις τι παραγει ...αυτη η σχολη , με συμμαχο το κρατος , που μας επιβαλει ( φασιστικα ) να πληρωνουμε την παραγωγη....της , μισθους ...( μισθωτος ποιμην ουκ εστι ποιμην ..) στους κηφηνες τραγουδιστες..... ρασοφορους , για να πουλανε θεουλη και μοιραζουν ευχες και ελπιδες στο ποιμνιο ....απομιζωντας και την τελευταια δεκαρα , του , με κηδειες βαφτισια μνημοσυνα , ταματα , παγκαρια , αγια φωτα , τιμια ξυλα , δαιμονες ψυχες και λοιπες π@π@ριες και θησαυριζουν , ζωντας παρασιτικα , σε βαρος των αφελων και δειλων , αυτοι ....οι οποιοι εχουν αρρωστησει την κοινωνια και αλλοι ονειρευονται παραδεισους και αλλοι φοβουνται ...την κολαση , απορεις για ρωσους τουρκους τζαμια ισλαμιστες φαναρια και προβολεις .... Πληρωσε την παραγωγη της σχολης τωρα και μην ξεχασεις να κανεις και τον σταυρο σου πριν και μετα την πληρωμη , για να εισαι πρωτο τραπεζι πιστα , στον παραδεισο ...με καμια 70 παρθενες .Υ.Γ. Και Αν , ( ου μη γενοιτο ) αρρωστησει καποιος γνωστος , πηγαινε τον ,να τον διαβασουν οι παπαδες και να τον αλειψουν με λαδι ....για να γινει καλα !!! και το ταμα μην ξεχασεις για την Τηνο , να ειναι σε χρυσο !!!! διοτι με ευτελους αξιας ταματα στραβωνει ...ο κυριος ( κυριος ειναι δεν ειναι γυφτος ... να μαζευει παιλιοσιδερα ...) και τα αποτελεσματα , θα ειναι τραγικα ...!!! τ΄αγγουρια θα μεγαλωνουν ΟΛΑ .. στραβα και οι ντοματες , θ΄αργουν να κοκκινιζουν και για να εχει αποτελεσμα το ταμα ...θα πρεπει να το πας , περπατωντας με τα 4 (χ4 ) ... ( ο HOMO ERECTUS Πριν 2 εκατ. περιπου χρονια , περπατουσε με τα δυο ποδια ....η χριστια νιλα καταφερε (ευτυχως μερικους ...) Ελληνες της επιστημης και της φιλοσοφιας , να του κανει να περπατανε με τα 4 στην Τηνο , στο ονομα του πατρος !!! και του υιου και του αγιου !!! πνευματος !!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης