Έλληνας ανειδίκευτος εργάτης στη Νορβηγία με μισθό 8.000 ευρώ τον μήνα!

pant-ekso

Εδώ, μισθός 300 ευρώ και «χαμογέλα με το ζόρι» και εκεί, 8.000 ευρώ και... no stress - Ο Παντελής Καρβέλης περιγράφει στο protothema.gr την καθημερινότητα του στον εργασιακό παράδεισο της Νορβηγίας

Στον απόηχο της είδησης για το κατάπτυστο μέιλ του διευθυντικού στελέχους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου ζητούσε από τους υπαλλήλους “να είναι και ευχαριστημένοι με μισθό 300 ευρώ το μήνα”, ένας συμπατριώτης μας που μετανάστευσε στο Όσλο, ο Παντελής Καρβέλης, περιγράφει στο protothema.gr την "non stress" καθημερινότητα του στον εργασιακό παράδεισο της Νορβηγίας.

Μάλιστα o προϊστάμενος του στην εταιρία όπου εργάζεται του συστήνει να μην αγχώνεται, να μην ζορίζεται και να παραμένει ήρεμος ακόμα και στην περίπτωση που κάτι δεν γίνει σωστά, διότι, όπως του εξηγεί, μόνο έτσι θα καταφέρει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο 42χρονος Παντελής Καρβέλης άφησε την Ελλάδα πριν απο ένα χρόνο και μαζί με την σύζυγο του, Αντριάννα και το πέντε ετών αγοράκι τους μετανάστευσαν στο Όσλο με στόχο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη έχει να μοιραστεί αρκετές θετικές εμπειρίες από την ζωή του στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Ο συμπατριώτης μας εργαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια ως κρεοπώλης στην Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας μισθό 1.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία πάσχιζε να καλύψει το σύνολο των εξόδων της οικογένειας του δεδομένου ότι η σύζυγος δεν εργαζόταν.


Ο Παντελής Καρβέλης με την σύζυγο του, Αντριάννα στο Όσλο της Νορβηγίας δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας
pant-1


Η απόφαση να μεταναστεύσουν στην Νορβηγική πρωτεύουσα στηρίχθηκε στην επιθυμία τους να αναζητήσουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο, έχοντας μάθει από συγγενή τους που εργάζονταν ήδη εκεί, ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ειδικά για οικογένειες είναι σχεδόν ιδανικές.

“Οι βασικοί λόγοι που μας ώθησαν να φύγουμε και να μεταναστεύσουμε στη Νορβηγία, ήταν πρώτα απ’ όλα το ύψος των μισθών που ούτε καν συγκρίνονται με τους μισθούς στην Ελλάδα, μετά το παιδαγωγικό σύστημα το οποίο θεωρείται το δεύτερο καλύτερο στο κόσμο, μετά την Φιλανδία, όπως και το νορβηγικό σύστημα υγείας που αντικειμενικά είναι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα απο τα αρτιότερα στο κόσμο” λέει στο protothema.gr ο Παντελής Καρβέλης.

Για να προσθέσει: “Εδώ το κράτος σου παρέχει απίστευτες διευκολύνσεις που κάνουν απλούστερη την καθημερινότητα σου, βοηθώντας στο να έχεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο τόσο για τον εαυτό σου, όσο και και για την οικογένεια σου”.

Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό δεδομένου ότι για να βρει μια θέση εργασίας δεν χρειάστηκε να περιμένει για αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μετανάστες.
Σημαντικό ρόλο στην εύρεση μιας θέσης εργασίας ήταν το γεγονός ότι ο αδερφός της συζύγου του εργάζεται στη Νορβηγία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κύκλο γνωριμιών.

Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές για τον συμπατριώτη μας δεν ήταν αρκετές κι αυτό διότι δεν γνώριζε τη νορβηγική γλώσσα.

Ο Παντελής Καρβέλης κατάφερε να βρει δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία που συμμετέχει σε μεγάλα έργα στα λιμάνια της χώρας. Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στη Νορβηγία διαφέρει ανάλογα με την εταιρία και το αντικείμενο της εργασίας και κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 70 ευρώ την ώρα κατά προσέγγιση.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο συμπατριώτης μας ο οποίος εργάζεται 10 ώρες τη μέρα, κερδίζει περίπου 8.000 ευρώ το μήνα με τη φορολογία να ανέρχεται στο 35%.

Το ενοίκιο για το διαμέρισμα των 70 τ.μ με τις δυο κρεβατοκάμαρες σε σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών που έχει μισθώσει ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ, ενώ στη τιμή υπολογίζεται και το ρεύμα και η θέρμανση, όπως και το ίντερνετ αλλά και η συνδρομητική τηλεόραση.

pant-2


Όσον αφορά το κόστος ζωής, ο Παντελής Καρβέλης, θέτει τα εξής παραδείγματα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, όπως λέει, ένα πακέτο με καπνό το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 7 ευρώ, στη Νορβηγία κοστίζει 27 ευρώ, ενώ τα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια αγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα.

Με έναν δεύτερο πρόχειρο υπολογισμό ο Παντελής Καρβέλης έχοντας καλύψει όλα τα μηνιαία έξοδα του, του μένουν στη τσέπη 3.300 ευρώ χωρίς να εργάζεται προς το παρόν τουλάχιστον και η σύζυγος του, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές μέλλον, οπότε αναμένεται να αυξηθεί το οικογενειακό τους εισόδημα.

Τι του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στη καθημερινότητα του σε σχέση με την καθημερινότητα που ζούσε στην Ελλάδα;

“Μα ο τρόπος που με αντιμετωπίζει ο προϊστάμενος μου” θα πει γελώντας. “Δεν θυμάμαι πόσες φορές την ημέρα μου λέει “no stress”, δηλαδή να μην αγχώνομαι”.

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ο Παντελής Καρβέλης, λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. "Προτιμώ να έρχομαι στην Ελλάδα τα καλοκαίρια και να κάνω τις διακοπές μου για ένα μήνα αξιοπρεπώς και μετά να επιστρέφω στο εκσυγχρονισμένο κράτος της Νορβηγίας” θα απαντήσει.

Όντας πτυχιούχος της σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης σκέφτεται να αξιοποιήσει στη Νορβηγία τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανελιχτεί επαγγελματικά, διεκδικώντας ακόμη υψηλότερες αποδοχές αλλά και ιδανικότερες συνθήκες εργασίας.

Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει πρώτα να καθίσει στα θρανία και να μάθει τη Νορβηγική γλώσσα, στοιχείο απαραίτητο στην εξέλιξη ενός μετανάστη που προσδοκά όχι μόνο να μείνει μόνιμα στη χώρα αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο. Ένα επιπλέον κίνητρο, όπως θα πει, είναι το παιδαγωγικό σύστημα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στο κόσμο.

Και εξηγεί: “Φανταστείτε ότι εδώ τα παιδιά μέχρι και την 3η Δημοτικού δεν κάνουν μαθήματα, αλλά μόνο αθλοπαιδιές και εικαστικές δραστηριότητες, ενώ μεγαλώνοντας μαθαίνουν έως και τέσσερις γλώσσες και το πιο σημαντικό είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν αποκλειστικά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους”.

“Στα αρνητικά, ο βαρύς χειμώνας με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου, όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται” καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ (240)

Κοσμας

Φτάνει πλέον με αυτό το ψέμα δεν υπάρχουν πουθενά αυτά τα λεφτά σίγουρα μία καλύτερη ποιότητα ζωής από ότι είναι στην Ελλάδα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Εγώ ζω τέσσερα χρόνια τώρα στη Γερμανία θα μπορούσα να έχω μία σταθερή δουλειά εάν έμπαινα μέσω εταιρείας που νοικιάζονται εργάτες. Όμως επειδή δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου να γίνω νόμιμη πόρνη του καθενός είπα να βγω να ψάξω μόνος μου δουλειά. Έκανα διάφορες δουλειές συναναστραφηκα με Έλληνες εργοδότες έχασα λεφτά χειρότερα μεροκάματα από ότι έπαιρναν οι Αλβανοί στην Ελλάδα και η κατάληξη είναι να ζητάς βοήθεια από το κράτος Όχι φυσικά για όλους δεν συμβαίνει το ίδιο Σε όλους. Όμως αυτά τα λεφτά που ακούγονται να ξέρετε είναι ένα διαφημιστικό τρικ διότι αυτές οι χώρες έχουν υπογεννητικότητα Και προσπαθούν να βρουν τρόπο να δελεάσουν ανθρώπους να έρθουνε στη χώρα τους ώστε να αναπτύξουν την υπογεννητικότητα τους. Εδώ στη Γερμανία για παράδειγμα ο ίδιος ο γερμανικός λαός δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας τους και έτσι όλο αυτό το τρικ που έχει γίνει με την τεχνητή κρίση έφερε καινούργιο προσωπικό στη Γερμανία όπως έγινε και τα παλιά τα χρόνια. Δεν θα πω σε κανέναν να μείνει ή να φύγει από τη χώρα του αλλά πριν φύγει να το ψάξει από εκατό μεριές γιατί μόνο εάν τα ζήσεις θα καταλάβεις. Θα σας πω αυτό και κλείνω, να ξέρετε πόσους Έλληνες συμπατριώτες μου έχω μαζέψει από τα παγκάκια γιατί τους πέταξαν έξω από τα σπίτια γιατί τους είχαν υποσχεθεί άλλα πράγματα και τους γέμισαν τα μυαλά με ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας και η κατάληξη; Να ψάχνουν τρόπο να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα αυτά όμως δεν βγαίνει κανένας να τα πει. Περί απάτης λοιπόν όλο αυτό το κόλπο και τα μάτια σας ανοιχτά

Άγγελος

Ούτε στη πιο τρελή σας φαντασίωση δεν υπαρχουν αυτά τα λεφτά ρε ψεύτες. Βρίσκομαι στη Νορβηγία από το 2014

Ιωάννης Τόγιας

Κοιμάται βαθειά ο τύπος... παιδεία ούτε το 50% της ελληνικής, εκτός αν το παιδί σου δεν θέλει να σπουδάσει δε ανώτερη σχολή (ranking top 70), καλάθι νοικοκυράς 50% πιο ακριβό με 30% της ελληνικής επιλογής αγαθών, υγεία παρέχονται τα βασικά με συνδρομή, έγγχειρηση περιμένεις 2-3 μήνες υπέρηχο 3 βδομαδες άρα χρειάζεσαι ιδιωτική ασφάλεια αν θες να σύγκρινεις την Ελλάδα... όσο για το αβάσιμο άρθρο η φυλλάδα φταίει που δεν ελέγχει πριν Τυπώσει!!!! Gosip Teller Papper αν έχω πάρει δυο εκτυπώσεις...

ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ. ΔΕ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟ ΒΑΛΑΝΕ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ «ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ»; ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΝΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ! ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΜΑ ΠΑΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΝΑΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΑ ΞΑΦΝΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΪΣΕΙ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ! ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ.

Κώστας Φινλαδία

Είμαι ειδικευμένος στην Φινλαδία και παίρνω 4.000 μεικτά, με υπερωρίες φτάνω και τα 5.500. Ο βασικός καθαρά είναι 2.800 με υπερωρίες φτάνει και τα 3.500/3.800 Δουλεύει και η γυναίκα μου, αλλά μιας και έχω λόγω δουλειάς επαφές μς Νορβηγία, νομίζω ότι ο τύπος μας περνάει για αρκουδιαρέους. Ημαρτον με τις παπαριές του καθενός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Χαράλαμπος Ισλανδία

Είμαι ανειδίκευτος στην Ισλανδία και παίρνω 5.000 μεικτά, με υπερωρίες φτάνω και τα 6.000. Ο βασικός καθαρά είναι 3.000 με υπερωρίες φτάνει και τα 4.000. Δουλεύει και η μαϊμού μου, αλλά μιας και έχω λόγω δουλειάς επαφές με τη Γιαπωνία, νομίζω ότι ο τύπος μας έχει ότι τρώμε κουτόχορτο. Ημαρτον με τον κάθε Ελληνάρα που πάει στο εξωτερικό και μας το παίζει ματσωμένος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δικαιοσυνη

Κλασικός Έλληνας. Τέτοια ψέμματα έλεγαν και άλλοι Έλληνες την δεκαετία του 60 στους συγγενείς τους στην Ελλάδα. Απλά ψάξτε στο διαδύκτιο τους μισθούς στην Νορβηγία.

καλα τραγουδα

Κλασσικός ελληναρας. Στην Νορβηγία η κάθε εταιρία δινει οτι λεφτα θελει χωρίς να παιζει ρολο αν εισαι ανειδίκευτος η οχι. Άνοιξε το ιντερνετ και βρες που πουλαει πιο φτηνο φραπέ και πιο μαγαζι δινει προσφορά σουβλακια και άσε τις εξυπνάδες ελληναρα.

nionios

Μετά απο κάμποσα χρονάκια σε Αυστρία ( γέννηση και 2 τάξεις δημοτικού) , Γερμανία, Ιταλία και Αμερική θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο τα χρήματα όσο η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής, η οποία κινείται σε άλλα επίπεδα. Αυτονόητα δεν υπάρχουν πουθενά παράδεισοι αλλά ο στόκος σίγουρα πάρα πολύ δύσκολα θα γίνει πανεπιστημιακός. Ομως το προβλημα δεν ξεκινάει από τον κάθε στόκο αλλά από τα οργανωμενα συμφεροντα των συστημικων στοκων που εδω δημιουργεί θέσεις, αναδεικνύει και επιτρέπει σε στοκους να υπάρχουν . Για παράδειγμα τί χρειάζεται το τμήμα αεροναυπηγών εδώ τη στιγμή που η χώρα δεν παράγει ουτε καλαμακια του φραπε? Προφανώς η σχολή υπάρχει για να βολευει τους -χωρις εργο- συγκεκριμένους πανεπιστημιακους. Μοναδικό μειον σε σχεση με αυτα που έχει συνηθισει ο ελληνας ειναι τα ωραρια εργασίας, με διακοπη για lunch brake κλπ, το οποίο βεβαια αργα ή γρηγορα θα γίνει και στην Ελλάδα.

Α ναι, Νιόνιο μου;

Άρε ντίντη μου που μου 'μαθες και το "θα έλεγα". Ποιός είσαι ρε; Ο Κάρολος της Ακτής Ελεφαντοστού και μας έχεις για ιθαγενείς και Βεδουίνους;;; Χααχχααχαχαχαχχαχχαχα!

Γερμανία

λοιπόν για να τελειωνει το παραμύθι. Εχω φάει τη Γερμανια με το κουτάλι 20 χρόνια κλεισμένα. Οι πολύ καλές δουλειές εδώ με τα πολυ καλά λεφτά είναι για τους εξειδικευμένους σε πολύ συγκεκριμένους τομείς (ιατρούς, μηχανικούς, χημικούς, πληροφορική) και με εξαιρετικές σπουδές και ακόμα και εκεί οι ντόπιοι έχουν προτεραιότητα. Ολοι οι υπόλοιποι αρκούνται με μέτρια δουλειά, μέτρια λεφτά και με πολλή οικονομία βάζεις κάποια χρήματα στην άκρη (ή και όχι, αναλογα με το που ζεις και τί ζωή κάνεις). Βέβαια για να λέμε την πραγματικότητα, στη Γερμανια δεν είσαι άνεργος, οπως στην Ελλάδα. Αν είσαι εργατικός και αποφασισμένος να μάθεις τη γλώσσα σε ένα επίπεδο Β2 και να κάνεις τη δουλειά που θα σου δώσουν, αυτή δηλαδή που εκείνοι χρειάζονται και όχι αυτή που ξέρεις, αν είσαι δηλαδή ανοικτός σε μετεκπαιδεύσεις και προσαρμόζεσαι εύκολα, δεν κλαις τη μοίρα σου επειδή θα κάνεις μια δουλειά κατώτερη απο αυτή που σπουδασες ή ξέρεις, άνεργος δε μένεις σίγουρα. Όποιος είναι νέος δεν είναι ιδιοφυία και δεν έχει γερές σπουδές και σκέφτεται τη Γερμανία να ξέρει πως έχουν τεράστιες ελλείψεις σε νηπιαγωγούς, νοσοκόμες, γηροκόμους και ό,τι έχει σχέση με τεχνη (μαστόρους, τεχνικά επαγγέλματα). Θα βρεις την άκρη, αν προσανατολιστείς σε αυτά τα επαγγέλματα.

Jan

Εδώ είναι το εξής ρητό "όπου βλέπεις πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι".

Αφήστε τα αυτα

Η Νορβηγία είναι μια χώρα που μπορεί να πάρεις κάτι παραπάνω - όχι τραγικό για το κόστος ζωής, γιατί μια πίτσα μπορεί να έχει 80ευρω, αλλά παραδίδεις την ψυχική σου υγεία. Σε 10χρονια θα γυρίσεις Ελλάδα με 400000 ευρώ και διαλυμένο ψυχισμό. Νορβηγία δεν έχει ανθρώπινη επαφη, η μόνη σου χαρά θα είναι να βλέπεις μηδενικά στην τράπεζα και να μαλώνεις στο ιντερνετ

...

Μπορείς να μας δείξεις τιμοκαταλόγους από καταστήματα στα οποία η πίτσα κοστίζει 80 ευρώ;

Ρε, για να αγοράσεις πίτσα στη Νορβηγία θέλει να κόψεις επιταγή από το καρνέ!

Μιλάμε για μεγάλους απατεώνες! Εύκολα λεφτά κι εισόδημα μεγάλο στη Νορβηγία!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

korydallos

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους - Για την επιχείρηση ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Επόπτης, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

ste--2-thumb-large-thumb-large

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή

xristodoulidis

 Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να περνούν συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού, κυπριακά αρχαιολογικά αντικείμενα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη

potefrosiiii_2

«Η  αποτέφρωση υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό του ανθρώπου», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα των κληρικών της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας

158