Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν οι Ελληνίδες

baby_ar

Η ατεκνία μεταξύ των Ελληνίδων δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή αλλά μάλλον το αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον

Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν οι Ελληνίδες όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ανάλυση της γονιμότητας των γενεών δείχνει ότι η ατεκνία μεταξύ των Ελληνίδων δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία ή η Ιαπωνία. Αντίθετα, είναι μάλλον το αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και οικονομικό περιβάλλον που δυσκολεύει την απόφαση για τεκνοποίηση.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση επιδείνωσε έτι περαιτέρω το περιβάλλον αυτό.

Ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση της μέσης ηλικίας στην τεκνογονία θα συμβάλλει και αυτή στην αύξηση του ποσοστού της ατεκνίας.

Στοιχεία της Eurostat για τη μέση ηλικία στην γέννηση, δείχνουν ότι ενώ στην Ελλάδα μια γυναίκα γεννούσε το 1960, κατά μέσο όρο στα 28,7 έτη της ηλικίας της, το 2015 γεννούσε στα 31,3 έτη.

Την ίδια ώρα νέες προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση της δημογραφικής πολιτικής στα χρόνια που έρχονται απαιτούν τα νέα οικογενειακά πρότυπα. Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει αυξηθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαζυγίων και, δευτερευόντως, λόγω της αύξησης των εκτός γάμου γεννήσεων. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι πενταπλάσιος του αριθμού των πατέρων. Οι εκτός γάμου γεννήσεις αν και παραμένουν σε ένα χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδο, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί ως απόλυτο μέγεθος τα τελευταία 25 χρόνια. Έτσι ενώ το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων ήταν 2% το 1990, το 2017 εγγίζει το 9%.

Ταυτόχρονα το μέσο μέγεθος της οικογένειας μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών χωρίς παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, οι συζυγικές οικογένειες είχαν στην πλειονότητά τους δύο παιδιά. Το 2011, άνω του 65% των ζευγαριών (παντρεμένων και συμβιούντων) έχουν το πολύ ένα παιδί, το 27% έχουν δύο παιδιά και μόλις το 7% έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Το 37% των παντρεμένων ζευγαριών και το 85% των ζευγαριών που συμβιώνουν, χωρίς να έχουν παντρευτεί, δεν έχουν παιδιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ SOLUTION

Την λύση στο πρόβλημα την έδωσε ο Θεοδωράκης σήμερα στην βουλή. Είπε πως είναι αδιανόητο αλλοδαποί με 12 χρόνια στην Ελλάδα να μην έχουνε πάρει Ελληνική ιθαγένεια. Αυτή είναι η λύση του Θεοδωράκη στο πρόβλημα.

Τεμπέλες

Αυτο και μόνο

Τι κοιτας α?

Με τοσα ρωσακια , αλβανακια , προσφυγακια κ.α , οι επομενες γενιες Ελληνων θα 'ναι μειονοτητα στην ιδια τους την πατριδα.

κορρεκσιον

για ρωσσάκια δε ξέρω, πάντως εχω παρατηρήσει πως τα αλβανάκια με το που παίρνουν την υπηκοότητα... λούιζ όπως κ οι Πολωνοί! την κάνουν απο την Ελλάδα και πολύ καλά κανουν!Περιττό να σου πω οτι πράγματι εντάχθηκαν στην ελληνική κοινωνία αφου σχολεία στη μητρική τους γλώσσα δε ζήτησαν, θρησκοληψία δεν μοίρασαν ενας σταθμος ήταν η Ελλάδα.. Ενώ σε μερικά χρόνια θα λεμε σαλαμαλεικουμ με τους φίλους από τας ανατολάς

Ζοζεφίν

Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να κάνεις ένα παιδί για να τα ζήσεις όλα όμως μόνο ένα ώστε να μπορεις να του προσφέρεις κ κάτι παραπάνω όσοι κάνουν πολλά τα καταδικαζουν τα καημένα κ δουλεύουν σεκιουριτι κ ντελιβερι μέχρι να πεθάνουν κ τα εχουν οι αλλοι του κλωτσου κ του μπάτσου. Προϋπόθεση αυτό το ένα να το εχεις σαν τα ματια σου κ να εχεις κ μια εργασία.

Παρθενος

οποτε γ@@@@@@ γιατι χανομαστε!

Δώστε και στην Ελληνίδα 400 Ευρώ το μήνα

για κάθε παιδί, όπως δίνετε και στους μετανάστες, και θα δείτε πως θα γεννούν παιδιά. Τώρα πρέπει να σηκωθεί πρωί για το μεροκάματο και, αν είναι τυχερή και έχει νέα και κοτσονάτη μαμά, να της αφήσει το παιδί να το προσέχει. Πως να της αφήσει και δεύτερο όταν η μαμά παραπονιέται ότι με το εγγονάκι της σκλαβώθηκε και δεν μπορεί να πάει ούτε στη λαϊκή.

@

Σοβαρά τώρα; Δεν αποτελεί η ατεκνία συνειδητή επιλογή; Πόσες είναι η εκτρώσεις κάθε χρονο; Γιατί δεν γεννιούνται αυτά τα παιδιά, και να δίνονται για υιοθεσία σε ζευγάρια που βιολογικά πλέον δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν;

ελλεεινιδα ζαια

γηα ολα φτει η χρισυ αβγυ

Η Ελληνίδα

που δεν έχει λεφτά γεννάει ένα. Η νιγηριανή όμως που έχει γεννάνει πέντε. Ούτε οι Γερμανίδες γενούν πάνω από ένα παιδί γιατί ούτε αυτές έχουν λεφτά, όπως οι Ελληνίδες. Οι εβραίες όμως που έχουν λεφτά κάνουν τρία αλλά δεν έχουν τόσα λεφτά όσο οι νιγηριανές.

εφοπλιστής

μία είναι η λύση, αφού όλες οι ελληνίδες ψάχνουν για εφοπλιστή, να μπορούμε να κάνουμε παιδιά με καμιά 200αριά ο καθένας μας (εννοείται χωρίς διατροφές, να τα καλύπτει το κράτος αυτά τα βαρετά καθημερινά-αυτό μην τους το πούμε πριν κάνουν τα παιδιά)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης