Μαθηματική Εταιρεία: Ο Γαβρόγλου σπρώχνει τους μαθητές στην αδιαφορία στα Μαθηματικά

gavroglou_3

«Ο Γαβρόγλου σπρώχνει τα Μαθηματικά στην ασκησιολογία και τους μαθητές στην αδιαφορία» επισημαίνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Σκληρή κριτική για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τις Πανελλαδικές

Σκληρή κριτική κάνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στο κείμενο για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα από το ΙΕΠ και τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. «Σπρώχνει τα Μαθηματικά στην ασκησιολογία, τους μαθητές και τις μαθήτριες στην αδιαφορία. Εξορίζει από τις ιατρικές, οικονομικές και παιδαγωγικές κατευθύνσεις τη σύγχρονη μαθηματική σκέψη. Αναπαράγει με κοινοτυπίες μια λογική εσωτερικών κλάδων.

Ακολουθεί ένα εξεταστικοκεντρικό μοτίβο, Το ΙΕΠ και οι σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας αμέριμνοι, αντιλαμβάνονται την μαθηματική παιδεία αποκλειστικά ως ένα μάθημα ειδίκευσης που χρειάζεται νέα βιβλία» τονίζεται σε ανακοίνωση .

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία υπογραμμίζει: «Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει την αυτοπαγίδευση του Υπουργείου Παιδείας σε αυτάρεσκα σχήματα και σε συντεχνιακές πρακτικές. Ο επιφανειακός τρόπος προσέγγισης της ύλης των Μαθηματικών ακυρώνει την πολυπλοκότητα του προβαλλόμενου εγχειρήματος εκπαιδευτικής διάκρισης και παιδαγωγικής αναβάθμισης της Γ’ Λυκείου. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει την αυτοπαγίδευση του υπουργείου Παιδείας σε αυτάρεσκα σχήματα και σε συντεχνιακές πρακτικές.

Αφενός αγνοεί επιδεικτικά τη σημασία και βαρύτητα των Μαθηματικών για την κατανόηση του διεπιστημονικού και ψηφιακού πλαισίου της σύγχρονης εποχής, εξορίζοντας από τις ιατρικές, οικονομικές και παιδαγωγικές κατευθύνσεις τη σύγχρονη μαθηματική σκέψη και τις προσεγγίσεις για την εξόρυξη, επεξεργασία και απεικόνιση δεδομένων, για την μοντελοποίηση των βιολογικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων και καταστάσεων. Αφετέρου επιμένει να αγνοεί τον κεντρικό ρόλο της απόδειξης και της επίλυσης προβλημάτων, της ρεαλιστικής πλαισίωσης και της θεωρητικής εμβάθυνσης των Μαθηματικών με την καλλιέργεια της αξίας και των ικανοτήτων μαθηματικής επιχειρηματολογίας στις σχολικές τάξεις, σύμφωνα με τα πορίσματα των διεθνών και ελληνικών μελετών για την Μαθηματική Εκπαίδευση και τη Διδακτική των Μαθηματικών».

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία υποστηρίζει: «Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη διδακτέα ύλη της κατεύθυνσης αναπαράγει με κοινοτυπίες μια λογική εσωτερικών κλάδων, ακολουθεί ένα εξεταστικοκεντρικό μοτίβο, χωρίς κανέναν αναστοχασμό για τις καταγεγραμμένες δυσκολίες μάθησης και διδασκαλίας των Μαθηματικών και για τις σύγχρονες κατευθύνσεις της Μαθηματικής Εκπαίδευσης. Σαν να έχει ήδη αποφασιστεί, μέσα σε ένα μείγμα άγνοιας και αυταρέσκειας, μακράν της ελληνικής πραγματικότητας και της ευρωπαϊκής δυναμικής, μία ακόμα παιδαγωγικά ασύμβατη και διδακτικά αποτυχημένη, χρηματοδοτούμενη ανάθεση για αναλυτικά προγράμματα και συγγραφή βιβλίων.

Ο Πλάτων υπογράμμιζε τη θεμελιακή θέση της Γεωμετρίας για την είσοδο στην Ακαδημία, ο Γαλιλαίος διαπίστωνε πως το «βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο με τη γλώσσα των μαθηματικών και χωρίς αυτήν μοιάζει με λαβύρινθο», και ο Πιαζέ τεκμηρίωσε την λογικο-μαθηματική βάση της κατασκευής των επιστημονικών γνώσεων. Όμως το ΙΕΠ και οι σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας αμέριμνοι, αντιλαμβάνονται την μαθηματική παιδεία αποκλειστικά ως ένα μάθημα ειδίκευσης που χρειάζεται νέα βιβλία. Ακυρώνουν με τα ίδια τους τα χέρια τη δύσκολη προσπάθεια που επαγγέλλονται, για έναν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μετασχηματισμό της Γ’ Λυκείου, που θα μπορούσε να αναμορφώσει συνολικά το σχολείο και να αποδραματοποιήσει τη σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς υιοθετούν απερίσκεπτα διοικητικές ρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα, αποφεύγοντας την βάσανο της επιστημονικής συνεργασίας. Αυξομειώνουν αυθαίρετα τις ώρες διδασκαλίας και καλύπτουν τα κενά με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, σπρώχνοντας τα Μαθηματικά στην ασκησιολογία, τους μαθητές και τις μαθήτριες στην αδιαφορία».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΜΑ Ο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ''ΤΟΥΒΛΑ'' ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΛΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΡΑΦΗ !

Dr Freud

Το παιδι ,το γνωριζω απο τη 7-ετια, ειχε αδυναμιες και φοβιες στα μαθηματικα.Εντευθεν , και η αδιαφορια του στα μαθηματικα.Το τμημα ,που κατεσκευασε στο ΕΚΠΑ μαζι με πολλους αλλους,διδασκει ιστορια των επιστημων και παραγει ανεργους εκ του ασφαλους.

Μιχάλης

Τμήμα που φτιάχτηκε για "καθηγητοποιηθούν" όσοι δεν είχαν καμιά προοπτική εξέλιξης στα παραδοσιακά τμήματα και για να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΚΠΑ σε ομιλίες, στα μπλα-μπλα επί παντός του επιστητού, τελετές, αναγορεύσεις επίτιμων διδακτόρων αντίστοιχων φίλων "μπλαμπλάδων" του εξωτερικού. Τμήμα που δεν "κόλλαγε" πουθενά, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο εντάχθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης