Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό - Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις

Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό - Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις

Ενάμιση χρόνο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου με δύναμη 6,3 Ρίχτερ, το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια....

vris1
Για το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο χρόνος έχει σταματήσει την 12η Ιουνίου 2017, όταν το χτύπησε σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα νεκρή και ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα.

Ενάμιση χρόνο μετά, το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να ελέγχουν τις περιουσίες τους, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης από τα χείλη του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια.

Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κατεδαφιστέα παραμένουν στη θέση τους, τα κίτρινα δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα και το μόνο που δίνεται με κάποια καθυστέρηση είναι το επίδομα ενοικίου στους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν, όταν τα 6,3 Ρίχτερ χτύπησαν το χωριό.

Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε έναν διαρκή «πόλεμο» με δεκάδες προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού, αλλά και της υποστελέχωσης, λόγω των φονικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

«Μετά την Μάνδρα και το Μάτι νέκρωσε η Μυτιλήνη,  ο σεισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε Μάνδρα και Μάτι και σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες για τη Μυτιλήνη. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει βάρος και στη Βρίσα, γιατί ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ένα σπίτι να είναι τελειωμένο. Μονάχα πριν από δυο μήνες σε μια κατοικία έπεσαν θεμέλια και μπήκαν κάποια τούβλα» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου.

vris3
vris2
Κλείσιμο


Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν την επιδότηση ενοικίου των σεισμόπληκτων, ενώ το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διαθέσει η Ευρωπαική Ένωση για τη Βρίσα αναζητούνταν! μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

«Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 250 χαρακτηρισμένα ως κόκκινα και τα 200 ως κίτρινα σπίτια έχουν βγει άδειες οικοδομής μόνο σε δύο χαρακτηρισμένα κόκκινα. Ενάμιση χρόνο τώρα και ακόμη 120 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν και δεν έχει γίνει τίποτε. Οι δρόμοι έχουν καθαριστεί αλλά αυτό δεν φτάνει. Ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός θα το καταστρέψει η γραφειοκρατία. Υπάρχει και ένα ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει για το σεισμό η Ευρωπαική Ένωση που έψαχναν να βρουν που είναι. Ελπίζουμε τώρα που το βρήκαν να δοθούν τα χρήματα για να φτιαχτούν τα σπίτια μας» επισημαίνει στο ΘΕΜΑ ο κ. Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας.

Σε επιστολή τους που είχαν στείλει τον περασμένο Οκτώβριο στον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας ανέφεραν: «Ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο και την ισοπέδωση της Βρίσας τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού όσο και οι ιδιοκτήτες των οικιών που ζουν σε άλλες περιοχές βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας για το παρόν αλλά και για το μέλλον του χωριού. Η Βρίσα είναι ακόμα γεμάτη ερειπωμένα σπίτια που ούτε έχουν κατεδαφιστεί ούτε μπορούν να επισκευαστούν, λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει για τα δημόσια κτίρια και τις υποδομές. Αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες δυσκολίες της Πολιτείας, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο μετά τον σεισμό και το ακριτικό μας χωριό, που όμως έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να εγκαταλειφθεί, κυρίως από τους νέους, που αποτελούν και την ελπίδα μας για το αύριο».

vris4
vris5


Μετά από αυτή την επιστολή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη ο οποίος δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων με κυριότερη αυτή της πρόσληψης τριών μηχανικών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τη Βρίσα. Παράλληλα, οι κάτοικοι πήραν υποσχέσεις για παράταση ημερομηνιών, ώστε να βρουν χρόνο να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν κυρίως τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα σπίτια, προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα επισκευαστούν ή αν θα κατεδαφιστούν.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι είναι η ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού σχετικά με τα διατηρητέα ως μνημεία σπίτια.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία τα οποία αυτά ήταν παραδοσιακά σπίτια πολύ ωραία τα οποία έρχεται η υπηρεσία τα χαρακτηρίζει κόκκινα -δηλαδή για κατεδάφιση- αλλά επειδή είναι διατηρητέα πάνε αυτόματα στο χαρακτηρισμό ως κίτρινα, αλλά δεν υπάρχουν μηχανικοί να αναλάβουν ένα κίτρινο σπίτι, ένα μνημείο για να το αναστηλώσουν» λέει ο κ. Γκουγκούλιος, ενώ το ίδιο πρόβλημα επισημαίνει και ο κ. Σταυρινός: «Το πρόβλημα είναι ότι μια υπηρεσία το χαρακτηρίζει κόκκινο δηλαδή κατεδαφιστέο και έρχεται το τμήμα των διατηρητέων μνημείων και λέει ότι μπορούμε και πρέπει να επισκευαστεί. Και έτσι η μια υπηρεσία έρχεται σε κόντρα με την άλλη αλλά οι κάτοικοι μένουν χωρίς σπίτι».

Ακόμη ένα πρόβλημα που ζητούν να λυθεί οι κάτοικοι της Βρίσας είναι η κατασκευή νέου σχολείου, μιας και τα παιδιά αυτή τη στιγμή κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα, ενώ το σχολείο που υπάρχει έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης