Ιδού το «πλοίο του Οδυσσέα»: Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα!

Το εμπορικό σκάφος, μήκους 23 μέτρων, αποτελεί το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα - Είναι πανομοιότυπο με το καράβι του Οδυσσέα που απεικονίζεται σε διάσημο αγγείο του Βρετανικού Μουσείου

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, έκανε ομάδα αρχαιολόγων στην Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αφού πιστεύεται ότι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Το 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο το 2017, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χλμ.

Ωστόσο μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ηλικία του, η οποία άφησε άφωνους του επιστήμονες.

Όπως εξήγησε η ομάδα των αρχαιολόγων, η απουσία οξυγόνου στο συγκεκριμένο σημείο είναι ο λόγος πίσω από την εξαιρετική κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε το ναυάγιο.

xartis


«Ένα καράβι από την κλασσική εποχή, επιβίωσε σχεδόν ακέραιο στον βυθό, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», αναφέρει ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη.

«Πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

karabi-2Το ναυάγιο πιστεύεται ότι άνηκε σε εμπορικό καράβι. Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ.

Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

siren
Το «καράβι του Οδυσσέα» συγκαταλέγεται στα πάνω από 60 ναυάγια που ανακάλυψε η διεθνής αρχαιολογική ομάδα, κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής της στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εμπορικά ρωμαϊκά σκάφη, φορτωμένα με αμφορείς και ένα κοζάκικο πλοίο του 17ου αιώνα.

Δείτε βίντεο: Αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών ανακαλύφθηκε ακέραιο στη Μαύρη Θάλασσα!
video placeholder

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (77)

Από μηχανής θνητός

Ειναι πραγματικα εκπληκτικο: πριν 2.500 (και περισσοτερα) χρονια οι Έλληνες δημιουργούσαν. Δημιουργούσαν τα πρώτα ποντοπόρα πλοία, τον υπολογιστή των Αντικυθήρων, τους Ολυμπιακούς αγώνες, το θέατρο...Σημερα; Ούτε τα φωτοβολταϊκά που θα μας καθιστούσαν ενεργειακα (και κατ'επέκταση οικονομικά) αυτάρκεις είμαστε ικανοί να αναπτύξουμε, σε μια χώρα με 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησιως. Πριν χιλιετίες ο ελληνικός πολιτισμός γεννούσε έναν Ίππαρχο, έναν Πυθεα, έναν Αρχιμηδη, έναν Κράτη, έναν Αρίσταρχο ...Σημερα; Ας μην αναφερθώ ονομαστικά. Είμαστε πλέον κι εμείς ένα ζωντανό μνημείο. Ένα μνημείο πολιτισμικής οπισθοδρόμησης και παρακμής. Το θέατρο έγινε ποδόσφαιρο, η εκγύμναση έγινε τσιγάρο-φραπόγαλο και το βιβλίο έγινε κινητό. Καμαρώνουμε για επιτευγματα των προγονων μας, αγνοώντας πιθανώς ότι αν αυτοί οι πρόγονοι ζούσαν σήμερα στην καλύτερη περίπτωση θα μας έφτυναν.

νταξ

ψιλοφασιστικο το αρθρο και χοντροεθνικιστικο το ευρημα. Καθολου αριστερο και προοδευτικο

Μηνάς

Αυτή η είδηση προφανώς δεν αφορά τους συριζαίους για τους οποίους αξία θα είχε μόνο το βαπόρι απ'την Περσία!

Λάμπρος

Πάλι καλά που βρέθηκε στην Μαύρη Θάλασσα και γλίτωσε την ένταξή του στο ΤΑΙΠΕΔ

Τάκης

Και σήμερα δεν φτιάχνουμε ούτε βάρκα στα ελληνικά ναυπηγεία!

Spy

Λυπάμαι πολύ αγαπητό ΠΘ, αλλά γιά μιά ακόμη φορά οι " δημοσιογράφοι " σου,"χάθηκαν " βιαστικά στήν.. μετάφραση. Κρίμα, γιατί πρόκειται γιά μιά εξαιρετική είδηση γιά τούς πραγματικούς Ελληνες,κι όχι αυτούς πού σχολιάζουν εδώ έτσι όπως σχολιάζουν. Επί τού θέματος.. Πρόκειται γιά εύρημα σε βάθος περίπου 200 μέτρων ( κι εδώ είναι ο.. θαυμασμός τών ειδικών γιά τήν διατήρηση του), στήν γνωστή γιά τήν Μαύρη Θάλασσα ανοξικη ζώνη ( 180- 240 μέτρα βάθος),κι ένα δίωρο φίλμ πού θά προβληθεί.( Για αυτό καί οι δύτες). Διότι τό μέγιστο βάθος τής Μαύρης Θάλασσας είναι σχεδόν 2.200 μέτρα, καί δύτες εκεί κάτω, δέν.. ευδοκιμούν! Υγ..Ευχαριστώ πού δέν λογοκρίνατε τό σχόλιό μου. Θά μπορούσα νά παραθέσω καί σχετικά Links, αλλά τέτοια " υποστήριξη" δέν παρέχετε.

Tzikos

πολύ σωστός ο Spy, άλωστε στα 2000μ μέτρα βάθος δεν κατεβαίνει δύτης

Λάθος

Το πλοίο είναι όντως στα 2000 μετρα σχεδόν ανέπαφο κ αυτοι οι δυτες στο βιντεο ειναι από άλλο εύρημα βυζαντινής περιόδου. Απ το ελληνικό έχουν μόνον φωτογραφίες απο ειδικά μηχανήματα . Δεν πρόκειται να ανελκυστεί , όπως είπαν στο BBC, λόγω του ότι η τεχνολογία μας δεν το επιτρέπει. Θα καταστραφεί με την ανέλκυση.

Ο Κύριος είναι ο Πατέρας μας, και μας έδωσε την Ελλάδα ως τον οίκον μας.

Τέκνα μου αγαπητά και αδελφοί μου, μη βλέπετε ποτέ την Ελλάδα με αδιαφορίαν η με στεναχωρίαν. Ο Κύριος είναι ο Πατέρας μας, και μας έδωσε την Ελλάδα ως τον οίκον μας. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά Του, και ουδείς είναι υπέρτερος του άλλου ένεκα της πατρίδος αυτού. Ας μάθουμε να βλέπουμε ως δωρεά του Κυρίου έκαστος την πατρίδα, την παράδοσιν και την γλώσσαν του. Ειδικώς εμείς οι Έλληνες ελάβαμε την κληρονομιάν να είμεθα φορείς και διδάσκαλοι πολιτισμού μεγάλου, τιμωμένου από όλον τον κόσμον. Ας ζώμεν λοιπόν κατά τρόπον που δοξάζει τα ιερά μας, τιμά τους προγόνους, διατηρεί την γλώσσαν ως έκφρασιν πνεύματος και όχι απλώς ως μέσου συννενοήσεως. Ας έχουμε στην καρδιά μας ευγνωμοσύνην προς όσους προσέφεραν στην πατρίδα μας. Κυρίως εμείς, οι ακολουθούντες τον Κύριον, ας έχωμεν πάντοτε κατά νούν ότι ο χριστιανός δεν αγιάζεται από το περιβάλον του αλλά το αγιάζει. (Τα τελευταία λόγια του μακαριστού Χριστόδουλου)

@

Φίλε, νόμιζες πως εισήλθες εις ναόν με εκκλησιαστικόν ακροατήριον ; Μήπως ήθελες να μπεις στο άρθρο για την .......... fake Αγία Ζώνη.

τί τύποι...

Αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν απίστευτοι τύποι, και δεν ξέρουμε γι αυτούς ούτε ένα μικρό κλάσμα απ αυτά που στην πραγματικότητα κατάφεραν. Πολλά που θεωρούνται "μυθολογία" δεν είναι καθόλου μύθοι, είναι γεγονότα που πριν την διάδοση της γραφής πέρασαν προφορικά από γενιά σε γενιά ως μύθοι ή καταγράφτηκαν με συμβολισμούς από ποιητές , για διάφορους λόγους. Πολύ θα ήθελα να έβρισκα μια "μηχανή του χρόνου" να ζήσω λίγο εκείνη την εποχή, ν' ακούσω και πώς είναι τα σωστά ελληνικά ..

τα κοσμητικά με τα οποία οι επικυρίαρχες ελίτ στολίζουν τούς φυσιολογικούς πολίτες αυτής της χώρας:

«Εθνοφοβία και μισελληνισμός» του Κ. Λιάκου («Δημοκρατία» 16/10/18): «Ισλαμοφοβία και ρατσισμός. Σεξισμός, ομοφοβία, αρχαιομανία. Αναχρονισμός, θρησκοληψία, συντηρητισμός. Τρανσφοβία, σωβινισμός. Εθνικισμός, απομονωτισμός».

Αγραμματος Συριζακιας-Λουγκρης

Γιατι το αγγειο εχει ναζιστικα και χρυσαυγιτικα συμβολα;;; Απαιτω το μουσειο να τα σβησει!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

prosf123

Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 46.100, όντας αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

5