Ο επίμονος χημικός: Ποιος είναι ο 27χρονος Ραφαήλ που εξουδετερώνει τα ποτά «μπόμπες»

kourmoulaki

Κατάφερε με την πατέντα του να βρει επενδυτή σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όμως το κράτος του «ύψωσε φράχτη» και του χάλασε τα σχέδια

Αύγουστος 2016. Η 20χρονη Βρετανίδα Χάνα Πάουελ που βρισκόταν με φίλες της για διακοπές στη Ζάκυνθο, βιώνει έναν ζωντανό εφιάλτη. Ένα κοκτέιλ - «μπόμπα», με βάση βότκα νοθευμένη με μεθανόλη, που ήπιε σε μπαρ του νησιού τής προκαλεί οξεία δηλητηρίαση η οποία πλήττει ανεπανόρθωτα την όρασή της (τυφλώνεται) και τη λειτουργία των νεφρών της που αντιμετωπίζεται έπειτα από μερικούς μήνες με μεταμόσχευση νεφρού από τη μητέρα της.

Τον ίδιο μήνα ο 25χρονος τότε Ραφαήλ Κουρμουλάκης, ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πάτρας και επικεντρώνεται σε ένα πείραμα που τον «ταλαιπωρεί» από το 2009, που ξεκίνησε τις σπουδές του. Κλεισμένος στο εργαστήριο κάνει και ξανακάνει μετρήσεις με ζητούμενο την άμεση και εύκολη ανίχνευση μεθανόλης, της επικινδυνης αλκοόλης που περιέχεται σε νοθευμένα ποτά, με ένα τεστ δικής του επινόησης. Η αρνητική εμπειρία που είχε ως πρωτοετής φοιτητής σε μπαρ της Πάτρας – όπου υπέστη ήπια δηλητηρίαση από νοθευμένη βότκα- και το αντικείμενο των σπουδών του λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφασή του να εφεύρει ένα εύκολο, χρηστικό, φτηνό τεστ που θα μπορεί να βρεθεί στα χέρια κάθε ανθρώπου που θέλει να προστατευθεί από την κατανάλωση τυχόν νοθευμένων ποτών.

Έκτοτε, η απόσταση που έχει διανυθεί είναι τεράστια: το τεστ έχει λάβει μορφή, όνομα και πιστοποίηση από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς που βεβαιώνουν για την πρωτοτυπία και τη χρησιμότητά του. Ο εφευρέτης του τεστ «cleardrink» («καθαρό ποτό» επί το ελληνικότερον), κ. Κουρμουλάκης συνεχίζει να τελειοποιεί το τεστ και παράλληλα κυνηγά το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα η πρώτη βιομηχανική μονάδα μαζικής παραγωγής του τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών στη χώρα μας.

Η αναμέτρηση με τη μεθανόλη

Η έξοδός του νεαρού φοιτητή σε ένα μπαρ της Πάτρας τον έφερε αντιμέτωπο με τη μεθανόλη, μια ουσία την οποία γνώριζε από τα βιβλία. Πρόκειται για μια ουσία που μοιάζει με το οινόπνευμα, είναι όμως πολύ πιο φθηνή αλλά και πολύ πιο επικίνδυνη.

Ο κ. Κουρμουλάκης διαπίστωσε επίσης γιατί χαρακτηρίζεται ύπουλη ουσία: «τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση από μεθανόλη μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της μέθης από αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή από το οινόπνευμα που βρίσκεται μέσα σε ένα καθαρό ποτό. Μόνο που τα συμπτώματα δηλητηρίασης εκδηλώνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και ύστερα από 24 ώρες και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Εγώ είχα πιει μισό ποτήρι βότκα. Με ζάλισε κατευθείαν αλλά δεν είχα άλλες άμεσες παρενέργειες. Το επόμενο πρωί που ξύπνησα όμως είχα θολή όραση και ίλιγγο. Συνέχιζα να έχω αυτά τα συμπτώματα για τρεις ημέρες, οπότε πήγα στο νοσοκομείο. Διέγνωσαν τη δηλητηρίαση, αλλά ευτυχώς με είχε σώσει από τα χειρότερα η μικρή ποσότητα του ποτού που είχα πιει». Αμέσως ανέλαβε δράση: «σκεφτόμουν πως πρέπει να επινοήσω κάτι ώστε να καταλαβαίνω εύκολα και γρήγορα αν το ποτό που παραγγέλνω ήταν ποτό "μπόμπα" ή όχι, και αναλόγως να πίνω ή να μην πίνω».

Ο επίμονος χημικός

Μεσολάβησαν πολλή αναζήτηση, συζήτηση και βοήθεια από καθηγητές, πάρα πολλές δοκιμές, με μοντέλα παραμετροποίησης στον υπολογιστή αλλά και εργαστηριακά πειράματα ώστε να βρεθεί μια ουσία που να αντιδρά με ελάχιστες σταγόνες ποτού και να ανιχνεύει τημεθανόλη. Γιατί αυτό που ήθελε ο φοιτητής ήταν να φτιάξει ένα τεστ που να μπορεί να αγοραστεί αλλά και να χρησιμοποιηθεί εύκολα. Να μπορεί να είναι διαθέσιμο από φαρμακεία ή αλλα σημεία πώλησης. Να έχει μέγεθος μικρό – λιγο μεγαλύτερο από ένα κουτί τσίκλες- αλλά το περιεχόμενό του να σώζει ζωές. Ο επίμονος χημικός μηχανικός άγγιξε τον στόχο του.

«Το cleardrink ανιχνεύει την παρουσία βλαβερών αλκοολών, όπως η μεθανόλη ή η αιθυλενογλυκόλη. Το τεστ αποτελείται από δύο φιαλίδια συζευγμένα: Έναν αντιδραστήρα όπου εισάγεται το δείγμα και έναν ανιχνευτή, του οποίου το διάλυμα έχει ροζ χρώμα. Όταν το αρχικό ροζ χρώμα παραμένει, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε νοθεία. Όταν το αρχικό διάλυμα ροζ χρώματος γίνεται διαυγές, το αποτέλεσμα είναι θετικό σε νοθεία. Μπορούμε να βάλουμε μέσα στον αντιδραστήρα ελάχιστη ποσότητα από οποιοδήποτε ποτό, απλό ποτό, κοκτέιλ, ποτό με χυμό, ποτό με αναψυκτικό κ.λπ. Στο υλικό του αντιδραστήρα η αιθανόλη μετατρέπεται σε υγρό αιθανικό οξύ, ενώ η μεθανόλη μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ανιχνεύει ποιοτικά και ποσοτικά ο ανιχνευτής» εξηγεί.

«Η καινοτομία του τεστ είναι ο αντιδραστήρας, καθώς οι αντιδράσεις είναι γνωστές, ότι πχ η αιθανόλη μετατρέπεται σε υγρό αιθανικό οξύ, αλλά το υλικό του αντιδραστήρα, πολλαπλώς κατεργασμένο και ενισχυμένο, είναι αυτό που επιτρέπει τη διεξαγωγή των αντιδράσεων με πολύ μεγάλη ταχύτητα» περιγράφει αυτό που πέτυχε και το οποίο αποτυπώνεται στην πιστοποίηση που έλαβε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αλλά και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα.

«Ο ανιχνευτής είναι ρυθμισμένος να αποχρωματίζεται μόνον όταν η μεθανόλη ξεπερνά το νόμιμο όριο του 0,4%. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί αποτελέσματα σε δείγματα που περιείχαν 1% μεθανόλη και πάνω. Και αυτό διότι τυπικές τιμές μεθανόλης σε ποτά -«μπόμπες» είναι 2%, 4% και 9%, οπότε το τεστ πάντα θα δίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία. Σε καθαρά ποτά όμως, με τυπική περιεκτικότητα μεθανόλης 0,2%, το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό σε νοθεία» εξηγεί πως λειτουργεί το τεστ και πώς επιτυγχάνεται η ακρίβειά του.

Από τη δική του έρευνα αλλά και την προ-έρευνα που έγινε από τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό φορέα βιομηχανικής ιδιοκτησίας προέκυψε πως αντίστοιχη εφεύρεση παγκοσμίως υπάρχει μόνο για το κρασί.

Το κάθε τεστ αποτελείται από δύο φιαλίδια συζευγμένα: Έναν αντιδραστήρα όπου εισάγεται το δείγμα και έναν ανιχνευτή, του οποίου το διάλυμα έχει ροζ χρώμα. Αριστερά βλέπουμε τεστ όπου έχει εισαχθεί καθαρό λευκό κρασί. Το αρχικό ροζ χρώμα έχει παραμείνει, δηλαδή το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε νοθεία. Δεξιά βλέπουμε τεστ όπου έχει εισαχθεί νοθευμένο λευκό κρασί (μεθανόλη 3,8%) . Το αρχικό διάλυμα ροζ χρώματος έγινε διαυγές, δηλαδή το αποτέλεσμα είναι θετικό σε νοθεία.

test-drinkΗ...έξοδος από το εργαστήριο

Αμέσως μόλις πήρε το πράσινο φως από τους αρμόδιους φορείς για την πιστοποίηση της πατέντας του ο κ. Κουρμουλάκης δρομολόγησε τη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενου επενδυτή – μια διαδικασία που αποδείχτηκε για τον 27χρονο πλέον επιστήμονα πολύ πιο απαιτητική και ψυχοφθόρα από τη μακρά παραμονή του μέσα στο εργαστήριο μέχρι να επιτύχει τους στόχους στους γυάλινους δοκιμαστικούς σωλήνες.

«Το cleardrink μπορεί να είναι ένα εξαγώγιμο ανταγωνιστικό προϊόν, να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους επιστήμονες, να λειτουργήσει καταλυτικά στην πρόληψη από τις καταστροφικές παρενέργειες του αλκοόλ, να γίνει εργαλείο πρόληψης στη δημόσια υγεία αλλά και εξοικονόμησης εκατονταδων εκατομμυρίων ευρώ από το θολό τοπίο των λαθραίων και συνήθως νοθευμένων ποτών. Τα έχω παρουσιάσει αναλυτικά όλα αυτά σε συνομιλητές, κυρίως Έλληνες, από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, της βιοτεχνολογίας κα. Όλα αυτά προϋποθέτουν μαζική παραγωγή που απαιτεί εργοστασιακές υποδομές και συνεργασία τεχνικών και επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων» εξηγεί πώς μπορεί να υλοποιηθεί η παραγωγή και η διάθεσή του.

Μία μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρία δέχτηκε να «επενδύσει» στην εφεύρεση αλλά και την προσήλωση του νεαρού χημικού μηχανικού στην επιστήμη και στο εργαστήριο. Υπό την ομπρέλα της προχώρησαν σημαντικά οι εργαστηριακές μελέτες και τα πειράματα και έγιναν επίσης βήματα προπαρασκευαστικά για την είσοδο στην αγορά του καινοτόμου προϊόντος. Σε αυτή τη φάση άρχισαν να διαφαίνονται κάποια εμπόδια -που αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα, στην ελληνική πραγματικότητα. «Η φαρμακευτική εταιρία ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης ειδική άδεια καθώς πρόκειται για καινοτόμο προϊόν και ήθελε να είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Τα αρμόδια υπουργεία απαντούσαν πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα και πως κανείς δεν θα ζητήσει την ανάκληση του τεστ. Ομως ποιος επιχειρηματίας θα προχωρούσε με αυτά τα δεδομένα;" διερωτάται ο κ. Κουρμουλάκης.

Τελικά, έπειτα από τρεις μήνες «πήγαινε έλα» σε υπουργεία και υπηρεσίες (Ε.Ο.Φ, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών, ακόμη και στον Πρωθυπουργό,) η άδεια δεν δόθηκε και η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε παρότι είχαν γίνει σχετικές εισηγήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Η απορία παραμένει και βασανίζει τον επιστήμονα «πώς είναι δυνατόν να μην στηρίζεται εμπράκτως από το κράτος μια καινοτόμα ιδέα,ιδίως όταν αυτή θα λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και της υγείας;».

Όπως αναφέρει, από τα 350 εκατ. ευρώ που κοστίζει το λαθρεμπόριο ποτών στην Ελλάδα, το κράτος θα μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. που αντιστοιχούν στα νοθευμένα ποτά. «Αν πωλούνταν το τεστ, ο καταναλωτής θα μπορούσε να τσεκάρει το ποτό του, και με αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία, θα μπορούσε επιτόπου να ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές ώστε να κατάσχουν το δείγμα και να το στέλνουν για επιπλέον έλεγχο σε διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια» λεει. Ένας υποψήφιος αγοραστής και μάλιστα δεκάδων χιλιάδων τεστ θα μπορούσε να είναι το ΣΔΟΕ. Σε συνάντηση που είχε ο χημικός μηχανικός με τον επικεφαλής του Σώματος ο τελευταίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πατέντα καθώς θα έλυνε τα χέρια των ελεγκτών οταν αυτοί επισκέπτονται μπαρ και άλλους χώρους για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ποτά. «Αντί να στέλνουν παρτίδες στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, και μετά τον έλεγχο να τις επιστρέφουν στις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να ελέγχουν τα ποτά επί τόπου, με τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου, προσωπικού. Ετσι μου το περίγραψε ο κ. Θωμαδάκης» λέει ο 27χρονος χημικός.

Μετά τον φράχτη που υψώθηκε πάντως στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που ήταν έτοιμη να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του τεστ, ο κ. Κουρμουλακης παραδέχεται πως απογοητεύτηκε αλλά δηλώνει πως δεν θα σταματήσει να κυνηγά τον στόχο του, να βγει το τεστ στην αγορά. Στο μεταξύ βρίσκεται στο κυνήγι του βιοπορισμού και της επαγγελματικής εμπειρίας, εργαζόμενος πλέον σε μια ναυτιλιακή εταιρία.

Δηλώνει ότι θέλει να μείνει στην Ελλάδα και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και ελπίζει ότι ο Πειραιάς όπου εργάζεται θα γίνει το...λιμάνι για το επιστημονικό-βιομηχανικό ταξίδι που ονειρεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ (97)

Ιωνάθαν

Τα ποτά φταίνε που έκανε 7 χρόνια γεμάτα να τελειώσει την Χημικών (5ετούς φοίτησης).

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Κάνετε λάθος. Έκανα διακοπή σπουδών πάνω από 1 χρόνο λόγω κρίσης και είχαμε φτάσει μια ανάσα από κατάσχεση περιουσίας. Η σχολή έχει μέσο όρο φοίτησης 7 χρόνια και έχει καταταχθεί με βάση έναν δείκτη ως 14ο καλύτερο τμήμα χημικής μηχανικής στον κόσμο. Μην βιάζεστε να κρίνετε εάν δεν γνωρίζετε την κατάσταση πρώτον. Δεύτερον, δεν ανήκω σε κατηγορία φοιτητή που πήρε το πτυχίο με συναλλαγές. Κρίμα που δημιουργείτε τέτοιες εντυπώσεις. Ειλικρινά, δεν το περίμενα.

Πατρινός χημ μηχ.

Πολλά μπράβο "Ράφα" είμαστε περήφανοι για σένα να ξέρεις. Μπράβο και για την επιμονή σου αυτή στην Ελλάδα γιατί εγώ την έκανα εδώ και 2 χρόνια για Αγγλία και βρήκα το μαστορα μου την ίδια ώρα που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν θέσεις για εμένα....

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Όποιος και να είσαι, γιατί δεν μου πάει το μυαλό τώρα, σε ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου να επιστρέψεις και να εργαστείς Ελλάδα εκεί που θα φτιάχνεται το τεστ.

ΜΙΚ

Ραφαήλ, αναζήτησε ευκολότερη και ταχύτερη ανίχνευση με headspace για να αποφύγεις την παρεμπόδιση από την ποικιλία των μη πτητικών αναγωγικών. Συνδυασμός οξειδωτικού με χρωμογόνο ανίχνευσης/διάκρισης ιχνών φορμαλδεΰδης από ακεταλδεΰδη θα ήταν πρακτικότερος. Ούτε πανάκριβα και ασταθή ένζυμα, ούτε τίποτα.

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Καλημέρα σας. Τα αναγωγικά (οργανικό φορτίο ποτού πλην αλκοολών) είναι μη-πτητικά και σε ελάχιστη ποσότητα σε σχέση με την μεθανόλη. Καταναλίσκουν μεν οξειδωτικό, όμως παραμένουν στην υγρή φάση ως μικρότερα μόρια μετά την αντίδραση και δεν μετατρέπονται σε CO2. Ο ανιχνευτής είναι ευαίσθητος μόνο σε CO2. Αυτό που είπατε με την μετατροπή αλκοολών σε αλδεΰδες, να σας θυμίσω ότι η φορμαλδεΰδη αντιδράει με το νερό προς μεθανοδιόλη και η σταθερά χημικής ισορροπίας είναι αρκετά μεγάλη, πράγμα που καθιστά την ποσοτική ανίχνευση μεθανόλης αδύνατη. Αυτή η μέθοδος υπάρχει ήδη ως πατέντα για το κρασί, στο οποίο ενδιαφέρει μόνο η ποιοτική ανίχνευση. Στα ποτά, αφού ο νόμος επιτρέπει ίχνη μεθανόλης, μας ενδιαφέρει η ποιοτική και ποσοτική ανίχνευση με όριο ανίχνευσης, αλλιώς το τεστ θα έβγαζε τα μισά ποτά νοθευμένα.

Ελληνας

Κοιτα να δεις Ραφαηλ, μπραβο που εισαι μεσα στα σχόλια για επεξηγησεις και γονιμο διαλογο και κυριως επειδη θες να στηριξεις την χώρα σου. Και κανεις και θυσιες. Πειραματα, απωλεια χρονου και απασχοληση ως κατι αλλο στον Πειραια. Ισως και χρηματικα αν αμοιβεσαι χαλια. Η αληθεια ειναι πως περα απ τις προηγουμενες πολιτικες το brain drain γιγαντωθηκε και λογω της νοοτροπιας πολλων νεων. Φταιει το κακο μας το κεφαλι. Ξερω αρκετους που δεν προσπαθησαν καν καθως και ατομα που θα μπορουσαν να μπουν σε Προγραμμα, να πανε σε διαγωνισμο δημοσιου ή να ξεκινησουν κατι λογω οικογενειακης περιουσιας ή οικονομικων. Αλλα οχι. Εκει ολο το σόι και γνωστοι να λενε φυγε εξω και μην ξαναρθεις ουτε για διακοπές. Τελος παντων, χαιρομαι που παραμενεις στην Ελλαδα. Τωρα, μη θελοντας να σε προσγειωσωαποτομα αλλά σαν...επιστημονας (οκ της καταδικασμενης στην ανεργια Παιδαγωγικης βεβαια εγω) προς ομοιο του σου λεω αυτο: σκεφτεσαι πολυ σαν επιστημονας, εξ ου και οι εκπληξεις σου. Δες τα τα πραγματα πιο επιχειρηματικα και πιο πονηρά. Επονται Εκλογες. Η Κυβερνηση - ο Πρωθυπουργος σιγουρα θα ηθελε μεσω στηριξης τετοιας δημοφιλους επενδυσης να κερδισει καλη δημοσιοτητα. Οπως καθε αξιωματουχος καθε κρατους. Την στιγμη κιολας που αξιολογες υπηρεσιες ΣΔΟΕ θα το θελανε. Ειδικα δε οταν προσπαθουν να ανασχεσουν την φυγή νεων και που πλεον δαπανουνται εκατ. ευρω απ διαφορα Υπουργεια για αυτο. Ασε που, αλλες επενδυσεις πως τις προωθουν αμεσως? Τελος, εχουν γινει κυβερνητικες παρεμβασεις για πολυ πιο ασημαντα πραγματα. Για να μην ηταν μεν αρνητικοι αλλα ωστοσο αδρανεις, υποθετουμε πως υπαρχουν κυκλωματα με επιρροη απο πισω που πιεζουν και οχι ΔΕΝ ενδιαφερονται για τυφλους τουριστες. Αλλωστε ο τουρισμος ΔΙΑΡΚΩΣ ανεβαινει, δεν επηρεαστηκε. Ή αυτό ή για καποιο λογο δεν θελουν να βλαψουν αυτο το τομέα. Ή οντως απλως δεν το θεωρησαν ευκαιρια και αδιαφορησαν. Θετικο σεναριο απ την μία καθως ετσι θα ηταν πιο αθωα η υποθεση. Τελοςυποπτες μου φαινονται και οι εταιριες. ΓΙΑΤΙ θελουν οπωσδηποτε Ειδικη Αδεια ενώ μαλλον γινεται και χωρις ενώ τα Υπουργεια λεγανε καντε ο,τι θελετε δεν θα το απαγορεψουμε? Μηπως αυτη η απαιτηση των εταιριων δεν εκατσε καλα στο ματι των κρατικων Αρχών και εξ ου η στασιμοτητα? Μηπως η Αδεια υποδηλωνει πως η εταιρια θελει πελατη το Δημοσιο? Δεν γινεται να βρεις επενδυτη εξωτερικου που ομως να χρηματοδοτσει ιδρυση μοναδας παραγωγης στην Ελλαδα? Καλη τυχη. Κ μακαρι να μεινεις εκει κ να μην την κανεισ για εξω. Καποτε ισως το χρημα εξω να σε δελεασει. αυτα απο εναν επισης νεαρο.

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Η ειδική άδεια ήταν απαίτηση του επενδυτή, ώστε να αντέξει σε νομικό πόλεμο λαθρεμπόρων. Η δική μου εισήγηση ήταν εφ΄όσον οι πρώτες ύλες αγοράζονται από εμπόρους χημικών στην Ελλάδα να προχωρήσουμε έτσι. Όσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, μέχρι κουμπάρα υπουργού έβαλα να παρακαλέσει γοερά και οι υπουργοί αδιαφορούσαν. Την αδιαφορία πιστοποιούν και πρωτοκολλημένα έγγραφα σε γραφεία υπουργών. Λυπάμαι, αυτή είναι εικόνα κυβέρνησης όπου πολλοί υπουργοί δεν έχουν εργαστεί στην ζωή τους. Λογικό να μην καταλαβαίνουν.

Heisenberg

Αν έχεις δεί το breaking bad ξερειςε τι πρέπει να ασχοληθείς..... Πέραν της πλάκας ελπίζω να βγει στην κυκλοφορία γιατί μου έχουν σερβίρει μπόμπα ποτό και εκτός του ότι με χάλασε, με έκανε να αισθανθώ πολύ μαλάκας που έκανα μάγκα ένα @ρχιδι επιχειρηματία που έπαιξε με την υγεία μου ... (Και πολλών άλλων..) Δώσε πόνο

tzo

γουστάρω που μπαίνει το παλικάρι ο Ραφαήλ και σας τα λέει στα μούτρα ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του στα σχόλια κάθε φορά!!! από όλα ξέρετε ρε μαγειρική, αθλητικά, πολιτικά, νομικά, φυσική χημεία και μαθηματικά!!

Mega

Sta kanalia tetoia pinoun ?

Midian

Κύριε Κουρμουλάκη, ακούστε κάτι από κάποιον που έχει συμμετάσχει σε παρόμοια project. Αν θέλετε να κατασκευάσετε ένα τελικό προϊόν για τον μέσο καταναλωτή, θα πρέπει να ασχοληθείτε στα σοβαρά με τη κατασκευή του μηχανήματος που κάνει την διάγνωση . Αυτό μπορεί να το κάνει για εσάς ένας καλός και έμπειρος Μηχανικός, Μια συσκευή μικρή, να χωράει σε τσέπη, με δυνατότητα να παίρνει ανταλλακτικά υγρά, να καθαρίζεται εύκολα, και να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί άμεσα για 1-2-3-4 ποτά. Αυτή θα ήταν και η πραγματική "πατέντα", η πραγματική περιουσία σας (μαζί με το Brand που θα φτιάξετε) και όχι αν η φύση δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα στη χημεία μεταξύ κάποιον συστατικών. Αν το παραπάνω το κάνετε με μια φτηνή startup στο εξωτερικό, και φτιάξατε το πρώτο λειτουργικό τέτοιο μηχάνημα, μετά θα βρεθούν και σοβαροί επενδυτές. Το κόστος είναι πολύ μικρότερο από όσο φαντάζεστε. Μην το κάνετε όμως το project μόνος ως χημικός, φτιάξτε ομάδα, μην ψάχνεται σε υπουργεία, μην ζητάτε συνεργασία ή επιχορήγηση από μεγάλη εταιρεία ενώ δεν έχετε έτοιμο προϊόν, μην ασχολείστε με το κράτος , μην ασχολείστε με την Ελλάδα γιατί δεν έχει τις υποδομές για τόσο μεγάλα project. Καλύτερα λοιπόν να βρείτε τους συνεργάτες σας, και με αυτούς μόνοι σας να φτιάξετε το πρώτο προϊόν που δουλεύει και μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή. Αν έχετε τα χρήματα κάντε μόνοι σας την παραγωγή. Αν όχι ζητήστε χρηματοδότηση από τράπεζα. Επομένως επικεντρωθείτε στο μηχάνημα και επικοινωνήστε το μηχάνημα, και όχι τι συμβαίνει μέσα σε αυτό, Αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα καταναλωτή, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει καλά τη δουλειά του, να είναι εύχρηστο, και σε λογική τιμή. Και κάτι τελευταίο, το χειρότερο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να χάνει τσάμπα χρόνο, Ο χρόνος είναι ανεκτίμητος. Ξεκινήστε λοιπόν με αυτά που έχει τώρα η τσέπη σας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους εφόσον κάνετε σωστές κινήσεις.

το μόνο σοβαρό

σχόλιο νομίζω από λειτουργίας πρώτου Θέματος

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Καλησπέρα σας. Έχουν γίνει τρομερές θυσίες σε χρήμα για να επιτευχθεί, πολύ πιο πάνω από τις αντοχές μου με την ελπίδα ότι θα έβρισκα επενδυτή άμεσα. Οι μελέτες μηχανολόγου μηχανικού όπου θα εισάγει βαλβίδες και διόδους είναι κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως και η μελέτη του σχεδιαστή, όπως και η μελέτη του προγραμματιστή, εάν αναπτυχθεί εφαρμογή κινητού που θα σκανάρει το χρώμα και θα λέει στον χρήστη τα επίπεδα μεθανόλης. Η τράπεζα για να δανείσει θέλει εγγυήσεις. Και δεν θα το ξεκινήσω μόνος μου διότι απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο για να αντέξεις τον νομικό πόλεμο που θα σου κάνουν. Δεν έχω περιουσία ώστε να εγγυηθώ δάνειο, ούτε πλούσιους φίλους. Λυπάμαι, αλλά σε λίγο θα χρωστάω και στην εφορία, ενώ έχω στο πιάτο του κράτους 100 εκατομμύρια.

γιαννης κερκυρα

το φαινομενο το γνωριζω καλα γιατι ειΧα μια disco. τιε περισσοτερες φορες δεν το γνωριζουν ουτε οι καταστηματαρχες....καληωρα σαν εμενα που γινομουν κουδουνι καθε βραδυ χωρις να κσερω τον λογο. λοιπον φιλε μου.επικοινονισε με τις μεγαλες εταιριες ποτων. συστησε τους πανω σε ΚΑΘΕ μπουκαλι να ενσωματονουν και ενα μικρο τεστ ισα ισα για το μπουκαλι.ισως τους στιχοισει λιγο αλλα δεν ειναι κοροιδα σε πολυ μικρο διαστημα θα κερδισουν εκατομυρια και εμεις θα γλιτοσουμε απο τα καθικια μια και καλη.ελπιζω να σου εδωσα καλη ιδεα, καλη επιτυχια.

Ραφαήλ Κουρμουλάκης

Έχω ήδη επικοινωνήσει με τις εταιρείες ποτών που είναι δικαιούχοι σημάτων. Το ίδιο με ρώτησαν και σε κανάλι. Η μία είναι πολυεθνική και δεν το κάνει, η άλλη η ελληνική δεν θέλει.

Λούλης

Είχα έναν γνωστό ο οποίος γινόταν ντίρλα κάθε βράδυ από τα ποτά. Πήγαινε ζικ ζακ, έπεφτε πάνω στα τραπέζια, ξερνούσε στα πατώματα και στα πεζοδρόμια και στο τέλος ανέβαινε και έπεφτε καμιά δεκαριά φορές στο σκουτεράκι του, μέχρι να καταφέρει να το βάλει μπροστά. Απίστευτο γέλιο.

ΗΛΙΑΣ

Ας δοκιμάσει να το πλασάρει μέσω κανενός πακιστανού,γιατί σαν Έλληνας δεν το βλέπω να πετύχει κάτι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naxos

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο - Νέα δεδομένα δείχνουν πως το Αιγαίο ήταν προσβάσιμο στους αρχαϊκούς και πιο σύγχρονους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως

1