Ρώσοι ανακριτές στη Θεσσαλονίκη - Θα περάσουν από «κόσκινο» τον Mr. Bitcoin

Ρώσοι ανακριτές στη Θεσσαλονίκη - Θα περάσουν από «κόσκινο» τον Mr. Bitcoin

Κλιμάκιο φτάνει στη Θεσσαλονίκη  την ερχόμενη Τρίτη - Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών να κάνει δεκτά και τα δύο αιτήματα έκδοσης των Ρώσων

4245603
Ρώσοι ανακριτές ζήτησαν να εξετάσουν τον 39χρονο αποκαλούμενο Mr. Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ, προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για τη δράση του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής του κρυπτονομίσματος που διαχειριζόταν.

Έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματιστεί κλιμάκιο από τη Ρωσία να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και να υποβάλει ερωτήσεις στον 39χρονο στο γραφείο του ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών να κάνει δεκτά και τα δύο αιτήματα έκδοσης των Ρώσων.

Βέβαια ο Βίνικ παραμένει στην Ελλάδα, ενώ έχει γίνει δεκτό το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπως και των γαλλικών αρχών για την έκδοσή του στη Γαλλία. Όλες οι χώρες τον κατηγορούν κυρίως για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων bitcoins μέσω της διαχείρισης ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την πλευρά του.

Μία ημέρα πριν τους Ρώσους, ο Βίνικ αναμένεται να εξεταστεί από τους Γάλλους δικαστές που θα επισκεφτούν για τρίτη φορά τη Θεσσαλονίκη, αφού δύο φορές αναβλήθηκε η κατάθεση του Ρώσου κρατούμενου.

Εκτός των Γάλλων και των Ρώσων ανακριτών με τραχείς ρυθμούς φαίνεται ότι κινείται και η ελληνική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται εάν ο Mr. Bitcoin έχει τελέσει παρόμοια αδικήματα και στην Ελλάδα. Ο οικονομικός εισαγγελέας που είχε ξεκινήσει την έρευνα λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του 39χρονου, πριν λίγες ημέρες ζήτησε να τον εξετάσει, μετά την επιστολή που έστειλε ο Βίνικ στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, στην οποία δηλώνει πρόθυμος να αποκαλύψει ονόματα που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα και Έλληνες πελάτες του.

Κλείσιμο
Παράλληλα ο οικονομικός εισαγγελέας έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ζήτησε και έλαβε από τις αμερικανικές αρχές αντίγραφα των κατασχεμένων συσκευών του Βίνικ, από την ώρα της σύλληψής του. Οι συσκευές αυτές, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2017, όταν οργανώθηκε η σύλληψη του 39χρονου, κατασχέθηκαν και στάλθηκαν άμεσα στην Αμερική, με συνέπεια οι ελληνικές αρχές να μην έχουν κανένα στοιχείο να επεξεργαστούν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στα αντίγραφα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία από τα αρχεία των συσκευών του 39χρονου, καθώς οι αμερικανικές αρχές στο σχετικό τους έγγραφο φαίνεται να αναφέρουν ότι σε περίπτωση που στην επεξεργασία βρεθεί κάτι να ενημερώσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη. Έμμεσα αναφέρουν δηλαδή πως το λογισμικό των συσκευών παραμένει “κλειδωμένο” αφήνοντας στους Έλληνες ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων την επεξεργασία των στοιχείων.

Ενδεχόμενη πάντως δίωξη του Βίνικ από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης θα σήμαινε ταυτόχρονα “πάγωμα” όλων των διαδικασιών παράδοσής τους σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Mr. Bitcoin τόσο στα τελευταία δικαστήρια όσο και στην επιστολή του προκαλεί τη δίωξή του λέγοντας πως ένα διάστημα εννέα ημερών ήταν στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, επομένως εάν διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα το έκανε και από τη χώρα μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης