«Έκρηξη» του Ρώσου «Mr Bitcoin»: Έχω στοιχεία για Ελληνες, αν ερωτηθώ θα τα δώσω

bit

Κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων -  Η ζημιά από τη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια - Είχε συλληφθεί στη Χαλκιδική 

Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές και να δώσει ονόματα και στοιχεία εμφανίζεται ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ ή αλλιώς «Mr Bitcoin», ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-e.

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές, καθώς έχω αρκετά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν Ελληνες υπηκόους. Μπορώ να δώσω κάποια ονόματα», ανέφερε ο ίδιος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ενώ ο ίδιος από τις 25 Ιουλίου του 2017, όταν και συνελήφθη στη Χαλκιδική όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, έχει εκφράσει την επιθυμία του να δικαστεί στη χώρα καταγωγής του.

Μάλιστα, ο «Mr Bitcoin» δεν δίστασε ακόμη να στείλει και ένα μήνυμα μέσω της εφημερίδας στο νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου: «Ευελπιστώ ότι λόγω των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα συνεκτιμήσει το γεγονός ότι είμαι Ρώσος υπήκοος και θα ακολουθήσει την πάγια αρχή να στέλνουν τους εκζητούμενους στην ίδια τους τη χώρα».

Παράλληλα, στάθηκε περαιτέρω στα στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται πως έχει και αφορούν Ελληνες υπηκόους: «Θα καταθέσω στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές τα ονόματα αν ερωτηθώ. Εχω σημαντικές πληροφορίες να δώσω. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στον hard drive μου που έχει κατασχεθεί. Στον υπολογιστή μου, στο κινητό μου τηλέφωνο και στον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών ανακριτικών Αρχών. Υπάρχει μία διαδικασία έκδοσης αλλά δεν έχει γίνει έρευνα, καθώς δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα, παρόλο που έκανα τις συγκεκριμένες πράξεις που με κατηγορούν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Ηδη το Συμβούλιο Εφετών έχει αποφασίσει από μηνών την έκδοσή του και στη Ρωσία για μικροαπάτη με διαδικτυακή πώληση εμπορευμάτων ύψους περίπου δέκα χιλιάδων ευρώ. «Εμείς ακούμε τον πελάτη και βλέπουμε τι θέλει. Η πρώτη του επιθυμία είναι η έκδοσή του στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα προτιμά να μείνει στην Ελλάδα από το να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο συνήγορος υπεράσπισής του, Ηλίας Σπυρλιάδης.

Η Γαλλία

Στις 19 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου το γαλλικό αίτημα με το οποίο ζητείται η έκδοσή του, με τις κατηγορίες του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος αλλά και για απάτη μέσω υπολογιστή. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως οι πράξεις του τελέστηκαν και σε ελληνικό έδαφος. Αυτός θα είναι ο σκοπός μας για να μην εκδοθεί. Οι γαλλικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό εισήλθε σε διάφορους υπολογιστές Γάλλων υπηκόων και τους δέσμευσε τα προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια ζητήθηκαν λύτρα προκειμένου αυτά να αποδεσμευτούν.

Τα λύτρα ζητήθηκαν σε bitcoins και εστάλησαν, κατά το γαλλικό κατηγορητήριο, στην πλατφόρμα BTC-e προκειμένου να ανταλλαχθούν με άλλα κρυπτονομίσματα ή να μετατραπούν σε παραστατικό χρήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρλιάδης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα που έχουμε. Αρμοδιότητα έχουν οι εισαγγελικές Αρχές εδώ στην Ελλάδα. Ο κ. Βίνικ έχει επιδείξει ψυχραιμία. Δεν μιλάμε για εγκληματία του κοινού Ποινικού Δικαίου. Μιλάμε για έναν τεχνικό σύμβουλο με γνώσεις Μαθηματικών και προγραμματισμού, γνώστη της διαδικασίας λειτουργίας της BTC-e που μπορεί να είναι χρήσιμος στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Η σύλληψη σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής

Ο 38χρονος συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του προσάπτουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.λπ.). Οπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.

Αντίστοιχες κατηγορίες τού προσάπτουν η Γαλλία και η χώρα καταγωγής του, η Ρωσία. Υπάρχουν ήδη δύο αιτήματα έκδοσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που έχουν ικανοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές και τα οποία μπλοκαρίστηκαν με την κατάθεση αιτήματος ασύλου.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν ο διαχειριστής του BTC-e, ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο. Ομως, η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών, με βασικό στόχο το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων τους. Το προειρημένο, φυσικά, είναι κάτι το οποίο αρνείται ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ.

Σημειωτέον δε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον Κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Γιάννης Γ

Ο Mister bit coin, είναι μπιτ για μπιτ κουτοπόνηρος. ......... Μόλις είδε ότι πλησιάζει η ώρα να εκδοθεί τον έχει πιάσει σύγκρυο και προσπαθεί να παραμυθιάσει τις εισαγγελικές αρχές ότι έχει στοιχεία για Ελληνες έτσι μην και του αναστείλουν την έκδοσή του. ........ Κάτι δηλαδή σαν συναλλαγή ζήτησε. Σας καρφώνω ονόματα και πληροφορίες για Ελληνες και εσείς με αφήνετε εδώ στην Ελλάδα. Ξέρει ότι ισως οι φυλακές στην Ρωσία αλλά και στις άλλες χώρες που τον ζητούν είναι βάρβαρο σπορ ή διαμονή σε αυτές. ..... Και προτιμά τις φυλακές resort της Ελλάδος.

@ΒιτΜαν

ΔΕΝ πρόκειται να σου ζητήσει ΚΑΝΕΙΣ στην Ελλάδα στοιχεία...... Χαζοί είναι οι κυβερνώντες (νέοι και παλιοί) να χάσουν το πλυντήριο που ξεπλένουν??????????

F.

Μα γιατι συνεχεια να δίνετε στοιχεία στις ελληνικές διωκτικές αρχές για απατες, παράνομη δραστηριότητα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Δεν τα θελουμε! Εμείς εδω είμαστε friendly to mafia!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

molot2

Βόμβες μολότοφ εκσφενδόνισαν πριν από λίγο νεαροί στην οδό Στουρνάρη - Επί τόπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

sinodos_ierarxeias_main

Βολές εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εκτός της Συνόδου - Μητροπολίτης Πειραιώς: Η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας - Θολώνει το κυβερνητικό αφήγημα για χιλιάδες προσλήψεις το διαφαινόμενο ναυάγιο της συμφωνίας με την Εκκλησία

6