Άρειος Πάγος: «Ναι» στην έκδοση του Mr Bitcoin στη Ρωσία αλλά τίποτα δεν τελείωσε

mrbitcoin

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση του Mr Bitcoin στη Ρωσία – Ωστόσο, το εάν θα εκδοθεί ή όχι θα το αποφασίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση του Mr Bitcoin (Αλεξάντερ Βίνικ) στη Ρωσία, αλλά η δικαστικές του περιπέτειες δεν τελειώνουν εδώ, ούτε η σημερινή απόφαση είναι καθοριστική για την τύχη του.

Ο Mr Bitcoin, ο οποίος εκζητείται από την Ρωσία για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία και πως ό, τι έχει να πει θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής Δικαιοσύνης.

Πάντως, ότι και να γίνει τον τελικό λόγο έχει σύμφωνα με την νομοθεσία ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα αποφανθεί εάν θα εκδοθεί ή όχι στην Ρωσία και στην περίπτωση που ταχθεί υπέρ της έκδοσης του, σε ποια χώρα θα εκδοθεί.

Ήδη, ο Άρειος Πάγος, με προηγούμενη απόφαση του, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του στις αμερικανικές δικαστικές αρχές οι οποίες τον εκζητούν, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου συζητείται στον Άρειο Πάγο και πάλι ένα ακόμη αίτημα για τον Αλεξάντερ Βινικ, αυτή τη φορά από την Γαλλία, που και αυτή ζητεί την έκδοση του.

Σε βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία, καθώς περίπου 100 Γάλλοι πολίτες φέρονται ως θύματα της δράσης του. Οι γαλλικές αρχές του καταλογίζουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

Πάντως, ο συνήγορος του εκζητουμένου, Ηλίας Σπυρλιάδης, δήλωσε ότι «με την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης