Συγκρούστηκαν δύο F-16 στον αέρα

Συγκρούστηκαν δύο F-16 στον αέρα

Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία μετά το τραγικό δυστύχημα στην Κρήτη. Ενας χειριστής νεκρός, ενώ ένας άλλος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά
Νεκρός εντοπίστηκε λίγα λεπτά πριν τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης ο αγνοούμενος χειριστής του μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52plus το οποίο περίπου στις δύο το μεσημέρι συγκρούστηκε στον αέρα με διθέσιο μαχητικό ιδίου τύπου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας νοτιοδυτικά της Κρήτης και συγκεκριμένα δυτικά της νήσου Χρυσής..

Οι δύο χειριστές του διθέσιου F-16 εντοπίστηκαν και περισυνελλέγησαν ζωντανοί από παραπλέων αλιευτικό σκάφος. Ο ένας από τους δύο διασωθέντες έχει υποστεί σοκ, είναι όμως καλά στην υγεία του. Ο δεύτερος διασωθείς δίνει μαχη για να κρατηθεί στη ζωή. Βρίσκεται διασωληνωμένος στο χειρουργείο του νοσοκομείου Ιεράπετρας και οι γιατροί έχουν διαγνώσει διάτρηση πνεύμονα.

Μετά τη γνωστοποίηση της δυσάρεστης είδησης ότι ο τρίτος αγνοούμενος πιλότος εντοπίστηκε νεκρός ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναχώρησε για την Κρήτη προκειμένου να ενημερωθεί για τις ακριβείς συνθήκες του αεροπορικού δυστυχήματος από τους επιτελείς της 115 Πτέρυγας Μάχης στο Καστέλι. Επισημαίνεται ότι ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας βρίσκεται στο Πεκίνο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, προσκεκλημένος του ομολόγου του αρχηγού της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα δυο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν περίπου στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής-επιθετικής άσκησης έξι μαχητικών αεροσκαφών της 340 μοίρας από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από το Καστέλι και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες για την εκτέλεση μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης άσκησης όπου τα δύο μαχητικά κάνουν αερομαχία εναντίον των υπολοίπων τεσσάρων αεροσκαφών.
Κλείσιμο

Στη  σύγκρουση ενεπλάκησαν ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο F-16 και από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι η σύγκρουση είναι το λεγόμενο mid-air collision, μία από τις συνηθέστερες εκδοχές αεροπορικών ατυχημάτων.

 

Τη βαθιά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις και ενημέρωσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό.

«Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του. Τον περιμένουμε και αυτόν τώρα στο ΠΑΓΝΗ. Όσο για τα ακριβή αίτια του συμβάντος έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νοιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους».

 

 

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης