Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής

Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής

Για ακομμάτιστη συγκέντρωση έκαναν λόγο οι διοργανωτές που ζήτησαν την προστασία των αρχών για τους πολίτες που θα διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας - Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις απειλές Ρουβίκωνα

Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προκόπη Παυλόπουλο, θα επιδοθεί το ψήφισμα που θ’ αναγνωσθεί και θα εγκριθεί στο τέλος
του συλλαλητηρίου της Κυριακής -για το θέμα της ονομασίας των
Σκοπίων
Κλείσιμο
- στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονικής Επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας, θα επιδιωχθεί άμεσα, ίσως και την Δευτέρα, συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο,  προκειμένου να του παραδοθεί το ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης», όπως χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, το οποίο –όπως και στη Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε-  θα προειδοποιεί ότι : «Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε. θα επιδιωχθεί να παραδοθεί το ψήφισμα τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση.

Συνέντευξη Τύπου
Με συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, που παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής:

Επεσήμαναν πως το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο και υπεράνω κομμάτων.
Εκτίμησαν πως η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ζήτησαν από τις Αρχές να προστατεύουν κάθε πολίτη που θα θελήσει να διαδηλώσει ειρηνικά για την Μακεδονία.
Επιτέθηκαν κατά του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «μη αμερόληπτο». 
Κατήγγειλαν την προσπάθεια φιλοσκοπιανών κύκλων, να αλλοιώσουν την παράδοση των γηγενών Μακεδόνων στην Βόρεια Ελλάδα.
Ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις της ομογένειας
Επανέλαβαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο λαός να εγκρίνει πιθανή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Τελευταίες λεπτομέρειες και η … εξέδρα
Αυτές τις ώρες ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να είναι όλα έτοιμα για το «μεγαλειώδες», όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, συλλαλητήριο της Κυριακής, που φιλοδοξία τους είναι να ξεπεράσει το 1 εκ. του 1992 στο Πεδίον του Άρεως και να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων» επεσήμαναν οι διοργανωτές, κάνοντας λόγο για τριπλάσιο μέγεθος διαδηλωτών από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει ομάδα περιφρούρησης από εθελοντές γύρω από την κεντρική εξέδρα, ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιείται, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το συλλαλητήριο και να μην υπάρξουν επεισόδια από ακραία στοιχεία που τυχόν παρεισφρήσουν στη διαδήλωση. Επίσης θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιεξουσιαστών, να προσεγγίσουν το χώρο του συλλαλητηρίου. 

Όπως έγινε γνωστό, τα έξοδα της διοργάνωσης, για το στήσιμο της εξέδρας, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.α, θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια

Εμπλοκή παραλίγο να υπάρξει την Πέμπτη για το σημείο στησίματος της εξέδρας. Αν και η Συντονιστική Επιτροπή αιτήθηκε να τοποθετηθεί στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, υποδείχθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων το σημείο που βρίσκεται το μαρμάρινο σιντριβάνι. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις, δόθηκε το τελικό «ΟΚ» για την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Η μεταλλική εξέδρα θα στηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου και –όπως και στη Θεσσαλονίκη- στο φόντο θα αναγράφεται «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». 

Οι ομιλητές 
Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος.  Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης,  ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς,  θα απευθύνουν  εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.

Δείτε βίντεο: Με ομιλητή τον Μίκη το συλλαλητήριο της Κυριακής
- Η ΕΛΑΣ κλείνει τους σταθμούς του Μετρό
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης