Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο σεισμό»

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο σεισμό»

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε περισσότερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ- Συμβουλεύει τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ώρες 

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο σεισμό»
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας  Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr είπε: Αυτή την ώρα αναλύουμε τα δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο σεισμό. Ο
σεισμός ήταν επιφανειακός. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε περισσότερα». Ο καθηγητής παρότρυνε τους πολίτες να μην παραμείνουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και γενικώς τις επόμενες ώρες όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένονται μετασεισμοί, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.

Κλείσιμο
Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.

Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35. Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται: Στις 15:47 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ.

Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Σε ευθεία γραμμή το επίκεντρο του σεισμού απέχει 270 χιλιόμετρα από την Αθήνα όπου ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στην Τουρκία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 Ρίχτερ και αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην περιοχή της Σμύρνης που βρίσκεται απέναντι από το επίκεντρο του σεισμού.

«Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και δυνατός. Δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα για ζημιές και τραυματισμούς» δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. 

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στο νησί της Χίου. Πρώτα ακούσαμε ένα πολύ έντονο βουητό και αμέσως μετά ήρθε το ταρακούνημα που κράτησε αρκετά. Υπάρχει ψυχραιμία στον κόσμο. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για ζημιές, είναι πολύ νωρίς ακόμη» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Καρμάντζης μιλώντας στο protothema.gr.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης