Προκλητικότητα δίχως τέλος: 141 τουρκικές παραβιάσεις τη Δευτέρα στον εθνικό εναέριο χώρο!

Προκλητικότητα δίχως τέλος: 141 τουρκικές παραβιάσεις τη Δευτέρα στον εθνικό εναέριο χώρο!

Σε εννέα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή

Προκλητικότητα δίχως τέλος: 141 τουρκικές παραβιάσεις τη Δευτέρα στον εθνικό εναέριο χώρο!
Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου προέβησαν τη Δευτέρα τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουνν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα.

Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Κλείσιμο
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε εννέα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 14 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου

Όχι ένα, αλλά δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αγαθονήσι το μεσημέρι της Δευτέρας θέλοντας να αναδείξουν τους αναθεωρητικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δήθεν το Αγαθονήσι δεν αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Το σοβαρό περιστατικό σημειώνεται λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει στην «πλήρη υλοποίηση της συνθήκης της Λωζάνης» αφήνοντας σαφή υπαινιγμό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως λαθεμένα ερμηνεύουν τα προβλεπόμενα από τη συνθήκη οι Τούρκοι.

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για τη συνάντηση, δύο ημέρες μετά το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν η Άγκυρα έστειλε το μήνυμα ότι η κυριαρχία επί του Αγαθονησίου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη...

Δύο τουρκικές πυραυλάκατοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν δίδονται πληροφορίες για το πόσο κοντά στις ελληνικές ακτές έφτασαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία. 

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, μεσημβρινές ώρες, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος» («Deniz Kurdu»), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στην θαλάσσια περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πενταγώνου στην περιοχή του Αγαθονησίου περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που ευρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους, επισημαίνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και προστίθεται: Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης