Πάνω από 380 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2016

Πάνω από 380 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2016

Τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία ενός διαχρονικού προβλήματος για τη χώρα μας

«Πιστεύω, ότι όλα ξεκινούν από τον παράγοντα άνθρωπο και την αντίληψη που έχουμε για την οδική ασφάλεια. Από εκεί πηγάζουν όλες οι οδηγικές συμπεριφορές, καλές ή κακές». Αυτό εκτιμά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Νικόλαος Σπανουδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι η αλλαγή αντίληψης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων.

Τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, 378 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 441 τραυματίστηκαν σοβαρά και 6.191 ελαφρά, σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, μόνον τον Ιανουάριο του 2017, έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, 14 τραυματίστηκαν σοβαρά και 417 ελαφρά σε 364 τροχαία...
 
«Η αλλαγή αντίληψης για την οδική ασφάλεια», σημειώνει ο κ. Σπανουδάκης, «θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.Θεωρούμε, και το υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων είναι ένα σύνθετο ζήτημα και γι’ αυτό χρειάζεται να το δούμε από όλες τις πλευρές του. Οι τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι σχετικά πρόσφατες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται και περαιτέρω βελτιώσεις».
 
Ο τομέας που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον κ.Ν.Σπανουδάκη, «είναι η νοοτροπία και η υπευθυνότητα του κάθε συμμετέχοντα στην κυκλοφορία, οδηγού – πεζού – επιβάτη, ώστε μέσα από αυτές να σημειωθεί η μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της πρόληψης. Εάν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη και ευαισθητοποίηση, τότε δεν θα μπορούμε να προσδοκούμε θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας».
 
Ποιες είναι όμως οι κυριότερες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων; Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία της Τροχαίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016, προηγείται η απόσπαση της προσοχής του οδηγού με 24 περιστατικά, ενώ ακολουθούν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα με 22, περιστατικά που σχετίζονται με πεζούς 16, παραβίαση προτεραιότητας 12, υπερβολική ταχύτητα 8, αίτια σχετικά με τους δρόμους και τον καιρό 8, αντικανονικό προσπέρασμα 4, παραβίαση σηματοδότη 4, ενώ άλλα 108 αίτια σχετίζονται με τους οδηγούς.

Οσον αφορά στις ηλικίες των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας για το 2015, οπότε έχασαν τη ζωή τους συνολικά 789 άτομα, οι περισσότεροι ήταν μεγαλύτεροι των 55 ετών σε 291 περιστατικά. Ακολουθούν οι ηλικίες 26-35 ετών σε 126 περιστατικά, 36-45 ετών σε 122 περιστατικά, 18-25 ετών σε 117 περιστατικά, 46-55 ετών σε 108 περιστατικά και 0-17 ετών σε 25 περιστατικά.
Από τα 739 τροχαία που συνέβησαν το 2015, τα 265 αφορούν σε σύγκρουση, τα 248 σε εκτροπή, τα 129 σε παράσυρση πεζού, τα 74 σε πρόσκρουση, τα 19 σε ανατροπή και τα 4 σε πτώση από όχημα.
 
 
Τι σημαίνει οδηγώ με ασφάλεια

 
Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
-Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ
-Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
-Σέβομαι τα όρια ταχύτητας 
-Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
-Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
-Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
-Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
-Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας 
-Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας 
-Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φοράω πάντα κράνος
-Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω
 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΔΔ

Η Τροχαία τι κάνει; Δεν υπάρχει έλεγχος, ειδικά στους εθνικούς δρόμους. Αλλά και όπου γίνονται έλεγχοι, υπάρχει μια ανοχή ή άμα είναι στην επαρχία κάνουν και τελείως τα στραβά μάτια, καθώς λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν θέλουν να δημιουργούν προβλήματα οι μεν στους δε. Μόνο που δεν έχουν καταλάβει οι της Τροχαίας και Αστυνομίας, ότι κάνοντας τα στραβά μάτια σε τροχαίες παραβάσεις, τους καθιστά εν μέρει συμμέτοχους/συνυπεύθυνους στο κακό που τυχόν θα προκαλέσει αύριο ο χαϊδεμένος τους φίλος, συγγενής. Υ.Γ.: Να φορούσαν και ζώνη στα περιπολικά, τι ωραίο παράδειγμα που θα έδιναν...

Περιπτεραs

Η τροχαια με τα ασπρα γαντια ανοιγει το δρομο ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300 ΚΗΦΗΝΕΣ!

Αρης

Η τροχαία ειναι απούσα από τις εθνικές οδούς.

Κς

Κληρωνει για 2 καθε μερα. Θα κανουμε κατι?

Κρόνος

Τίποτα από αυτά δεν τηρούνται, είναι στο χέρι της τροχαίας να παρακολουθεί και να κάνει αστυνόμευση και συχνούς ελέγχους.

Victor

Προτιμότερο να μπει κόφτης σε όλα τα αυτοκίνητα στα 80 χλμ (40 χλμ στην πόλη) και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης