Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα

Δρόμοι ποτάμια στην Πελοπόννησo και πλημμυρισμένα σπίτια - Πού αλλού έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα - Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί- Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και το Σάββατο

Στο έλεος της κακοκαιρίας όλη η χώρα
Με χιόνια, κρύο, βροχές και ισχυρούς ανέμους έκανε «ποδαρικό» ο Δεκέμβριος, ενώ τις τελευταίες ώρες η χώρα βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας.

Από το Σάββατο χιονίζει σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου, αλλά και βόρεια της χώρας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές να διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, Δευτέρα, με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Μάλιστα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα ρίξει αρκετό χιόνι, ενώ στο Αιγαίο θα σημειωθεί βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών βοριάδων.

Κλείσιμο
Τα πιο σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Άργος, Κόρινθος, Κιάτο), αλλά και στην Πάτρα και την Ηπειρο, ενώ από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε ούτε η Αττική. Επί ποδός βρίσκεται από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική, έπειτα από την έντονη βροχόπτωση.

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής, καθώς κλειστή παραμένει έως και αυτή την ώρα η λεωφόρος Πεντέλης στο Μαρούσι, λόγω συσσώρευσης υδάτων.Διαβάστε περισσότερα
εδώ.



(Κακοκαιρία στην Αργολίδα)


(Δρόμοι έγιναν ποτάμια)




(Η κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα και στην Αργολίδα)

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
, καθώς αλυσίδες χρειάζονται όσοι θελήσουν να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρρας - Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και Βασιλίτσας στα Γρεβενά. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 18 – 28 χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από το 35 – 55 χμλ, στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας, από το 9 – 30 χλμ. αλλά και στον δρόμο που οδηγεί από το Αμύνταιο στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου στη Φλώρινα.







Η κακοκαιρία σαρώνει όλη τη χώρα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο δύσκολες ώρες περνούν πολλοί κάτοικοι στην πόλη του Άργους, αφού υπερχείλισαν οι δύο ξεροπόταμοι που διέρχονται την πόλη, ο Ξηριάς και η Πάνιτσα. 

Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, καθώς επίσης και πολλά υπόγεια και σπίτια, ενώ σε ορισμένους δρόμους στο ανατολικό τμήμα της πόλης έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί 20 κλήσεις ενώ προβλήματα έχουν και τα χωριά Νέα Κίος, Σκαφιδάκι και Κεφαλάρι. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει δημιουργήσει και η συσσώρευση υδάτων στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους, από τους Μύλους προς το 'Αργος.

Απροσπέλαστοι είναι οι δρόμοι στο Κιάτο... Σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα στην πόλη του Κιάτου από τη σφοδρή καταιγίδα με πολλά πλημμυρισμένα υπόγεια και αποθήκες. Πολλές κλήσεις στην πυροσβεστική από κατοίκους.

Πλημμύρες προκλήθηκαν και στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 12 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στο 64ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης στο ύψος του χωριού Τερψιθέα, όπου λόγω των νερών στο οδόστρωμα γίνεται μικρή εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω του χωριού Σπηλιά. Επίσης πολλά νερά υπάρχουν στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Κυπαρισσίας - Καλού Νερού, που έχει μετατραπεί σε λίμνη. Σύμφωνα μάλιστα με το tharrosnews.gr, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα, ενώ με προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Καθίζηση έχει προκληθεί στον δρόμο που οδηγεί στη Νεμέα, στο 2ο περίπου χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Νεμέας, στο 116 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.  Η κυκλοφορία από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

Λόγω κατολισθήσεων από το ένα ρεύμα διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Άργους, 4 χιλιόμετρα περίπου από τον Αχλαδόκαμπο. Επίσης η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 40 κλήσεις για κοπές δέντρων στο Κιάτο, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Σπάρτη

Επίσης λόγω κατολισθήσεων είχε κλείσει την Κυριακή η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Πλάτανου Αιγιαλείας. Τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα εκτρέπονται στην νέα εθνική, μέσω του κόμβου της Πούντας, ενώ τα οχήματα που κινούνται προς Πάτρα, εκτρέπονται στον κόμβο της Ακράτας.

Οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώνονται στην Πελοπόννησο θα επηρεάσουν την Αττική, τη Βοιωτία, τμήμα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες.

Τρίκαλα: Συνεχίζεται από το απόγευμα του Σαββάτου η χιονόπτωση στα ορεινά των Τρικάλων. Ανοιχτοί οι δρόμοι και επιθεώρηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη στα «δύσκολα σημεία».  Το ύψος του χιονιού είναι στους 5-10 πόντους στα ορεινά της Καλαμπάκας και από τη θέση «Τζιατζιά» (πριν από το χιονοδρομικό του Περτουλίου) και πάνω. Από τα ξημερώματα βρέθηκε στη περιοχή ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος δηλώνει στο trikalavoice.gr ότι «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και το καταφέρνουμε καλά, χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα».

Ήπειρος: Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των πολιτών και καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.


(Τα μποφόρ έφεραν απαγορευτικά»)

Πάτρα: Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στην Πυροσβεστική στην Πάτρα για πτώσεις δένδρων, αποκολλήσεις πινακίδων και μια σειρά άλλων ανάλογων περιστατικών. Το απόγευμα της Κυριακής χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου καθώς ένας κάδος απορριμμάτων από τους ισχυρούς ανέμους είχε "πεταχτεί" στη μέση του δρόμου. Στο μεταξύ, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην περιοχή, ενώ το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου παραμένει κλειστό.



Έκτακτα Δελτία θυελλωδών ανέμων


Η ΕΜΥ το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε έκτακτα δελτία θυελλωδών ανέμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

Η θάλασσα Κυθήρων (νότιοι 7 με 8 μποφόρ), νοτιοδυτικό Αιγαίο (7 με 8 μποφόρ), νοτιοανατολικό Αιγαίο-Ικαρία (7 με 8 μποφόρ), θάλασσα Καστελόριζου (8 μποφόρ) και θάλασσα Ρόδου-Καρπάθιο (7 με 8 μποφόρ).

Μποφόρ και «απαγορευτικά»


Κλειστή είναι από το απόγευμα του Σαββάτου η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στην Ζάκυνθο σήμερα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ, πράγμα που κάνει απαγορευτικό τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του νησιού. 

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ακόμη, εκδηλώθηκαν το πρωί της Κυριακής λόγω ισχυρών ανέμων και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές που κατά τόπους φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής δεν πραγματοποιήθηκε στις 7:25 το δρομολόγιο του Blue Star Paros για Πάρο,Νάξο, Ιο, Θήρα και του Βlue star Ithaki στις 7:30 για Σύρο, Τήνο, Μύκονο. Επίσης δεν εκτελέστηκαν ορισμένα δρομολόγια υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ στις 1:15 το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα Παξούς.

Τα δρομολόγια όλων των πλοίων Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα γίνονται κανονικά.

Η πρόγνωση μέχρι και το Σάββατο

Την Τρίτη στα Βορειοδυτικά, στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Όμως από το απόγευμα τα φαινόμενα στις βορειότερες περιοχές θα σταματήσουν σταδιακά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τον βορρά προς το νότο, ενώ τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης θα έχουμε παγετό.

Την Τετάρτη θα σημειωθούν νεφώσεις στην κεντρική και νότια Ελλάδα με τοπικές βροχές, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν στις νοτιότερες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε παροδικές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και τη νύχτα θα έχουμε παγετό, ενώ στα ηπειρωτικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. 

Την Πέμπτη στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την Παρασκευή ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος, ενώ βαθμιαία στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Το Σάββατο θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία πάντως δε θα σημειώσει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης