Καθολική, πλην Χρυσής Αυγής, καταδίκη της επίθεσης στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Καθολική, πλην Χρυσής Αυγής, καταδίκη της επίθεσης στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

- Πρόεδρος της Βουλής: Οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας πλήττει τη Δημοκρατία
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Να υψώσουμε φραγμό στην τρομοκρατία
- ΕΣΗΕΑ: Τέτοιες επιθέσεις στρέφονται κατά της ενημέρωσης

Καθολική, πλην Χρυσής Αυγής, καταδίκη της επίθεσης στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Την επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», από ομάδα κουκουλοφόρων λίγο μετά τις 8 το βράδυ, καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Σχετικές ανακοινώσεις έβγαλαν και όλα τα κόμματα, έκτος από τη «Χρυσή Αυγή».


Κλείσιμο
Πρόεδρος της Βουλής: Οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας πλήττει τη Δημοκρατία

Από τη Βέρνη όπου και βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την επίθεση κατά της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας πλήττει ευθέως την Δημοκρατία»

Σίμος Κεδίκογλου: Να υψώσουμε φραγμό στην τρομοκρατία

Την επίθεση καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφέροντας τα εξής:

«Καταδικάζουμε δριμύτατα την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Πρέπει όλοι να ορθώσουμε φραγμό στην τρομοκρατία παντού και ιδιαίτερα στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, που είναι ευαίσθητος για τη Δημοκρατία μας. Κάθε μορφή βίας απ’ όπου και αν προέρχεται, θα καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο»

Νέα Δημοκρατία: Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”.
Είναι άλλη μια οργανωμένη εκδήλωση βίας εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.
Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει.
Αυτό είναι και το χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Την καταδίκη του εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

«Καταδικάζω με τον πλέον έντονο τρόπο την επίθεση κατά της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” από κουκουλοφόρους. Είναι φανερό ότι απώτερος στόχος των δραστών της επίθεσης ήταν η τρομοκράτηση των δημοσιογράφων. Οποιαδήποτε απειλή εναντίον του τύπου ή προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Και η καταδίκη θα πρέπει να είναι ομόθυμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία εκφράζει την καταδίκη του για την επίθεση αναφέρονται τα εξής:

«Καταδικάζω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Η προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας και εκφοβισμού της κοινωνίας θα πέσει στο κενό. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και κοινή αντιμετώπιση της βίας απ' όπου αυτή και αν προέρχεται».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε: 
«Οι επιθέσεις κουκουλοφόρων σε καμιά περίπτωση δεν έχουν στόχο την εμπέδωση των Δημοκρατικών αισθημάτων και της ασφάλειας. Όταν δε στρέφονται ενάντια στις εφημερίδες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο που είναι αυτό του σκοταδισμού, της παραπληροφόρησης και αποδεικνύουν τους στόχους που δεν είναι άλλοι από το να καλλιεργήσουν τους πολίτες τον φόβο, την ανασφάλεια και να δημιουργήσουν έλλειμμα ενημέρωσης»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καράμπελας, δήλωσε:
«Είμαι αλληλέγγυος προς την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που εκτός του εκδότη συγκροτείται και από αρκετούς δημοσιογράφους. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Αγωνίζομαι για την ελευθεροτυπία των δημοσιογράφων ελεύθερη έκφραση».

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία διαφωνία δεν δικαιολογεί την επίθεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του καταδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζοντας: «Κανενός είδους ένσταση η διαφωνία σε σχέση με την αισθητική ή το στίγμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” δεν δικαιολογεί την επίθεση με βαριοπούλες στα γραφεία της. Ως εκ τούτου η σημερινή επίθεση είναι μια πράξη καταδικαστέα»

ΠΑΣΟΚ: Προσπάθεια φίμωσης

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε:
Καταδικάζουμε την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” καθώς και κάθε προσπάθεια φίμωσης που στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει κάθε πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Του ΠΑΣΟΚ, Τάκης Ρήγας, δήλωσε:

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να καταδικάσω την τρομοκρατική επίθεση εναντίον μιας έγκριτης εφημερίδας όπως είναι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης και ανεμπόδιστης διακίνησης διαφορετικών απόψεων. Η καταδίκη της βίας και κάθε προσπάθειας τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου και των εκπροσώπων του πρέπει να είναι κατηγορηματική και ομόθυμη. Η Δημοκρατίας δεν τρομοκρατείται. Ο εντοπισμός και η καταδίκη των υπευθύνων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του ΠΡΩΤΟΥ θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση»

ΚΚΕ: Καταδίκη της επίθεσης που υπονομεύει την ενίσχυση της λαϊκής πάλης
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που αντικειμενικά υπονομεύει την προσπάθεια για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης και κινητοποίησης και βοηθάει όσους θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στο λαό».

ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νικός Τσούκαλης δήλωσε: “Σε μία περίοδο όπου είναι επίκαιρη όσο ποτέ η καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται είναι αυτονόητη η κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης αγνώστων στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Η εκδήλωση οποιασδήποτε βίας αυτή την περίοδο τείνει να συμψηφίσει αντικειμενικά την βία που προέρχεται από το απόλυτο κακό δηλαδή αυτό της Χρυσής Αυγής”.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουν και αυτοί με τη σειρά τους την επίθεση. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται τα εξής:

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουν την επίθεση σε βάρος της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, όπως καταδικάζουν και κάθε μορφή βίας».

Ενώσεις του Τύπου: Οι επιθέσεις αυτές στρέφονται κατά της ενημέρωσης

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση, που έγινε από γνωστούς άγνωστους, απόψε το βράδυ στα γραφεία της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα γραφεία της εφημερίδας και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι επιθέσεις αυτές στρέφονται κατά του πλουραλισμού, της ενημέρωσης και της ίδιας της δημοκρατίας.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που διαδήλωσαν χθες μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και δηλώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η δημοκρατία και η ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται.

Οι επιθέσεις κατά του Τύπου

δεν μας τρομοκρατούν

ΠΟΕΣΥ: «Οι δημοσιογράφοι δεν επηρεάζονται και δεν τρομοκρατούνται

Την επίθεση στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» καταδίκασε απερίφραστα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας και από οποιονδήποτε, που αποβλέπει στη φίμωση των λειτουργών του Τύπου, θα συναντά πάντα τη συνολική αντίδραση και αντίσταση του δημοσιογραφικού κόσμου.

«Οι δημοσιογράφοι είναι ταγμένοι να ενημερώνουν ελεύθερα την κοινή γνώμη, με βάση τη συνείδησή τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και δεν επηρεάζονται -ούτε τρομοκρατούνται- από κάθε μορφή βίας, ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μαστίζεται από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές», αναφέρει η ΠΟΕΣΥ και προσθέτει πως υπερασπίζεται το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των λειτουργών του Τύπου να ενημερώνουν, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης την κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν, με απόλυτη εφαρμογή των δεοντολογικών κανόνων και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες.

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα: Επίθεση στη Δημοκρατία 

Επίσης ο γραμματέας της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Χρήστος Αηδόνης, ανέφερε τα εξής:

«Η επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι μια επίθεση στην Δημοκρατία. Η καταδίκη της αποτελεί μια αυτονόητη πράξη. Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή φασισμού».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης